Kyusu

1–52 termék, összesen 277 db

A hagyományos japán teáskannát Kyusunak (急須 ) nevezik. Nagyon gyakran terrakottából készül.

Noha az oldalsó fogantyús modellek a legelterjedtebbek, mert nagyon praktikus a használatuk, különösen a zöld tea többszöri áztatásához, a kyusunak hat változata létezik: Yokode kyusu, ushirode kyusu, dobin, houhin kyusu, shiboridashi és futanashi kyusu.

Kyusu: tudjon meg többet

A kyusu Kínából származik a Song-dinasztia (960-1279) idején. Ezután az évszázadok során Japánban is elterjedt, és a zöld tea elkészítésének egyik legfontosabb eszközévé vált. Ez a japán teáskanna leggyakrabban terrakottából készül, és térfogata általában 120 és 400 ml között van, néha több, különösen a Dobin esetében. Íme a 6 típus kyusu, amivel találkozhat:

Szélső fogantyú: yokodé kyūsu (横手急須) vagy yokode no kyusu

Hátul, a kiöntővel szemben lévő fogantyú : ushirodé kyūsu (後手急須) vagy atode no kyusu

A teáskanna tetején lévő fogantyú: uwadé kyūsu (上手急須) vagy dobin.

Fogantyú nélkül és szűrővel: houhin vagy hohin kyūsu  

Fogantyú nélkül és szűrő nélkül (a fedél szűrőként szolgál) : Shiboridashi

Fedél nélküli oldalsó fogantyú: futanashi kyūsu

A japán kyusu teáskannához is többféle szűrő létezik, itt röviden ezekről van szó:

Sasame vagy Tou-ami: a teáskannával azonos talajon, a teáskanna kiöntője elé beépítve

Obi ami: finom rozsdamentes acélhálóban, a teáskannát körülölelve

Ita ami: finom rozsdamentes acélháló, kerek, csak a teáskanna kiöntője előtt található

Tokoname teáskanna

Kjuszaink többsége Japánban, Tokonaméban, a japán fazekasság Mekkájában készül, de nem csak ott. Olyan japán teáskannákat is feltártunk, amelyeket Franciaországban, Belgiumban, Németországban, az Egyesült Államokban és Kínában készítettek tehetséges mesteremberek!