Öntöttvas teáskanna karbantartása

Amikor „öntöttvas teáskannáról” beszélünk, valójában kétféle öntöttvas edénytípus létezik ezen általános kifejezés alatt:

Table of Contents

Az öntöttvas teáskanna

  • Az  öntvény vízforraló, , .Tetsubin japánul, hagyományos tárgy, belülről mázas öntöttvasból készült, és a teához való víz forralására használták.

Öntöttvas vízforraló

 

Az öntöttvas teáskanna

      A  öntöttvas „teáskanna”, japánul .Tetsubin Kyusu, ezúttal belül zománcozott, amelybe tealevelek és forró víz kerül a főzéshez, de amelyet nem lehet közvetlenül a tűzre tenni a víz melegítéséhez. Ez a tárgy a később megjelent tetsubin modern származéka, és lehetővé teszi, hogy kihasználja az öntöttvas hőtechnikai előnyeit (kiváló hőtartás), és mindenféle teafajtát egyetlen semleges eszközzel főzzön.

    zománcozott öntöttvas teáskanna

       Ez a 2 tárgy, az öntöttvas vízforraló és a teáskanna használata és karbantartása nem teljesen azonos.

      Találd meg teljes cikket ezekről a kivételes öntöttvas tárgyakról.

       

      HOGYAN TISZTÍTJUK AZ ÖVEGVAS TÁLAKAT ?

      Kezdjük a Tetsubinnal, a mázas öntöttvas üsttel.

       

      1) Az öntöttvas vízforraló első használata

      • Ne azt töltse a vízforralót csak nem 2/3-ig vízzel

      • Az edényt alacsony hőmérsékletre melegítse./strong> (óvatosan, ha indukciós főzőlapot használ, állítsa a hőmérsékletet a legalacsonyabb fokozatra)

      • .Öntse le a vizet

      • Újítsa meg a folyamatot 3 alkalommal

      • .Sárítsa meg, vagy használja közvetlenül a teavíz felforralásához

       

      2) Tippek az öntöttvas vízforraló használatához 

      Noha a tetsubin egy vízforraló, és ezért arra való, hogy hőforrásra helyezze a víz melegítésére, kövessen néhány utasítást, hogy elkerülje az élettartamának lerövidítését :

      – Soha ne melegítse üresen az öntöttvas vízforralót

      – Soha ne melegítse üresen az öntöttvas vízforralót

      Soha ne melegítsünk fel egy Tetsubin anélkül, hogy vízzel megtöltöttük volna.

      Vigyázzon, még kis mennyiségű vízzel is, az öntöttvas kivételes hővezetésének köszönhetően a hőmérséklet gyorsan 100°C fölé emelkedik, így a víz elpárolog, ha túl kevés van benne.

      Az a kockázat, hogy a tetsubin öntvény teste megreped és áteresztővé válik. A legérzékenyebb területek a test lábánál lévő perforációk, a körmök stigmái a gyártás során használt formákba beépítve. A lyukakat az 1. öntés után öntöttvasszal töltik ki.

      – Ne öntsön hideg vizet a forró vízforralóba

      .p>>A legrosszabb dolog az öntöttvas teáskannával az, hogy hideg vizet töltesz bele miközben még forró. Az hőmérsékleti sokk még a legjobb minőségű öntöttvasnál is  visszafordíthatatlan károkat okozhat.

      – Töltse meg az öntöttvas vízforralót legfeljebb 2/3-ig

      Hagyjon egy kis helyet, hogy a víz csendesen forrjon. Ha ezt elmulasztja, a forrásban lévő víz veszélyesen túlcsordul és  balesethez vezethet a hőforrással (gáztűzhely, elektromos, üvegkerámia vagy indukciós főzőlap).

      – Az öntöttvas vízforralót alacsony hőfokon melegítse

      Az öntöttvas vízforralók nem szeretik a hősokkot, .ezért inkább alacsony hőfokon melegítsd tetsubin  (különösen indukciós főzőlapon vagy gáztűzhelyen).

      – Indukciós, gáz, lángos, elektromos főzőlapok, üvegkerámia főzőlapok

      A tetsubin minden hőforrással, indukciós, gáz, lángos, elektromos vagy üvegkerámia főzőlappal kompatibilis. Elektromos, üvegkerámia vagy indukciós főzőlapok esetén azonban a vízforraló aljának síknak kell lennie.

      -Vízmelegítési idő

      Mihelyt a víz 1 percig áztatta magát az öntöttvas vízforralóban, már öntheti is a teáskannába. Ahhoz azonban, hogy kiélvezze a nyers öntöttvas minden előnyét, és biológiailag hasznos vasban gazdag vizet kapjon, hagyhatja a vizet 30 percig nagyon óvatosan áztatni a Tetsubinban. Vigyázzon, a víz mennyiségének elegendőnek kell lennie ahhoz, hogy a vízforraló ne melegedjen üresen!

      – Legyen óvatos a víz kiöntésekor

      A gomb és a fedél. lehet nagyon forró, annak ellenére, hogy úgy készültek, hogy kevesebb hőt gyűjtsenek, mint a tetsubin többi része.

      Ha leveszi a fedelet, vigyázzon a forró gőzre, amely hirtelen kiszabadulhat.

      A forró víz kiöntéséhez tegyen egy vastag kendőt a fedélre, vagy használjon fedélcsipeszt, nagyon praktikus!

      Pince pour couvercle

      – Ne tegye a tetsubint a hőforrásra 

      a víz felszolgálása után, hogy ne melegedjen üresen. 

       

      3) Az öntöttvas üst használata után

      – Teljesen engedje le a vizet a vízforralóból

      Teljesen engedje le a vizet a tetsubin, amíg még forró. Ne használja a vízforralót néhány percnél tovább, hogy a víz forró maradjon, mert akkor gyorsan rozsdásodik. Ne hagyjon hideg vizet az öntöttvas vízforralóban.

      – Hagyja a vízforralót fedő nélkül száradni

      A használat után hagyja a Tetsubint száradni fedő nélkül, közvetlenül a víz kiöntése után, mivel még forró. 

      – Ne tisztítsa a belsejét

      Az öntöttvas vízforraló csak tiszta vízzel történő öblítést szenved.

      Ne használjon benne milyen ruhát vagy szivacsot, még egy puha rongyot sem, és NEM HASZNÁLJON SEMMILYEN TÖRVÉNYT. Ne dörzsölje vagy kaparja.

      A tetsubin a használat során patina alakul ki, és a ruhája eltávolítaná ezt az ásványi anyagokból álló védő patinát, ami normális és kívánatos hatás.

      NEM ajánlott szappan, mosogatószer vagy tisztítószer használata. Az öntöttvas porózus, és magába szívná a szappan ízét, elrontva ezzel a víz és a Tetsubin ízét.

      A jó rozsdagátló patina kialakulása 6-12 hónapig tart. A rozsda ártalmatlan, és nem kell eltávolítani. Ha kis fehér foltokat lát a tetsubin alján, ne aggódjon, ezek ásványi anyagok tehát a patina első nyomai.

      Mondjon le a gyakori tanácsokról, hogy olajjal vagy más zsíros anyagokkal megelőzzék vagy kezeljék a rozsdát. Ezek hosszú távon a víz ízének megváltozását kockáztatják.

      Soha ne hagyja, hogy öntöttvas vízforralója érintkezésbe kerüljön sóval vagy olajjal.

      Bár öntöttvas vízforralóban is le lehet főzni a teát, mégis szem előtt kell tartania, hogy az öntöttvas nem semleges anyag, ezért a tea aromáinak egy kis részét megjegyzi. Ezért ajánlatos teáskannát használni, hogy az öntöttvas vízforralóban felmelegített vízzel főzze meg a teát. Miért ne használhatná például az egyik kiváló kézműves teáskannát?

      kézműves teáskanna

       

      HOGYAN TISZTÍTSUK MEG A RÖVID VASFŐZŐKET?

      1) Kívülről rozsdásodott öntöttvas teáskanna 

      Az évek múlásával egy jól karbantartott tetsubin nem rozsdásodhat kívülről.

      Az megelőzés érdekében, vagy ha már megjelent a rozsda, időnként készíthet egy infúzió zöld teát, és áthaladhat rajta a tetsubinod külsejére egy zöld teával átitatott kendőt és dörzsöld át a levelekkel, amelyekből kompressz képződik.

       

      2) Öntöttvas vízforraló belülről rozsdásodik

      Az valószínűtlen esetben ha a rendszeres használat ellenére rozsdásodni kezdett, vagy ha a tetsubin rosszul száradt, hogy a víz túl sokáig állt benne, rozsda fog megjelenni. 

      Először is, vegye figyelembe, hogy a teáskanna még használható. Az öntöttvas teáskanna rozsdája nem mérgező és teljesen biztonságos. Sőt, sok japán teakedvelő még a rozsdás öntöttvas teáskannából származó tea ízét is jobban szereti!”

      Egyedül csak arra kell ügyelnie, hogy a teáskanna elkészítéséhez használt öntöttvas jó minőségű legyen.

      Neked sohasem kell megkaparnod, ledörzsölnöd a rozsdát, vagy szappannal vagy mosogatószerrel tisztítanod.  

      – Képekben a legegyszerűbb technika, amellyel megszabadulhatsz a rozsdától a Tetsubin: Forrásban lévő víz!

      Revolúciós, ugye?

      Ez a technika olyan rozsdára érvényes, ami még nem igazán üszkösödik.

       

      Ha találsz egy régi öntöttvas teáskannát, amely már elfeledett, és szeretnéd helyreállítani, ha&nbsp.nbsp;egy ideje nem használtad a teáskannádat már, vagy ha egy használtruha-boltban, bolhapiacon, garázsvásáron kiásottál egy vintage öntöttvas teáskannát, és egy alapos tisztításra szorul, 2 lehetőséged van:

      – Zöld tea a rozsda ellen

      A rozsda megelőzésének és kezelésének természetes módja, ha egy kis kanálnyi teát teszel nagyon lassan felmelegedni a tetsubin 2/3-áig teli. Hagyjuk, hogy a víz lassan főjön, és egy 20%-kal csökkentsük. Öntse le a maradék vizet. Ismételje meg a műveletet 3 alkalommal. A zöld teában lévő antioxidánsok ugyanúgy hatnak a rozsdára, mint a testünkben, varázslatos, nem igaz?

      – Természetes megoldás a rozsda ellen: rizsvíz! 

      és igen, főzz rizst a tetsubin, és viszlát rozsda! Ilyen egyszerű:

       

      Most, hogy már tudjuk, hogyan ápoljuk tökéletesen az öntöttvas kannát, térjünk át az öntöttvas teáskannára.

       

      HOGYAN TISZTÍTJUK AZ ÖNVAS TEÁLLÓKANNÁT?

      Ha rendszeresen használja az öntöttvas teáskannát (tetsubin kyusu), csak nagyon könnyű karbantartást igényel : tiszta vízzel történő öblítés.

      Egyszerűen forraló víz beletöltése és teaöntés biztosítja a rozsda elleni védő gátat.

      Az öntöttvas teáskanna tisztítása az alábbi lépések betartásával időről időre segít abban, hogy teáskannája nagyon sokáig működjön. De ne feledje, nem kell ezt minden alkalommal megtennie, amikor használja a teáskannát, a forró víz és a teafőzés patinát képez a teáskanna belsejében ami megakadályozza a rozsdásodást.

      Az öntöttvas teáskanna tisztítása:

      1) Forraljuk fel a vizet

      Ez a lépés azért fontos mert a baktériumok felhalmozódnak a nedves, sötét helyeken belül, egy öntöttvas tűzhely a ideális hely a baktériumok számára a szaporodáshoz.

      2) Vegye le a teáskannáról a fedelet és az infúziót (kivehető szűrő).

      3) Öntsön némi forró vizet a teáskannába

      A víznek érintkeznie kell a teljes teáskannával. Ha egyszerűen csak az aljára önti, akkor csak a tetsubin kyusu alsó része lesz fertőtlenítve.

      4) Ürítse ki a teáskannát

      Várja meg, amíg a teáskanna kihűl. A víz nagy része magától elpárolog. Gondosan szárítsa le a maradék nedvességet kívül-belül egy puha ruhával.

      5) Fordítsa a teáskannát fejjel lefelé a konyharuhára

      Ez biztosítja, hogy a víz minden nyomát eltávolítsa.

      6) Tisztítsa meg a kivehető szűrőt

      Ne felejtse el megtisztítani a teafőzőt, és jól megszárítani azt is.

      Ezzel a kis rendszeres karbantartással zománcozott öntöttvas teáskannája egy életen át kitarthat önnek és utódainak!

      Mi van akkor, ha öntöttvas teáskannája nagyon rossz állapotban van?

       

      HOGYAN TISZTÍTSON MEG EGY MEGROSTOSodott öntöttvas teáskannát?

      Az öntöttvas vízforralókhoz hasonlóan a zöld tea jön a segítségére:

      A teában található tanninok reakcióba lépnek a rozsdával, és természetes tömítő réteget képeznek, ami segít megakadályozni a rozsda újbóli megjelenését.

      Most már tudja, hogyan őrizheti meg öntöttvas teáskannáját néhány évtizeden át. Szeretné, ha öntöttvas teáskannáját hangulatának vagy az alkalomnak megfelelően cserélgethetné?

      Jöjjön és fedezze fel öntöttvas teáskannák teljes gyűjteményét!

      !

      Leave a Reply

      Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük