.Akár a nagymamád impozáns tömörfa üvegszekrényében, akár egy múzeumban, egy berendezett kastélyban tett látogatás alkalmával, vagy egy olyan népszerű angol sorozatban, mintDownton Abbey vagy The Bridgerton Chronicle.
A gyakran virágos és aranyozott díszítésű, fehér porcelánból vagy ezüstből készült, jellegzetes formájú angol teáskanna évtizedek óta könnyen felismerhető. De vajon az angol teáskészlet határozottan giccs vagy éppen ellenkezőleg, őrülten trendi?
Itt van néhány válasz erre a kényes kérdésre és még sok másra:
Hány csésze teát isznak az angolok naponta? Mi az a kora reggeli tea? Öt órai tea? Délutáni tea? Melyik angol teáskannát válasszam? Miért tesznek az angolok tejet a teájukba? Miért isszák az angolok a teát felemelt kisujjal? Mi II. Erzsébet királynő kedvenc teája? Hogyan isszuk a teát angol módra?
Készen állsz? Merüljön el az angol tea kóstolásában a régimódi módon.
Az angol tea hosszú története
Az angol tea rövid története
A angol tea rövid története
Az első nyugatra érkező teaszállítmány 1606-ban érkezett Amszterdamba (Hollandia). Az angolok néhány évvel később a Kelet-indiai Társaság létrehozásával kihívták a hollandokat a keleti termékek kereskedelmének elsőbbségéért.
Az Catherine de Bragance, II. Károly angol király felesége volt az, aki állítólag meghonosította az állandó teaivás szokását (és a lekvárfőzést is). A teát először az udvarban fogyasztották, és hamarosan nagy népszerűségnek örvendett, és a mai napig a brit társadalom egyik alappillére.Ma is, akárcsak a múlt században, Angliában a teát a családdal vagy a barátokkal isszák, és mindenekelőtt egész nap.
A tea, társadalmi jelző és kötelék
A tea Angliában több mint egy ital, társadalmi jelző is. Az angol kultúrában a teát beszélgetésindítóként (mi mással lehetne jobban megtörni a jeget, mint egy csésze teával?) vagy beszélgetésindítóként (mi mással lehetne jobban megtörni a jeget, mint egy csésze teával?) is használják.) vagy vigasztalásként, ahogyan azt az „I’ll put the kettle on” (ami azt jelenti: „Felteszem a teáskannát”) kifejezés is bizonyítja, ami önmagában vigaszt és vigaszt nyújt.
Hány csésze teát isznak az angolok naponta?
Az UK Tea &; Infusions Association, a britek naponta 165 millió csésze teát isznak 165 millió csésze teát, tehát átlagosan 2,5 csészével fejenként naponta, mivel az Egyesült Királyságban mintegy 64.5 millió lakos.
Hogy kiderüljön, hogy az angol teáskanna még mindig divatban van-e, nem kell mást tennünk, mint egy kicsit tanulmányozni kedves angol szomszédaink szokásait. Dióhéjban összefoglalva: az angolok egész nap teát isznak.
Kora reggeli tea
A nap első csésze teája, amelyet gyakran az ágyban, néhány keksz kíséretében élveznek
./p>
Reggeli tea
Egy kiadós reggeli kísérője
./p>
Ötórai tea vagy délutáni tea
Egy igazi rituálé, amely a 19. században született, köszönhetően Bedford hetedik hercegnőjének, aki állítólag a nagyon korán elfogyasztott ebéd és a nagyon későn elfogyasztott vacsora között vezette be. Anna Maria Russell, Bedford hercegnéje (1783-1857) Viktória királynő barátnője volt. A hercegné megszokta, hogy délután 3 és 4 óra között elfogyaszt egy csésze teát és egy kis harapnivalót, és fokozatosan meghívta a barátait is, hogy csatlakozzanak hozzá. Ez a rituálé nagy sikert aratott, először a felsőbb körökben, majd hamarosan a munkáskörökig is eljutott.
Az ötórai tea körül az angol stílusú teázás minden hangulatos légköre megtalálható, és természetesen a megfelelő edények: porcelán teáskanna, cukortartó, tejeskanna, csészék és csészealjak, kiskanalak, tál a citromnak, kétszintes tálca a sütemények elrendezéséhez (pogácsa, sütemény, muffin, pirítós, .)…
Haza is szeretne igazi délutáni teát készíteni? Kövesse az útmutatót!
High Tea
A nap végén, 18 óra körül fogyasztott tea, amely abban különbözik a délutáni teától, hogy a vacsoraasztalnál fogyasztják, amit idővel felválthat.
Az angol teát angol teáskannából isszuk
Az angolok természetesen nem egy régi angol porcelán teáskannából isszák meg a sok csésze teát. Ellenben az angol teáskészletek újra divatba jönnek, különösen az olyan népszerű tévésorozatoknak köszönhetően, mint a Downton Abbey vagy a The chronicle of Bridgerton.
A Bridgerton Chronicle a Netflix sorozata, amely Julia Quinn bestseller regényei alapján készült, A sorozat a 19. századi angol Regency korabeli London előkelőségeiben játszódik. A sorozat két család, a Bridgertonok és a Featheringtonok kalandjait meséli el, és aktualizálja az angol teaszertartást, valamint a hozzá tartozó étkészletet.
Fotó: Liam Daniel – Netflix – Golda Rosheuvel guyanai születésű színésznő, mint Charlotte királynő
Az angol teáskanna: magányos teáskanna vagy angol teáskészlet?
Az angol teáskanna kiválasztása
Hogy angol módra igya teáját, 2 lehetősége van: Válaszd, hogy a teázás egy csak neked szóló pillanat legyen, és válaszd a English solitaire teáskanna, vagy döntsön a több vendégre szóló teadélután mellett egy pompás English Tea Service. Nincs rossz választás, mindegyik teáskanna egy típusú kóstoláshoz illik, és mindegyiknek az a célja, hogy meghitt, nyugodt és megnyugtató pillanatokat biztosítson.
Még ha a kiegészítők eleve nem is elengedhetetlenek, egy szép virágos porcelán teáskanna, egy finom finom porcelán teáscsésze, néhány finom sütemény és gyönyörű süteménytartó nem járulnak hozzá a teaidő nagyobb megbecsüléséhez?
Az angol virágos teáskanna
Nem fogunk hazudni, az ikonikus angol teáskanna még mindig a virágos porcelán teáskanna. Választhatsz hagyományos vagy modernebb formát, pasztellszínű vagy élénkebb virágokat, magányos teáskannát, gyógynövényes teáskannát vagy akár nagyméretű teaparti teáskanna változatot.
Modern angol teáskészlet
Mondhatnád, hogy egy modern angol teáskészlet feltétlenül elegáns dizájnnal rendelkezik, vagy kortárs grafikai motívummal díszített. Nos, a vintage dekoráció újjáéledésének és a műfajok keveredésének köszönhetően egy finom, virágos porcelánból készült vintage angol teaszerviznek helye lesz a modern nappaliban.
Bone China teáskanna
A bone China vagy csontporcelán a foszfátos porcelán egyik fajtája, amelyből&.kaolinból, földpátból és kvarcból, valamint legalább 30 % bomlott csonthamuból (mészfoszfát), amelyet folyósítóként használnak. A Kínából származó (innen a Bone China elnevezés) porcelán, amely finomabb és kifinomultabb, mint az Európában akkoriban ismert porcelán, akkor került Angliába, amikor Vasco de Gama megnyitotta a kaput Indiába, és ezzel megnyitotta a kereskedelmet Európa és Ázsia között.
A bone porcelán a legjobb kerámia az angol teák élvezetéhez, mivel semleges, memóriamentes és rendkívül ellenálló a tanninfoltokkal és a magas hőmérsékletekkel szemben.
Angliában készült teáskannák
Míg a Kínában készült Bone China porcelánból kiváló angol stílusú teáskannák vannak, addig az Angliában készült porcelánból vagy agyagból készült, hagyományos vagy modernebb stílusú mesés teáskannák is.Például a maison Royal Albert és virágos teáskannákból álló kollekciói, vagy a ház Dunoon és az angol tervezőkkel való fantasztikus együttműködései, amelyekből egyszerre hagyományos formájú és határozottan kortárs, eredeti teáskannák születnek.
Az angol teázás aranyszabályai
Hogyan készítsünk teát angol módra?
Bár a közmondás „egy nap tea nélkül egy nap öröm nélkül” kínai eredetű, az angolok szó szerint alkalmazzák. Bár az angol tea elkészítése meglehetősen egyszerű, különösen mivel a teát nagyon gyakran zacskókban kínálják, vannak bizonyos hibák, amelyeket el kell kerülni, és teljesen tanácsos egy csipetnyi brit kifinomultságot hozzáadni a folyamathoz. Mivel a tea a világon – a víz után – a legtöbbet fogyasztott ital, bizonyára Ön is egyetért azzal, hogy meg kell adni neki az őt megillető tiszteletet.
Ez az elkészítés az angol típusú teákhoz alkalmas, és nem ajánlott más teák, például a japán zöld tea vagy a kínai teák elkészítéséhez. Az angol teát öt aranyszabály szerint kell elkészíteni:
A teáskannát leforrázzuk (felmelegíti a leveleket és felszabadítja illatukat). Ez csak porcelán vagy üveg teáskannára vonatkozik, mivel más típusú kerámia teáskannák kevésbé ellenállnak a hőhatásnak, és először forró vízzel kell felmelegíteni őket, mielőtt leforrázzuk őket.
tegyen csészénként egy teáskanálnyi teát (+1 a teáskannához) vagy a megfelelő számú teafüveget a teáskannába
öntse a forró (kb. 90°C-os), de soha nem forrásban lévő vizet a tealevelekre,
hagyjuk ázni három-öt percig,
keverjük meg és tálaljuk
Hogyan igyuk az angol stílusú teát?
Ülj le, majd terítsd ki a szalvétát az öledbe.
Ha el kell menned, hagyd a szalvétát a széken, jelezve, hogy vissza fogsz térni.
Készítsd elő a csészédet : először a cukrot (opcionális) majd a cukor után egy szelet citromot (opcionális), majd a teát és végül a tejet (hacsak nem tartozol azok közé, akik a teát a tea elé teszik, de nem vesszük pártját, hogy megmondtuk).
A kanalat soha ne hagyd a csészében, tedd a csésze mögé.
Mikor megiszod a teát, nézz rá.
Ha a csésze nyele keskeny, fogd meg a hüvelyk- és mutatóujjaddal, és használd a középső ujjadat támaszként; ha a csésze nyele széles, a hüvelykujjadat helyezd a tetejére, a mutatóujjadat pedig a nyél belsejébe, és használd a középső ujjadat támaszként.
A teaóra – Albert Lynch
Tejet kell tenni a teába?
Egy angol azt mondaná, hogy igen, mert egy csésze tea tej nélkül olyan, mint Anglia tea nélkül – ez teljesen abszurd.” Az angolok 98%-a tesz tejet a teájába. A tej mennyisége egyéni ízléstől függ, de általánosan elfogadott, hogy 20%-nál több tejet nem szabad a csészébe tenni („Soha ne bízz olyan tiszta italban, mint a porcelán a csészédben”). Kezdhetjük azzal, hogy csak egy csipetnyi tejet adunk hozzá, és a későbbi kóstolások során módosíthatjuk.
A tudomány azonban kezd ellentmondani angol barátainknak, mert tudnunk kell, hogy a tej hozzáadása semmissé teszi a tea szív- és érrendszeri előnyeit. Tehát, bár a tej lágyítja a tea tanninjainak keserűségét, és csökkentené a levelekben található alumínium felszívódását (alapvető tulajdonságai révén), a tej hozzáadása semlegesítené a tea antioxidánsainak hatását. Kár…
Miért tesznek a britek tejet a teájukba?
Ha úgy döntesz, hogy tejet adsz a teádhoz, a következő kérdés továbbra is rendkívül vitatott az Egyesült Királyságban: a teát a tea előtt vagy utána kell hozzáadni.
Egyek szerint meg kell győződni arról, hogy a tea megfelelően megfőtt a vízben, mielőtt hozzáadnánk a tejet, mások szerint MINDIG először kell hozzáadni a tejet. Nem foglalunk állást ebben a kényes kérdésben, amelynek születése úgy tűnik, arra az időre nyúlik vissza, amikor a tea Angliában kezdett népszerűvé válni.
Mivel nagyon forrón kell tálalni, a tea gyakran okozott hősokkot a porcelán csészékben amelyek megrepedezhettek. A teában lévő tanninok ráadásul a teafőzés során elszínezték az edényeket. Az edények megóvása érdekében szokássá vált, hogy a teához tejet szolgáltak fel, hogy lehűljön és megpuhuljon. A kiváltságosabb körökben a teát a tea felszolgálása után adták hozzá, mivel az edények gyakori cseréje nem jelentett problémát, és az emberek megengedhették maguknak, hogy nagy csészényi teát (luxustermék) „tejfelhővel” szolgáljanak fel. Szerényebb körökben, ehelyett egy csésze tejet készítettek, amelyhez aztán egy kis teát adtak.
Miért emelik fel az angolok az ujjukat, amikor teát isznak?
Ez egy ősi etikett szabály eltorzítása. A kifinomultság e jele a középkorból származik, amikor még mindenki az ujjával evett. Mind az öt ujjal evés a rossz modor jele volt, mivel a nagy lakomákon az urak inkább 2 ujjat tartottak szárazon, hogy a fűszerekhez és ételízesítőkhöz (ritka és drága) úgy tudjanak hozzájutni, hogy ne foltozzák be őket zsírral vagy mártással. Ezért csak 3 ujjal ettek, és praktikus okokból inkább a kisujjukat emelték fel, mint a többit. Ez az etikett szabály a nemesség körében az evőeszközök megjelenése után a reneszánszban is folytatódott.
Ezért a kisujjadat magasra emelni, miközben angol módra iszod a teát, rossz ötlet, amit óvakodj attól, hogy alkalmazz, mert félsz, hogy megsérted angol vendéglátóidat!
Tasakos vagy laza tea?
Az angol tea laza vagy tasakos formában is kapható, és a britek számára a tasak továbbra is nemes eleme a kóstolás élményének, ezért az angol teáskannában gyakran nincs beépített szűrő. Ha a filter nélküli angol teáskannával laza teát használ, akkor egy kis teaszűrőt használhat a csésze fölött.
Mi az ideális kísérője egy csésze angol teának?
Az angolok számára a kekszeket kizárólag arra találták ki, hogy teába mártogassák őket. Bármelyik keksz ízét nagyban felerősíti, ha egy csésze frissen főzött teába mártjuk. Óvatosan, 3 másodpercnél nem tovább, különben megkockáztatjuk, hogy szétmorzsolódik és szánalmasan lesüllyed a csésze aljára.
Egy szép szelet torta szintén kiváló kísérője lesz, természetesen egy hatalmas scone, egy skót eredetű kis kenyér (vagy sütemény, ha édes), amelyet bőségesen borítanak egy réteg vastag friss krémmel, tetején egy vékony réteg gyümölcslekvárral, hogy a magjáig brit maradjon.
Ha a teához édes és sós finomságokat is felszolgáltak, akkor hagyományosan a sósból az édesbe (kis szendvicsek, pogácsa, majd sütemények) kell haladni. Ha a pogácsát forrón tálalták, akkor kezdheted vele anélkül, hogy lèse-majesté bűnt követnél el. A pogácsát az ujjunkkal esszük, miután hosszában kettévágtuk (lehetőleg kézzel). A tea komoly dolog!
Melyik II. Erzsébet királynő kedvenc teája?
Amint képzelheti, II. Erzsébet szokásai igen bizalmasak….. Minden, ami a brit királyi családdal kapcsolatos, szigorú titoktartási szabályok alá tartozik, még akkor is, ha Erzsébet királynő teaízléséről van szó.
Stephen Twining, a Twinings teamárka egyik igazgatója, II Erzsébet hivatalos beszállítója és a királyi család kizárólagos teaszállítója 1837 óta, interjút adott .nbsp;a Town and Country magazinnak, amelyben hajlandó volt elárulni, hogyan szereti Erzsébet királynő a teáját elkészíteni (természetesen anélkül, hogy elárulná kedvenc teafajtáját).
Stephen Twining számára „először is meg kell tölteni a teáskannát vízzel, felmelegíteni és teljesen lecsöpögtetni. Ezután újra megtöltjük hideg vízzel, és az egészet felforraljuk. Ha a víz átmelegedett, öntsd bele egy bögrébe vagy csészébe, amelybe előzőleg beletöltötted a teafiltert”. „A fekete teának teljes négy percig kell áztatnia” – magyarázza. De figyelmeztet: „Amikor a teáról van szó, fontos megjegyezni, hogy a szín nem íz.”
Amíg Erzsébet királynőről az a hír járja, hogy különösen kedveli az Earl Grey teát, a fekete tea bergamottal ízesített keverékét.
2018-ban a Taste of Home magazin arról számolt be, hogy a királynő reggelente szívesen fogyaszt egy csésze forró teát, kevés tejjel és cukor nélkül. Délután pedig egy második csésze Earl Grey-t. Más pletykák szerint néha változtat a szokásain, és egy édességgel kísért darjeeling teát választ, vagy egy kis „álcukrot” ad a teájához. A rejtély marad…