Gong-Fu Cha: A kínai teaszertartás

Mi a Gong Fu Cha?

Szükséges kellékek, előkészület lépései, videó, tudni fogszmindent a Gong-Fu Cha ! A kínai teakészítési módszer, a „Gong Fu Cha” (Kung Fu Cha) egy hagyományos és ősi művészet, a teakészítés módja, nem pedig szertartás. 

Kínai nyelven a gong fu egy gyakorlat, egy mű, egy művészet elsajátítását jelenti. Így a gong fu cha a tea megfelelő elkészítéséhez elvégzendő összes gesztusra utal. A fordítás lehetne „időt szánni a tea elkészítésére”.

gong fu cha teát inni

A kínai teázás művészete

Mi ez a nagy felhajtás egy csésze tea körül?

Kínai teaszertartás Ez nem egy szertartás, mint a híres Japán „Cha No Yu” hagyományban, annak minden szimbolikájával, hanem egy gyakorlati lépésekből álló eljárás, ahol mindennek funkcionális célja van, hogy a tea a lehető legjobb legyen. A Cha No Yu-val ellentétben a Gong-Fu Cha esetében nem létezik kodifikáció. Nem létezik kifejezetten erre a gyakorlatra szánt felszerelés sem. Van azonban néhány lényeges alapelv, amelyek Ázsia-szerte megtalálhatók, és amelyek egy bizonyos logikát követnek annak érdekében, hogy a tealeveleket a legjobban átjárják.

A Gong-Fu Cha legalább annyira szól arról, hogy néhány pillanatra elmeneküljünk az élet nyomása elől, mint arról, hogy a tea minden cseppjét élvezzük. Az első dolog, amit egy nyugati ember észrevesz, hogy a teáscsészék nagyon kicsik. A tea előkészítésének ilyen részletekre való odafigyeléssel és minden csepp kiélvezésével való megközelítése eltér a nyugati elképzelésektől. Mint egy sok száz év alatt tökéletesített művészet, az eredmény egy nyugodt és kellemes környezetben, egyedül vagy a barátainkkal, egy olyan tea, amely jobb ízű, mint bármi, amit valaha is kóstoltunk.

Lépjünk tehát rögtön a lényegre:

Teaszertartási kiegészítők

A Gong Fu Cha itt vázolt stílusa az eredeti ősi gyakorlat modern változata, amely tüzet használt a melegítéshez, nagy mennyiségű teát, hosszú főzési időt, nagyon kicsi teáskannákat. Ezzel a módszerrel nagy erejű, a kor konyhájához és kultúrájához illő teákat készítettek.

Készítsünk teát!

Kéznél kell lennie:

    Teát

    Előéletileg bármilyen teát használhatsz: fekete (vörös) teák, zöld teák, oolong teák, pu-erh teák, fehér teák…. kötegekben vagy zacskókban. A gyakorlatban a legjobb teát ömlesztve kell használnod, amit találsz. a Gong fu cha inkább a sima tea fogyasztására alkalmas, de mivel ez inkább filozófia, mint kötelezettségek sorozata, a gyakorlatban bármilyen teát használhatsz.

    Különböző szertartásos teák

    Teáskanna vagy Gaiwan

    A teáskanna nagyon fontos. Választhatunk földből (agyagból, kőedényből vagy porcelánból) vagyüvegből készült teáskannát, a kiszolgálandó személyek számának megfelelő méretben.

    Bár a Yixing agyag teáskanna továbbra is a királynő, választhatsz egy kis kőedény vagy porcelán teáskannát is, vagy egy gaiwan, a teáscsésze teáskannát, amelyet teakedvelők milliói használnak világszerte.

    Bőséges választék áll rendelkezésre a Théières Du Monde oldalon!

    gaiwan collection

      Bouilloire

      Nélkülözhetetlen a teához szükséges víz melegítéséhez. A vízforraló készülhet rozsdamentes acélból, öntöttvasból, rézből, mázas agyagból vagy elektromos, és a vízhőmérséklet beállítására is van lehetőség. Ha nincs vízforralód, természetesen egy lábas is megteszi a magáét, de vigyázz az égési sérülésekre!

        Kancsók

        Az földből (agyag, kőedény vagy porcelán)vagy üvegből , hogy csodálhassa a főzetét, fedővel vagy anélkül. Legalább akkora űrtartalommal kell ellátnod, mint a teáskanna, hogy a teljes tartalmát bele tudd önteni.

        Kínai teáskanál

        vagy alternatívaként egy nyugati leveseskanál

        kínai teáskanál

        Kaparófogó

        Ez egy nélkülözhetetlen és olcsó eszköz a teáscsészék kezeléséhez, valamint a kósza levelek felszedéséhez és eltakarításához.

        Teáscsészék

        A valódi kínai teáscsészék a nyugati szabványokhoz képest alacsonyak, sekélyek, szélesek és nagyon kicsik. Úgy néznek ki, mint a kis tálak, és éppen elég nagyok egy-két kortyra. Ez hangsúlyozza a Gong Fu Cha „minőség a mennyiség helyett” aspektusát, ahol a hangsúly a tea minden egyes cseppjének kis mennyiségben történő megízlelésén van. Különleges formájuk azt is lehetővé teszi, hogy forró csészét vegyen anélkül, hogy megégetné az ujjait.

          Teakészítési felület

          A Gong Fu Cha készítésekor kifröccsenő vizet összegyűjti vagy átirányítja. Ideális esetben egy igazi tea előkészítő tálca, de akár egy drótfonatos keret is. vékonyan egy széles, sekély tál fölött, egy nagyméretű tál vagy néhány sekély tál szalvétára helyezve is beválhat, vagy akár egy sütőtálca, amelynek alját szép ruhával béleljük ki is jól működik.

            Ceremoniális agyag teáskanna gong fu cha

            Választható elemek:

            Szabályozható hőmérsékletű vízforraló<

            A tökéletes főzési hőmérséklet kiválasztásához

              Teás tálca

              A beépített tartályokkal rendelkező teás tálcák gyönyörű kivitelben, hagyományos vagy modern kivitelben kaphatók.

                Komplett szerviz

                Az alábbi elemekből áll: teás tálca, teáskanna vagy gaiwan, kancsó és teáscsészék.

                Teaszervírozás Kínában

                >1) Melegítsük fel a teáskannát, sterilizáljuk a teáscsészéket és a szűrőt

                  Melegítsük fel a teáskannát úgy, hogy forró vízzel töltjük meg, és hagyjuk állni, amíg forró nem lesz. Ez csökkenti a teáskannában a hőmérsékletváltozást, ami befolyásolhatja a tea ízét. Öntsön forró vizet a szűrőre, és töltse meg a teáscsészéket, hogy sterilizálja és újra felmelegítse őket. Ez udvariasság a vendégek felé, és értékelni fogják, hogy gondosan bánik az élvezetükkel. Mindig tartsa a teakészítési területét és a berendezéseket lelkiismeretesen tisztán. A felszerelését is úgy kell megszervezni, hogy az eszközei ott legyenek, ahol elvárja, hogy legyenek, amikor elérjük őket. Ez javítja a technikáját, és csökkenti a balesetek és törések számát.

                2) A tealevelek átöblítése

                  Töltse ki a teáskannát a forró vízből,helyezze bele a kimért mennyiségű teát./strong> (az alábbi tanácsok szerint) a teáskannába, és töltse fel megfelelő hőmérsékletű vízzel, hagyja, hogy a víz túlcsorduljon, amíg a buborékok el nem tűnnek és a víz tiszta nem lesz. Tegye vissza a fedelet, és azonnal (sűrített tea használata esetén hosszabb ideig) öntse bele a vizet, majd a nyitott fedelet kissé döntse a teáskanna fölé. Ez a billenés lehetővé teszi, hogy a teáskannában lévő hő távozzon, és ne „főzzük” meg a leveleket, miközben megőrzi az aromát.

                3) A tea első felöntése

                  A kezdőknek ajánlott strong>a teáskannából egy kis kancsóba (vagy egy fedeles üveg- vagy porceláncsészébe) öntsük a teát, mielőtt teáscsészékben tálaljuk. Így könnyebb az elején.
                     Töltse meg a teáskannát még addig, amíg a víz túlcsordul a tetején. Tedd rá a fedelet a teáskannára, és számolj vissza 6 másodpercet, miközben lassan önts egy kis forró vizet a teáskannára az első néhány másodpercben. Ez biztosítja az egyenletes főzési hőmérsékletet a teáskannában. A számlálás végén öntse a teát a kancsóba, helyezze a kancsóra a fedelet, és döntse rá a fedelet a teáskannára. Töltse ki a teáscsészéket a forró vízből (természetesen a csipesz segítségével, hogy ne érjen hozzájuk), és tálalja a teát.

                4) További teafőzések

                  Ismételje meg a harmadik lépést a megfelelő főzési idők betartásával, amíg be nem fejezi a tea főzését.

                5) A teaszertartás befejezése

                  Vegye ki a leveleket és öblítse le. a teáskannát és a fedelet forró vízzel, és helyezze kint a szabadban a fedél nélkül, hogy hagyja megszáradni. Öblítse le a többi eszközt, és hagyja őket a levegőn száradni.

                     Ha úgy találja, hogy az elkészített teát még felhasználhatja néhány további főzésre, tarthatja a leveleket a teáskannában csukott fedéllel még maximal 12 órán át. Ha ennél tovább tart, akkor megkockáztatja a penész kialakulását, amely beszivároghat az agyagba, és megrongálhatja a teáskannát. Ha készen állsz újabb tea készítésére, folytasd ott, ahol abbahagytad. Az első felöntés néhány másodperccel kevesebb ideig tarthat a szokásosnál, mivel a tea némileg koncentrálódik, amíg pihen.

                Gratulálok, most már készen áll arra, hogy továbblépjen egy fejlettebb szintre…..

                6 fontos paraméter a Gong Fu Cha tea elkészítéséhez

                1) A tea minősége

                tea plantation

                  3 ok van arra, hogy a legjobb minőségű teát válassza. Ez jobb ízű, tovább tart, és hosszú távon költséghatékonyabb.

                  A jó minőségű tea 6-10 felöntést bír ki egyenletes ízzel, attól függően, hogy milyen erősen szereted a teát. A rossz minőségű tea az első vagy második felöntésnél lehet, hogy jó ízű, de utána már nem sok íze van, így végül több teát kell elhasználnia.

                  A legjobb teázókban mindig megkóstolhatja a teát, mielőtt megvásárolja. Mindenképpen kóstold meg a negyedik vagy ötödik felöntést, hogy tényleg lásd, mit kapsz, és figyelj arra, hogyan készült. Megkérheted őket arra is, hogy kövessék ugyanazokat a főzési időket, mint te. Próbálj meg mintát kapni, vagy a lehető legkisebb mennyiséget megvenni egy új teából.

                Levélminőség teafajtánként:

                .

                jó minőségű levelek rossz minőségű levelek
                Fekete tea (Kínában vörös tea)  
                Thé Vert
                Fehér tea
                Thé Oolong <
                Thé Pu-Erh <

                Készségeit fejleszti és hosszú távon pénzt takarít meg, ha betartja ezt a 3 alapszabályt :

                – Tarts részletes írásos jegyzeteket arról, hogy mit vásárolsz és milyen benyomásaid vannak, amikor megkóstoltad,

                kóstolj meg minél több különböző teát, amennyit csak megengedhetsz magadnak minél több különböző forrásból Minél gyakrabban kapsz értéket a pénzedért.

                Vásárolja meg a legdrágább teát, amit megengedhet magának, a legismertebb személytől, akit talál, akár egy teaboltban, akár egy online boltban.

                2) Mennyi teát használjunk

                Ez az a kérdés, amit a legtöbb kezdő először feltesz magának, és ami a legtöbb nehézséget okozza neki. Röviden: kis mennyiségek.

                Kis mennyiségben készítsünk főzeteket, 100 és 200 ml közötti nagyságrendben. Ehhez ideális a kis teáskannák és gaiwanok használata. Így könnyebb lesz ellenőrizni az infúziót, szemben a nagy mennyiségekkel.

                Teáskanna kiválasztása

                Az első lépés a megfelelő méretű teáskanna kiválasztása attól függően, hogy hány embernek fogsz teát főzni a legtöbbször. A teáskannák sokféle térfogatúak, de a méretek többnyire szabványosak. Az alábbiakban a teáskanna térfogata és a kiszolgált személyek száma közötti megfelelésre vonatkozó jelzések természetesen a gong fu cha készítésekor megivott tea mennyiségére vonatkoznak. Amint látni fogja, a gong fu cha-hoz használt teáskannák térfogata sokkal kisebb, mint a nyugati teáskannáké, amelyekben például angolosan issza a teáját, vagy amelyekben nagy mennyiségű főzetet kóstolhat.

                Itt egy praktikus módja annak, hogy erre utaljunk:

                Teáskanna mérete a kiszolgált személyek száma szerint

                A teáskanna mérete  Hozzávetőleges térfogat (ml) A felszolgált személyek száma ./td>
                # 1 70 1 – 2
                # 2 100 2 – 4
                # 3 2 – 4 #/td>

                175 3 – 5
                # 4 225 4 – 6

                Most, hogy meghatározta, mekkora teáskannára van szüksége, egy másik változót is meg kell határoznia: A teamennyiséget, amit használni fogsz. Itt az ideje, hogy bemutassuk neked a kínai teáskanalat

                Kínai teáskanál Ez a szokatlan formájú hagyományos fakanál megtalálható a kínai teaboltokban vagy a a webáruházunkban. Két méretben kapható: kicsi és nagy. Az alábbi táblázatok a nagyobb méretre vonatkoznak. Egy kínai „teagolyó” vagy „teáskanál” körülbelül egy evőkanálnyi nyugati típusúnak felel meg, ha esetleg nem találna vagy nem tudna igaziakat találni.

                A feltüntetett értékek hozzávetőlegesek, és idővel egyre kényelmesebben fogod az ízlésedhez igazítani őket.

                A felhasználandó tea mennyisége

                A teafajták a tealevél mérete szerint :

                A tealevelek méretétől és a teáskanna méretétől függően használandó kínai teáskanálak száma
                .(1 kínai teáskanál = kb. 1 nyugati evőkanál)

                Teáskanna mérete

                Tekercselt
                (kis golyócskák)
                br>vagy összenyomva (a lehető legkisebb darabok a levelek törése nélkül)

                <

                Nem göngyölt levelek (laza)

                1 cm-nél kisebbek

                1 és 2cm között

                2 és 4cm között

                env 70ml (# 1)

                 

                0.5 – 1

                0,5 – 1

                1 – 1,5

                1.5 – 2

                env 100ml (# 2)

                 

                1.5 – 2

                1.5 – 2

                2 – 2.5

                2.5 – 3

                env 175ml (# 3)

                 

                3 – 3.5

                3 – 3.5

                3.5 – 4

                4 – 4.5

                env 225ml (# 4)

                 

                4 – 4.5

                4 – 4.5

                4.5 – 5

                5 – 5.5

                 

                 

                3) A teavíz hőmérséklete

                Mivel összefoglaljuk: Magas hőmérséklet.

                Azért, hogy a tea aromáit a lehető legjobban ki tudjuk vonni, a leveleket a lehető legforróbb vízben kell fürdetni. A Yixing teáskannák használata a kínai Jiangsu régióból származó agyag tulajdonságainak köszönhetően a lehető legmagasabb hőmérsékleten tartja a teát. Vigyázzon azonban, hogy a törékeny teák leveleit ne főzze meg. Itt van egy táblázat, amely segít Önnek:

                Zöld tea
                Fehér ezüsttű teák
                ./p>

                75°C – 80°C 
                Max 85°C

                Taiwan Oolong 

                Vörös/fekete teák

                90°C – 95°C 

                Fekete teák
                Pu-Erh (Bow-Lay) 
                Te Guan Yin (Vas Buddha) 
                Te Guan Yin (Iron Buddha) 
                Da Hong Pao (szikla tea)
                Lapsang Souchong
                Phoenix Oolong
                Az öregített fehér teák
                /p>

                95°C – 100°C

                Ez egy fontos változó, amelyet ellenőrizni kell, mivel a tea elkészítése valójában a tealevelek sejtszerkezetének lebontásának folyamata, hogy felszabaduljon az ízük. A Gong-Fu Cha arra törekszik, hogy ezt nagyon ellenőrzött módon tegye annak érdekében, hogy a lehető legtöbb felöntés során következetesen a lehető legtöbb ízt kapja. Az elkészítendő teához túl forró vagy nem elég forró víz túl gyorsan vagy túl lassan bontja le a leveleket, és az íz csökken, a főzések pedig nem lesznek egyenletesek. A fenti táblázat segít a jó tea elkészítésében. A vízhőmérséklet hozzávetőleges lehet, ezért ne aggódjon, ha egy kicsit magasabb vagy alacsonyabb. Ahogy a készségeid fejlődnek, úgy tudod majd beállítani a főzési időt, hogy kompenzáld.

                Ha nincs hőmérőd, íme néhány iránymutatás:A forrás azt jelenti, hogy a víz lassan forr, és nagy buborékokat képez. A kínaiak ezt „halszemű víznek” nevezik. A zöld tea esetében figyeljünk az apró buborékok kis szálaira, amelyek a vízforraló aljáról kezdenek felszállni. Ezt nevezik „rákszemű víznek”. Az Oolong teák esetében a megfelelő hőmérséklet valahol a kettő között van.

                Néhány teakészítő felmelegíti a vizet a kívánt hőmérsékletre, és kéznél tartja egy termoszkannában vagy öntöttvas teáskannában. Változtatható hőmérsékletű vízforralók is kaphatók.

                4) A tea felöntési ideje

                Rövid felöntések

                Egyes teák nagyon gyorsan, néhány másodperces nagyságrendben felönthetők. Ez a módszer különösen alkalmas a puerh és a wulong (oolong) teacsaládok esetében. Az értékes folyadék precíz és aprólékos mozdulatokkal történő kiöntése kétségtelenül a Gong-Fu Cha csúcspontja…

                Ez az a pont, ahol a teakészítési készséged igazán előtérbe kerül. Az alábbi táblázat általános útmutatást ad szinte minden tea elkészítési idejéről. A tea csomagolásán található utasításokat hagyja figyelmen kívül, mivel azok nem a Gong-Fu-Csa-hoz készültek.

                Főzési idők

                 

                Göngyölt vagy tömörített levelek 

                Levelek <1 cm

                1 – 2 cm

                2 – 4 cm

                Öblítsd le a leveleket

                4 – 8 másodperc 

                a lehető leggyorsabban

                1- 3 másodperc 

                2 – 4 másodperc 

                Első infúzió 

                10 – 15 másodperc 

                1 – 2 másodperc 

                9 – 12 másodperc 

                2 – 15 másodperc 

                Második infúzió

                8 – 13 másodperc 

                2 – 4 másodperc 

                8 – 10 másodperc 

                10 – 13 másodperc 

                Harmadik infúzió

                6 – 10 másodperc 

                4 – 6 másodperc 

                6 – 8 másodperc 

                8 – 10 másodperc 

                Negyedik infúzió 

                4 – 10 másodperc 

                4 – 6 másodperc 

                6 – 8 másodperc 

                8 – 10 másodperc 

                Ötödik infúzió

                6 – 12 másodperc 

                6 – 8 másodperc 

                8 – 10 másodperc 

                10 – 12 másodperc

                 

                Ezt a táblázatot úgy terveztük, hogy segítsen Önnek a lehető leggyorsabban elkészíteni egy jó teát, és következetesen jó eredményt adjon minden tea esetében. Ahogy egyre több tapasztalatot szerez, egyre könnyebben fogja tudni beállítani ezeket az időket, valamint a felhasznált tea mennyiségét az Ön sajátos ízlésének megfelelően. Általános szabály a sűrítetlen teáknál, hogy a második felöntés néhány másodperccel rövidebb, mint az első, a harmadik ugyanannyi, mint az első, és minden további felöntésnél adjunk hozzá néhány másodpercet. A fenti irányelvet követve az ötödik felöntés után még a legjobb minőségű tea is kezdi elveszíteni az ízét, ezért a következőképpen módosíthatja:

                • A fenti felöntési időket 2 másodperccel csökkentheti, hogy az ötödik felöntés után további felöntéseket kapjon, vagy
                • Növelheti a kezdetben használt tea mennyiségét.
                Megjegyezzük, hogy amikor a nagyobb mennyiségű levelek a negyedik vagy ötödik felöntés után elkezdenek kitágulni, nagyobb térfogatot foglalnak el a teáskannában, és kevesebb hely marad a víznek, így kevesebb teát kapunk egy felöntés után – de ezt több felöntéssel kompenzálhatjuk.
                A leveleket néhány órán át a teáskannában hagyhatod, hogy később folytasd a kóstolást, feltéve, hogy alaposan leengedted a vizet, és nem hagyod zárva a teáskannát. A levelek megmállhatnak és megpenészedhetnek, és tönkretehetik a teáskannát, kesernyés ízt adva neki.

                5) A teáskanna minősége és típusa

                A teáskanna az elkészítés központi eleme.

                Az ideális teáskannát keresi a Gong-Fu Cha teafogyasztásához? Itt van egy A Yixingből származó gyönyörű agyag teáskannák teljes gyűjteménye.

                A teáskanna fontos változó, amely meghaladja e cikk kereteit, de az alapokat azért tárgyaljuk. A komoly Gong-Fu Cha rajongók sok órát töltenek a teáskannájuk erényeinek megvitatásával, de ebben a négy pontban mindenki egyetért:

                Yixing teáskanna

                • A teát a legjobb egymázas terrakotta teáskannában elkészíteni. és a legjobb teáskannák a Yixing (Yee-zhing) régióban található Yixing (Yee-zhing) lila agyagból” (Zisha) készülnek.

                Leave a Reply

                Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük