Zománcozott vagy zománcozatlan öntöttvas teáskanna?

Ha szeretsz egy jó csésze teát, talán hallottad már, hogy a régimódi öntöttvas teáskannák és vízforralók használata jó módja a tökéletes csésze elkészítésének. Japánban sokan szeretik hagyományos öntöttvas teáskannákban készíteni a teát. De tudtad, hogy kétféle öntöttvas edény létezik a teakészítéshez? Az egyik a teáskanna, a másik pedig a vízforraló, míg az „öntöttvas teáskanna” gyűjtőnevet leggyakrabban erre a 2 edényre használják.

Mi a különbség a teáskanna és a vízforraló között?

Röviden: az öntöttvas teáskanna belülről zománcozott, és mindenféle tea főzésére használják, míg az öntöttvas vízforraló belülről zománcozatlan, és tűzön melegített víz melegítésére szolgál.

A öntöttvas egy vasfémötvözet. Főleg vasból áll, amelyhez viszonylag kis arányban szén adódik. Nézzük meg közelebbről ezt a 2 használati tárgyat, az öntöttvas vízforralót, amely nem rendelkezik bevonattal, és az öntöttvas teáskannát, amely zománcbevonattal van bevonva.

Az öntöttvas vízforraló

Kezdjük az öntöttvas vízforralóval, japánul tetsubin.

Hagyományos japán öntöttvas vízforraló

A japán vízforralókat vízforralásra használják. Általában nagyobbak, mint az öntöttvas teáskannák, és nem rendelkeznek a teáskannák zománcozott belsejével. Mivel az öntöttvas vízforralónak nincs olyan zománca, amely nagy hőhatásnak kitéve megrepedne, közvetlenül hőforráson, például kandallón, elektromos, üvegkerámia- vagy indukciós főzőlapon, illetve gáztűzhelyen is használható.

A (vagy a)tetsubin (japánul: 鉄瓶, „vasforraló”) a japán öntöttvas vízforraló neve, amelyet víz, különösen a zöld tea készítéséhez használt víz melegítésére használnak. Alakja általában kerek, gömbölyded, gömbölyded, az öntöttvas vízforraló kínai eredetének öröksége, térfogata nagyobb, mint az öntöttvas teáskannáé (általában 0,8 és 2 liter között, de akár 5 liter is lehet). Vannak kisebb (0,3-0,5 literes) vagy lapított modellek is, amelyek tipikusan japán kialakításúak.

A tetsubin nagyméretű fogantyúval rendelkezik, amely még nagy melegben is könnyen kézben tartható, és speciálisan formázott kifolyócsővel, amely megkönnyíti és kényelmessé teszi a kiöntést. Az öntöttvas kannákat szívesen díszítik, amikor a japán teáskannákra jellemző felületi mintákkal és díszítésekkel készülnek. A nyers öntöttvas teáskannák belseje általában tompaszürke vagy fehéres színű. Ez a nyers öntöttvas természetes színe, amelyet semmilyen lakk nem fed le.

öntöttvas kanna

öntöttvas teáskanna – Eredet

A közhiedelemmel ellentétben az öntöttvas teáskanna eredete nem japán, hanem kínai. Az első öntöttvas teáskannák az ókori Kínából származnak, és csak később jelentek meg Japánban.

Az első japán teáskannák nagyon nehéz edények voltak, és sokkal nagyobbak, mint amilyenekkel ma találkozhatunk. Akkoriban a japánok egy Iori nevű beltéri tűzhelyet használtak. Az Iori fölött lógó tetsubin a japán otthonok gyakori eleme volt. Az Iori-t főzésre és az otthonok fűtésére használták.

Az öntöttvas üst az Iori fölé függesztett vízforraló két célt szolgált:

  • A tűz fölött álló üst azt jelentette, hogy mindig rendelkezésre állt a forró víz.
  • A gőz párásította a helyiséget, amire nagy szükség volt, mivel a beltéri tüzek rendkívül kiszárították a levegőt.

A fűtés módja ugyan megváltozott, a cél azonban nem. Ha van kandallója, télen is használhatja a tetsubint a szoba párásítására, és bármikor rendelkezésre áll a forró víz, amikor csak kedve támad egy csésze teához.

A vas hozzájárulása

Az öntöttvas teáskannát eredetileg kizárólag vízmelegítésre használták, nem pedig teakészítésre. Pedig ez az öntöttvas teáskanna igazi célja: a víz melegítése mellett, a víz ízét is befolyásolja, ami a teakészítés és -kóstolás érdekes és fontos új aspektusa.

A minőségi, mázatlan öntöttvas teáskannában felmelegített víz íze sokkal enyhébb, sőt, kissé édesebb is. A víz utóíze mélyebb és tartósabb lesz. A mázatlan öntöttvas teáskannának ez a tulajdonsága mindenféle teafajtára és egyébként sok más készítményre is vonatkozik, például egyszerűen ivóvízre, kávéra és egyéb, a főzéshez használt készítményekre.

A víz ízének változásának oka a vasedény anyagának a vízmolekulákkal való kémiai kölcsönhatásában rejlik. Ez a kölcsönhatás megváltoztatja a víz állagát: megnő a felületi feszültsége és a viszkozitási foka. Ez nemcsak magának a víznek az ízét változtatja meg, hanem az elkészített tea vagy kávé ízét is. Az ízek jellemzői a tetsubin minőségétől, felületétől és összetételétől függően változnak.

A viszkozitás megváltozása mellett a víz vassal is gazdagodik. Azok számára, akiknek a vas, egy alapvető nyomelem bevitele nem elegendő, a tetsubin nagyon érdekes megoldást kínálhat étrend-kiegészítőként. Az oldott vas rendkívül jól biológiailag hasznosul. Vigyázzon tehát, hogy ne hagyja túl sokáig forrni a vizet az öntöttvas teáskannában, mert a túl sok vas nem tesz jót az egészségének. Ezért meg kell határozni az egyéni vasszükségletét. Azoknak, akiknek elegendő a vasbevitelük, különösen a húsfogyasztóknak, óvatosnak kell lenniük, például a Tetsubin mindennapos használatakor, legfeljebb egy-két percig forralják a vizet. Az alacsonyabb vasbevitellel rendelkező emberek, különösen a vegetáriánusok és vegánok, hosszabb ideig, akár 30 percig is hagyhatják főni a vizet. A víz ezután kiváló vasforrás lesz. Egy gyors emlékeztető azonban, hogy a víz a tea ízét is megváltoztatja.

A vasöntvény kissé porózus anyag, így nemcsak a vizet adja át a vasat, hanem a tea ízének egy részét is magába szívja, ha úgy dönt, hogy közvetlenül a tetsubinban főzi meg. Ez nem vészes, az öntöttvas a használat során megbarnul, de éppen ezért nem tanácsos az ízesített, gyümölcsös vagy fűszeres teákat közvetlenül mázatlan öntöttvas teáskannában főzni.

Nanbu Tekki

A Nanbu Tekki (vagy néha Nambu öntöttvas) néven ismert öntöttvas egy hagyományos japán öntöttvas neve, a minőség és a tartósság szimbóluma. A Nanbu területet Morioka területként is ismerik, a Tohoku régióban található Iwate prefektúrában. Ez a régió kiváló minőségű homok, valamint szén, agyag és lakk forrása, amelyek mind szükségesek a kiváló minőségű öntöttvas teáskannák előállításához. A Nanbu öntöttvas körülbelül a 17. századra nyúlik vissza, és megőrizte hagyományos jellegzetességeit, miközben modern dizájnnal alkalmazkodott a modern időkhöz. Az egyszerű, elegáns és dizájnos díszítések adják a Nanbu Tekki egyedi jellegét.

Míg a 17. században Nanbuban a gyártás elsősorban a vízforralókra, harangokra és ágyúkra összpontosított, az öntöttvas kannák az idők során fejlődtek. Méretüket csökkentették, majd kiöntővel és fogantyúval egészítették ki őket, így jöttek létre a mai Nanbu öntöttvas teáskannák

A nyugati kereslethez igazodva egyes Nanbu Tekki modellek belső felülete zománcozott. Ha azonban szeretné élvezni az öntöttvas minden tulajdonságát, akkor ajánlott bevonat nélküli modellt választani.

A rozsda megjelenésétől tart? Nem kell aggódnia a korrózió miatt, mivel a hagyományos befejező eljárás, az égetés során a belső felületen egy oxidréteg képződik, amely segít megelőzni a rozsdát. Ahhoz, hogy tetsubinja egy életen át tartson, ne habozzon követni az öntöttvas teáskanna ápolási tippjei.

Ez az, meggyőződtél róla, hogy mázatlan öntöttvas teáskannára van szükséged? Nézd meg kiváló kollekciónkat, és válaszd ki azt, amelyik évtizedekig veled lesz!

Mázatlan öntöttvas teáskannák

Az öntöttvas teáskanna

Mi az öntöttvas teáskanna? 

Ma mind a nyugati országokban, mind Ázsiában a legtöbb  öntöttvas teáskanna zománcozott / belülről zománcbevonattal van bevonva a könnyebb karbantartás és a rozsda elkerülése érdekében. De vigyázat, ezek a bevonatos teáskannák nem használhatók vízforralóként, nem befolyásolják a víz ízét és nem vasforrás. Japánban a zománcozott öntöttvas teáskannákat Tetsubin Kyusu-nak nevezik.

Az öntöttvas teáskannák és a vízforralók kívülről hasonlóan néznek ki, bár a teáskannák általában kisebbek és színesebbek. A fő különbség a belsejükben van, mivel az öntöttvas teáskannákat zománcréteggel vonják be, ez a rozsda megelőzésére szolgál, és tökéletesen semlegessé teszi őket. Ezért mindenféle teát le lehet főzni anélkül, hogy az öntöttvas magába szívná az ízeket, akár gyümölcsös teákat, fűszeres teákat, erősen ízesített teákat és főzeteket is. A savas gyümölcsös főzeteket azonban célszerű korlátozni, mivel ezek hosszú távon károsíthatják a zománcot.

Nem szabad elfelejteni, hogy nem szabad a teáskannát tűzhelyen, nyílt tűzön vagy főzőlapon használni. Az öntöttvas teáskannák tea főzésére vagy „áztatására” szolgálnak, és nem vízforralásra. Ha vizet forral, a zománc lekophat vagy megrepedhet (finom repedések alakulhatnak ki). Bármit is tesz, ne használja a zománcozott teáskannát a tűzhelyen.

Az öntöttvas teáskannák ma márnépszerűbbek, mint az öntöttvas vízforralók.

A japán zománcozott teáskannák nem igazán tartoznak a hagyományos japán kultúrához, mivel a zománcozás technikája nyugatról érkezett. Ma azonban a teaházak és a nyugati turizmus elterjedése nyomán nagyobb valószínűséggel találunk öntöttvas teáskannát egy japán otthonban, mint öntöttvas vízforralót.

Minőségi öntöttvas teáskanna

Az öntöttvas teáskannák vagy úgy készülnek, hogy az olvadt vasat agyagformába vagy homokformába öntik. A Kínában tömegesen gyártott öntöttvas teáskannák túlnyomó többsége, és ezért olcsóbbak is, homokformából készülnek. A kiváló minőségű, kézműves japán öntöttvas teáskannákat agyagformákból öntik.

A tetsubin agyagformákat a 16. század közepe óta készítik Japánban, és eredetileg tiszta kézimunkák voltak, amelyeket kifejezetten a teaszertartáshoz fejlesztettek ki. Ez a hagyomány a mai napig fennmaradt. Ezek az öntöttvas teáskannák ízlésükkel és kiváló minőségükkel tűnnek ki.

Az öntöttvas teáskannák piacát sajnos az olcsóbb, iparilag gyártott tömegtermékek uralják, amelyeket többnyire belülről zománcoznak a rozsdásodás megakadályozása érdekében, ami gyakran előfordul a gyengébb minőségű vagy nem a hagyományos módon égetett öntöttvas esetében.

Az zománcozott öntöttvas teáskanna nem teszi lehetővé az öntöttvas minden előnyének kihasználását, mivel nem engedi a víz felmelegedését, és csak a hőtároló tulajdonságait használja fel a tea főzéséhez, ezért a zománcozott öntöttvas teáskannákat rendszeresen teaszűrővel, vagy főzőkosárral, vagy teafőzővel látják el. Ezek a zománcozott/bevonatolt teáskannák nincsenek pozitív hatással a víz és így a tea ízére, és nem adnak biológiailag hasznosuló vasat a forró italhoz.

Övöntöttvas teáskanna – Veszély az egészségre?

A víz felmelegítése egy minőségi mázatlan teáskannában kétségtelenül pozitív hatással van a víz és a tea ízére, ha a vizet legfeljebb 1 percig forralja. Feltéve, hogy nem forralja túl sokáig a vizet (a vastúlterhelés veszélye), hacsak nem vashiányos, akkor biológiailag hasznosuló, minőségi vasforrást kap a mázatlan öntöttvas vízforralóval. 

Ha zománcozott öntöttvas teáskanna mellett dönt, ellenőrizze a teáskanna származási helyét és az élelmiszeripari zománc említését, mivel anbsp;a tömeggyártott, rosszabb minőségű teáskannák vékony réteg szintetikus fluort tartalmazó lakkréteggel vannak bevonva, amelynek hosszú távú egészségügyi hatásai kevéssé ismertek. Az olcsózománcozott öntöttvas teáskannák (ára 30 euró körül vagy még ennél is kevesebb) esetében gyakran zománcot használnak a rossz minőségű öntöttvas bevonására, amely potenciálisan nehézfémeket tartalmazhat. A zománc, amely szintén gyakran rossz minőségű, idővel hajlamos leomlani, és így feltárja a potenciálisan mérgező öntöttvasat. Ha tehát azt látja, hogy a zománcozott öntöttvas teáskannáján, amelyet körülbelül harminc euróért vásárolt, a zománc megrepedezik vagy sérülni kezd, ne habozzon cserélje le a teáskannát, a befektetése nem volt fáraó, és az egészsége több mint megéri!

A mi tanácsunk, fektessen be egy öntöttvas teáskannába, ami kicsit drágább, de minőségi és megbízható beszállítótól származik, nem fogja megbánni a pénzét.

Zománcozott öntöttvas teáskanna

 Minőségi zománcozott öntöttvas teáskanna gyártót keres?

Három neves japán gyártót ajánlunk:

Iwachu öntöttvas teáskanna

Wazuqu öntöttvas teáskanna

ÖNtöttvas teáskanna Oiharu

Teáskanna vagy vízforraló?

A teáskanna és a vízforraló közötti különbség 

Összefoglalva, 3 fő kritérium alapján lehet megkülönböztetni az öntöttvas teáskannát az öntöttvas vízforralótól:

  • Az öntöttvas teáskanna belsejében zománc jelenléte, amely fényes lesz./strong>, ellentétben az öntöttvas teáskannával zománc nélkül, így a belseje mattabb lesz.
zománcozott belsőzománcozatlan belső
  • A kettő általában nagyobb. A legtöbb vízforraló 800 ml és 1,5 liter víz befogadására alkalmas, míg a legtöbb teáskanna 300 ml és 800 ml közötti vízmennyiséget tartalmaz.
  • A zománcozott öntöttvas teáskannák mind teafőzővel vannak felszerelve, amely tökéletesen illeszkedik a teáskannába, mivel használatuk kizárólag a tea főzésére szolgál, akár laza, akár zacskós tea készítésére. Egy hagyományos öntöttvas vízforralót viszont nem szerelnek fel rendszeresen teafőzővel, még akkor sem, ha egy teafőző kosár tetsubin mellé egy teafőző kosarat is mellékelnek.

Teafőző vízforraló?

Létezik hibrid?

Bár a vízforralók és a teáskannák különböző felhasználásra szolgálnak, létezik hibrid változat, azaz olyan edény, amelyben vizet forralunk és teát főzünk. Ezek a hibridek belülről lakkozottak, hogy megakadályozzák a rozsdásodást, és hőforrásra helyezhetők. Általában inkább a zománcozott öntöttvas teáskannákhoz hasonlítanak, mivel méretük és alakjuk hasonló. Az ár azonban  magasabb lesz, ezért érdeklődjön az eladónál.

Zománcozott öntöttvas teáskanna vagy sem?

Az öntöttvas teáskannák és vízforralók gyönyörű, tartós teaedények. Különleges alkalmakra és mindennapi használatra is használhatja őket.  Azonban fontos, hogy ismerje a különbséget az öntöttvas teáskannák és vízforralók között. Ellenkező esetben megkockáztathatja, hogy véletlenül megsérül a teáskannája.

Végeredményben,

  • ha az öntöttvas teáskanna elsődleges felhasználási területe az, hogy vizet melegítsen (és vasalással dúsítsa)./strong>, válasszon mázas öntöttvas modellt, és teáját agyag, kerámia (porcelán, kőedény vagy agyagáru) vagy üveg teáskannában főzze. Mivel nem szabad hagyni, hogy a víz kihűljön a tetsubinban, és ha nem használod fel az összes felmelegített vizet, a még forró vizet öntsd termoszkannába, hogy megőrizd tulajdonságait és hőjét.
  • Ha az öntöttvas teáskanna fő felhasználási területe a teafőzés, válasszon minőségi zománcozott öntöttvas modellt. Ezután forralja fel a vizet egy fém vízforralóban vagy elektromos vízforralóban, ideális esetben hőmérséklet-szabályozóval vagy akár állítható hőmérséklettel, amely megfelel a teafajtának, amit főzni fog (törékeny zöld vagy fehér tea, robusztusabb fekete, oolong vagy pu-erh tea).

 Ön (majdnem) mindent tud, válasszon!

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük