Hogyan válasszak teáskannát?

Hogyan válasszunk teáskannát

Teáskanna kiválasztása, a teljes útmutató a tájékozódáshoz

 Teáskannát szeretne ajándékozni egy teakedvelőnek, de semmit sem tud róla? Szereti a teát, de mivel nem foglalkozott vele, hajlamos arra, hogy forró vizet tegyen egy bögrébe, és néhány percig főzzön benne egyteafüvet? Igen. Igen. Ez az egyik megoldás, ha a teafilter kiváló. De tehetsz jobbat is. Sokkal jobbat!

Ne aggódj, azért vagyunk itt, hogy segítsünk neked élvezni a teádat. Ebben az átfogó útmutatóban minden szükséges információt megtalálsz.

Melyik teáskannát érdemes megvenni az igényeid alapján? Milyen teáskannát válasszon a teája alapján?

A kérdés valójában nem is annyira az, hogyan válasszon jó teáskannát, hanem:

hogyan válassza ki JÓL a teáskannáját!

Kezdjük el!

Melyik teáskanna melyik teához?

Az megfelelő teáskanna kiválasztásához egyszerűen dönthetsz az egyik vagy másik anyag ízlése alapján, de ha kicsit részletesebben is belemegyünk, az egyes teáskannatípusoknak vannak előnyei és hátrányai.

Nem biztos, hogy minden teafajtához létezik megfelelő vagy rossz teáskanna, de mindenképpen vannak kifejezetten egy adott teafajtához tervezett teáskannák.

Teáskannák sokasága létezik különböző formákban, színekben és anyagokban. Ha a tea organoleptikus tulajdonságaira összpontosítunk, a teáskanna készítéséhez használt anyag nagyon fontos szerepet játszik. Minden anyagnak vannak bizonyos tulajdonságai, amelyek különböző teafajtákhoz alkalmasak. 

A teáskannáknak három fő típusa léteziküvegből, kerámiából (agyagból, porcelánból, kőedényből vagy agyagból ) és öntvényből készültek.

Vannak még egyéb fémes anyagok is, amelyeket ritkábban használnak teáskannának és vízforralóként előnyösen,&.nbsp;nevezetesen inox, réz vagy akár ezüst.

A teához megfelelő teáskanna kiválasztásához természetesen minden attól függ, hogy milyen teát fogsz inni: zöld tea, fekete tea (vagy vörös tea Kínában), Oolong tea (vagy Wulong)./strong>, félig erjesztett tea vagy kék tea Kínában), fehér tea, sárga tea.

Milyen teáskanna a zöld teához?

Az ideális teáskanna a zöld tea fogyasztásához? Egy nem porózus kerámiából (porcelán, kőedény vagyföldedény) készült teáskanna.

Egy másik nagyon jó választás? Egy üvegből készült teáskanna.

üveg vagy kerámia teáskanna

Miért, kérdezheti? Egész egyszerűen azért, mert a zöld tea törékeny, a kerámia és az üveg pedig tiszteletben tartja törékenységét.

Kínai teáskanna:

A vízhőmérséklet a legfontosabb tényező, amelyet figyelembe kell venni a könnyű teák, például a zöld tea elkészítésekor, mivel a túl forró vízzel könnyen megfőzhetők a lágy levelek. A kerámia teáskannák közül ezért a porcelán teáskannák lesznek tökéletesek a zöld teák főzéséhez. A porcelán teáskannák gyakran vékony falai (vékonyabbak, mint a kőedényeké vagy agyagedényeké) és más anyagokhoz (öntöttvas) képest kisebb hővezetésük miatt a tea hőmérsékletét jól tartják, de nem olyan sokáig, mint a kőedényeké, amelyek vastagabb falukkal jobban vezetik a hőt. Mivel a zöld teákat alacsonyabb hőmérsékleten kell főzni (mint például a fekete teákat), a porcelán teáskannák lesznek a legmegfelelőbbek, kevésbé valószínű, hogy „megfőzi” a zöld teát.collection de théières en porcelaine Théières Du Monde

Tokoname földi teáskanna

.Tokoname Yaki (常滑焼, Aicsi prefektúra) a hat „régi kemence” (roku koyo, 日本六古窯) közül a legrégebbi és Japán legfontosabb kerámiagyártó központja. A régió erőssége a vasban gazdag shudei agyag, amely magas vastartalma miatt jellegzetes természetes vörös színű. Ez az agyag nagyon különleges tulajdonságokkal ruházza fel a Tokoname teáskannákat az íz és a zöld tea számára nyújtott előnyök tekintetében. 

A zöld tea főzéséhez kiváló választás a Tokoname teáskanna. Mivel a teáskanna belseje nem mázas, a főzés során patina alakul ki a teáskanna belsejében. Ha nem távolítja el, akkor csak zöld teát kell főznie a teáskannában, hogy elkerülje az ízek keveredését.

Üveg teáskanna

  Az üveg teáskannák azért is alkalmasak, mert csak tartanak kevés hőt. Az üveg teáskannák falának különböző vastagsága van, de általában vékonyak, ami gyors hőveszteséget eredményez. Ezeket bemutató teák vagy bármilyen más, megfigyelésre érdemes tea, például teavirágok felöntéséhez ajánljuk. A teavirágok fehér vagy zöld teákból, és minőségi virágokból készülnek. A tealeveleket az ehető virágok köré fonják , golyót alkotva, amely forró vízzel érintkezve nyílik, és kiengedi a virágot. A pohár nagy vonzereje tehát az, hogy a levelek és a főzet színe jól látható, miközben főzik.

A látvány pedig gyakran grandiózus, így akár az első sorban is ülhetünk!

Fedezze fel a az üveg teáskanna egyéb előnyei a neki szentelt cikkünkben

Üveg teáskanna gyűjtemény Théières Du Monde

A hagyományos zöld tea régiókban az egyik legnépszerűbb elkészítési módot általában „nagyapa stílus„-ként ismerik. Mindössze egy nagy pohár használatával a zsenge tavaszi leveleket nem túl forró vízben áztatják. Szűrő nélkül, a leveleket a pohárban hagyják, ahol lassan az aljára süllyednek, ahogy áztatják őket. A főzött teát felülről isszuk meg, és amikor a pohár kétharmada kiürül, forró vizet adunk hozzá, hogy folytassuk az áztatást. Végső soron ez a legegyszerűbb módja bármilyen tea elkészítésének, de a legjobban magas minőségű teákkal működik, amelyek nem lesznek keserűek. És ha véletlenül mégis lenyelsz egy levelet, miközben iszod a teát, akkor is finom!

Hogyan kell inni a fekete teát?

Az fekete tea (nyugati) vagy vörös tea (kínai) esetében minden típusú teáskannát használhatsz. Mivel ezek a teák nagyon forró vizet igényelnek, hogy aromáikat jobban ki tudják bontakoztatni, a legmegfelelőbbek azok a teáskannák, amelyek jól átadják és megtartják a hőt.

Kerámia teáskanna

A fekete teák közé tartozik egy Kerámia teáskanna.stílusok széles skáláját, természetes vagy ízesített, önmagukban vagy kísérővel, és a legtisztább íz érdekében mázas kerámiában a legjobb elkészíteni. A kerámia teáskanna kifejezés alatt a kőedényt, a porcelánt vagy a mázas agyagedényt értjük

A teáskanna teste semleges, memóriamentes anyagból készült, keverékek vagy ízesített fekete teák, mint például az Earl Grey, abban a teáskannában lefőzhetők , mint a finomabb egyetlen eredetű fekete teák, az ízek keveredésének veszélye nélkül.

A egész levelű fekete teák könnyen elkészíthetők egy gaiwan vagy kis teáskannában forrázó nélkül, csak egy egyszerű szűrőre van szükség. Az általánosan használt teák aprított levelekkel viszont infúziós zacskót vagy infúziós zacskót igényelnek az apró darabok visszatartásához. Bármilyen méretűek is legyenek a levelek, győződjön meg róla, hogy van elég helyük a keringéshez és a növekedéshez az infúziós készülékben. Az egyenletes főzés mindig maximalizálja a tea ízét, miközben minimalizálja a keserűséget.

Théières Du Monde kerámia teáskanna kollekció

öntvény vagy agyag teáskanna

A fekete teákhozmagas hőmérsékletű főzővízre van szükség. Az öntvény és porózus agyag, kiváló hővezetők ezért megfelelőek.

Vigyázat azonban, ha szeret variálni a fekete tea fajtáit (ízesített vagy sima), ha belül mázas porózus terrakotta teáskannát (memóriateáskanna) használ, akkor teafajtánként egy teáskannát kell biztosítania.

Öntöttvas teáskanna kollekció

Hogyan isszuk a fehér teát?

Az nagyon törékeny teák, mint például a korai zöld teák, fehér teák, sárga teák, formázott teák esetében. (teagolyók vagy teavirágok), válasszon üvegből vagy zománcozott kerámiából (kőedény, porcelán, agyag) készült teáskannát.

Kerülendő ezekhez a teákhoz:

  • a porózus agyag teáskanna : ezeknek a teáskannáknak megvan az a tulajdonságuk, hogy a teát oxigénnel telítik, és a főzések során megjegyzik az aromákat! Így egyrészt fennáll a veszélye, hogy a tea ízét a porózus agyag „elnyeli”, másrészt gyorsan oxidálódnak, ami keserűvé teheti a teafőzetet.
  • egy öntvény teáskanna, amely rendkívül jól vezeti a hőt és hosszú ideig megtartja azt, de fennáll a veszélye, hogy „megfőzi” a teát. 

A legjobb megoldás, ha a teáskanna testének felmelegítéséhez szükséges vízből egy keveset az üres teáskannába öntesz, vársz egy kicsit, majd hozzáadod a megfelelő mennyiségű teát. Ezután öntse bele a maradék forró vizet. 

Ne feledje, hogy

  • az zöld tea esetében a vízhőmérséklet/strong> körülbelül 80°C,
  • 70°C a fehér tea esetében./strong> vagy sárga tea esetében, és
  • 50-60°C a zöld tea por esetében./strong> (matcha tea), amelyet a japán teaszertartásban (Cha No Yu) vagy gyokuro (árnyéktea) esetében használnak.

A korai zöld teák nagy rajongói számára létezik a kínai mindenes csésze, a gaiwan (vagy zhong) kvintesszenciája is. Ismerje meg hogyan használja ezt a rendkívüli teakóstoló eszközt. A tealeveleket ezután többször (leggyakrabban legalább 2-3 alkalommal) lehet szolgálni.

 collection de gaiwan Théières Du Monde

Az megfelelő hőmérsékletű víz használata érdekében fontolja meg a Szabályozható hőmérsékletű elektromos vízforraló !

Oolong tea fogyasztása

A tea oolong, más néven wulong, kék, kék, kék>/strong> vagykék-zöld, amely egy félfermentált tea, minden típusú teáskanna alkalmas lehet. 

Az oolong teák stílusban és ízben annyira eltérőek, hogy nem lehet általánosítani az egész kategóriára. Ha szeretné megismerni az oolongok választékát, javasoljuk, hogy porcelán, kőedény vagy üveg gaiwanban főzze őket, amely semleges környezetet biztosít a főzési kísérletekhez. A széles nyílás segítségével figyelemmel kísérheti a levelek kiterjedését és színét, így szükség esetén módosíthatja a főzési időt.

Ha csak egy oolong-kategóriára korlátozódik, érdemes befektetnie egy Yixing teáskannába. A történelmileg a laza leveles tea megjelenésével együtt kifejlesztett Yixing teáskannákat gyakran az oolong hagyományosabb stílusaihoz, például a Wuyi hegységből származó faszénnel pörkölt teákhoz társítják, de ma már általánosan használják mind a négy különböző stílushoz. Amikor egy Yixing teáskannát választ kedvenc oolongjaihoz, vegye figyelembe a levelek formáját, és ellenőrizze, hogy a kanna formája lehetővé teszi-e a teljes kibontást. Ha lehetséges, csúsztassa a fedelet a nyílás szélén, és hallgassa meg a hangot. Általában a magasabb hangok sűrűbb agyagot jeleznek, amely kiemeli az aromát, míg a alacsonyabb hangok porózusabb agyagot jeleznek, amely lágyíthatja a tea ízét.

Mennél finomabb lesz a tea, annál szublimáltabb lesz a tea, ha a teáskannák királynőjéből, a Yixing-agyagból készült teáskannát használ. A nyers, mázatlan agyagból készült, földből készült teáskannád,teánként egy, ideális lesz, mert megjegyzi az aromákat, ahogy főzöd. Minél kisebb a teáskanna, annál jobban koncentrálja az aromákat! 

Az főzési hőmérséklet ezen teák esetében 80 és 95°C között van, a kedvenc beszállítójának ajánlása szerint.

collection théières Yixing Théières Du Monde

Pu Erh tea fogyasztása

Az kínai sötét teák (Pu Erh tea és Yunnan tea/strong>) a memória nélküli teáskannák lesznek ajánlottak, ha új teákat szeretnének felfedezni : öntöttvasból és emailozott kerámiából (kőedény, porcelán, agyag) készült teáskannák. Ezek közül a memória nélküli anyagok közül a kőedények és az öntöttvas teáskannák a legalkalmasabbak.

Sztoneware teáskannák

Aztoneware teáskannák jól vezetik a hőt. és általában vastag falúak, amelyek segítenek a víz hőmérsékletének jól megtartásában. Mivel a puer erh teát (a fekete teához hasonlóan) magasabb hőmérsékleten főzik, mint más teafajtákat, a kőedény teáskannák használata megakadályozza a hőveszteséget, és a tea tovább marad a teáskannában.

kőedény teáskanna kollekció Théières du mondeAz öntöttvas teáskanna

Az öntöttvas teáskannák kiváló hővezetésüknek és hőtartásuknak köszönhetően szintén igen alkalmasak. Ha az öntöttvas teáskannája nem zománcozott, vegye figyelembe, hogy az öntöttvas kissé porózus anyag, és az egészségre nem káros vasrészecskék keveredhetnek a teával, és kissé megváltoztathatják annak ízét.

Yixing teáskanna

A yixing teáskannákat gyakran ajánlják pu-erh teákhoz is, de mivel ezek a teáskannák nem a teafajták, hanem a teafajták és a teafajták a teafajták között vannak.strong>érlelt teák olyan sokféle ízűek lehetnek, érdemes egy gaiwan vagy kis semleges teáskannával kezdeni a felfedezésüket. Mindig javasoljuk, hogy az új teákat kóstolja meg egy gaiwanban mielőtt lefőzné őket egy Yixing teáskannában, hogy megbizonyosodjon arról, hogy megfelelnek a teáskanna kiválasztásakor kiválasztott ízprofilnak.

Ha Yixing teáskannát választ pu-erh teához, azt tanácsoljuk, hogy válasszon nehezebb, porózusabb agyagot, amely általában kiemeli a szájíz gazdagságát, miközben tompítja a magas hangokat. A sötétebb shou leginkább ehhez az agyagtípushoz illeszkedik, míg a „világosabb”sheng pu-erh-ek jobban illenek a sűrűbb agyaghoz. A pu-erh típusától függetlenül azonban vastagabb falú teáskannákat ajánlunk ezekhez a sötétebb teákhoz, amelyek jobban megtartják a magasabb hőmérsékletet. Ügyeljen arra, hogy forró vízzel melegítse fel a teáskannát a tea elkészítése előtt, hogy biztosítsa a maximális hőmegtartást!

Nézze meg bátran cikk, amely segít az agyag teáskanna kiválasztásában.

Reggeli teáskanna

Mi a reggeli tea?

A híres angol reggeli tea leggyakrabban a következő különböző fajták fekete teáinak keveréke:

  • Az Indiából származó Darjeeling tea, a világ egyik legfinomabb és legtekintélyesebb fekete teája.
  • Assam fekete tea: az északkelet-indiai teabokrok vadon élő fajtája
  • Ceylon fekete tea: eredetileg a kártevő által pusztított kávéültetvények alternatívájaként került erre a Srí Lanka-i régióra.

A képzett „keverők” lehetővé teszik e teák különböző évjáratainak keverésével, hogy egy olyan reggeli fekete teát kapjanak, amelynek íze termeléstől termesztésig egyenletes.

Milyen teáskanna az angol teához?

A reggeli tea olyan tea, amely magas, 90-95°C feletti főzési hőmérsékletet igényel.

A ” à l’anglaise ” tea elkészítéséhez a teáskannát a levelek vagy a teafilter belehelyezése előtt szokás először leforrázni. Ezért előnyben kell részesítenie a porcelán teáskanna használatát, amely a hőhatásoknak leginkább ellenálló kerámia, a öntöttvas teáskanna, amely jól tartja a hőt, vagy a fém teáskanna (rozsdamentes acél, ezüst), amely ellenáll a hőhatásoknak, a karcolásoknak és a korróziónak.

A reggeli tea gyakran teafilterekben érkezik, így a teáskannának nem feltétlenül lesz szüksége beépített szűrőre; sőt, az angol porcelán teáskannákban gyakran egyáltalán nincs szűrő. Ha laza reggeli teát használ, és a beépített szűrő nélküli teáskannát részesíti előnyben, ne aggódjon. Ha a főzet elkészült, a leveleket egy teaszűrővel vagy a csésze fölé helyezett teaszűrővel kell leszűrni.

A tejet, a citromot és a cukrot külön kis csészealjakban kínáljuk, és akkor adjuk hozzá, amikor a teát finom porcelán csészékben tálaljuk. Ezek a kiegészítők segítenek csökkenteni néhány különösen testes angol fekete tea keserűségét. A hagyomány szerint az angol stílusban fogyasztott tea mellé vajjal vagy friss tejszínnel és egy vékony réteg lekvárral töltött süteményt adnak.

Ha többet szeretne megtudni az angol teázás rituáléjáról, olvassa el az angol teáskannáról szóló cikkünket !

Teáskanna gyógynövényes főzetekhez

 Agyógynövényes főzetekhez és ízesített teákhoz, a nyugaton széles körben elterjedt, változatos és változatos keverékekhez, amelyek minden ízlést kielégítenek, szüksége lesz egy emlékezet nélküli teáskannára. A gyógyteákat ugyanis mindig üvegből vagy zománcozott kerámiából készült edényben (teáskannában vagy csészében) kell elkészíteni, mivel ezek nagyon változatos ízűek és nagyon erőteljes aromájúak lehetnek.

Szeretjük a gyógyteákat üveg teáskannáinkban készíteni, amelyekből csodálatos kilátás nyílik a benne főzött színes virágokra vagy a gyógynövénykeverékekre vagy a gyümölcsdarabokra.

Mivel a gyógyteák gyakran finomra őrölt fűszerekből vagy apróbb virágszirmokból készülnek., javasoljuk, hogy használjon egy finom szitát a teafőző vagy egy teafiltert, hogy a gyógyteát a vízben tartsa. Legyen tehát óvatos, mivel a legtöbb hagyományos kínai vagy japán teáskannában van egy szűrő, vagy szita, amely a kiöntőbe van építve, de ez általában nem elég finom ahhoz, hogy a gyógynövénykeverékek apró darabkáit korlátozza. Ebben az esetben tekintse a Bodhi leaf, ideális a gyógytea szűrésére, amint az a teáskannából kijön!

bodhi levél szűrő

 Attól függően, hogy milyen teát fogsz inni, kiválasztottad már a teáskanna típusát? A legjobbat. Most pedig nézzük meg, milyen előnyökkel, hátrányokkal és főbb szempontokkal érdemes minden anyagtípushoz jó teáskannát választani:

A megfelelő teáskanna kiválasztása 

A teázás egyik kiegészítő öröme a kiegészítők megválasztása: Eszközök, csészék, vízforralók, tárolódobozok és természetesen a teáskannák. A választék légiónyi, a formák, méretek és díszítőelemek káprázatos választékával. Ez néha elvakít bennünket az egyik legfontosabb döntés felett, amit meg kell hoznunk a teáskanna kiválasztásakor: a funkciója!

A teáskanna tulajdonképpen egyszerűen egy kanna, fogantyúval, kiöntővel és fedővel, amelybe a teát főzik, és amelyből kiöntik. A teáskanna kiválasztásakor a legtöbben a designra és a méretre összpontosítanak, de nem ezek a legfontosabb tényezők.A tökéletes teáskanna az, amely nemcsak jól néz ki és megfelelő mennyiségű teát főz, hanem a tea minőségéből is a legjobbat hozza ki. A gondosan kiválasztott tealevelek megérdemlik, hogy olyan teáskannában főzzék őket, amely kihozza a teljes ízt.

Az öntöttvas teáskanna kiválasztása

Meg kell különböztetnünk 2 eszközt: a vízforralót és az öntöttvas teáskannát.

öntöttvas teáskannát Japán tetsubin néven ismerik.

Az utóbbi évtizedekben jelent meg a tetsubin modern formája: Az öntöttvas teáskanna, zománc bevonattal, amely megvédi az öntöttvasat a rozsdától, és lehetővé teszi, hogy a teáskannában különböző típusú teákat főzzünk (mivel az öntöttvas természeténél fogva kissé porózus anyag). Ezután a Tetsubin Kyusu névre hallgat.

A kizárólag nyers öntöttvasból készült öntöttvas teáskannák egyetlen típusú tea  (amelynek színe sötétebb lesz, ami normális jelenség), valamint kiváló vízforralók is lehetnek.

A zománcozott öntöttvas teáskannák kivehető acélból készült infúzióval vannak ellátva, hogy megkönnyítsék a laza leveles tea főzését.

Az öntöttvas teáskannák hosszú ideig megőrzik és megtartják a hőt.Eredetileg forró víz tárolására használták őket. Az öntöttvas minden típusú teához jó, mivel egyenletes főzést tesz lehetővé. Az egyetlen hátránya, hogy a falak idővel rozsdásodnak. De ne aggódjon, a rozsda ártalmatlan az egészségre, és megtisztíthatja úgy, hogy egy használt tealevéllel dörzsöli át a rozsdásodott területet

Az 1-2 személyes használatra elegendő egy 300ml-es öntöttvas teáskanna. Vízforralóként való használatra vagy több vendég kiszolgálására vannak 1,5 l-ig terjedő modellek. Ezen túl az öntöttvas teáskanna súlya miatt nehezen kezelhető lesz.

Találd meg teljes cikk, hogy megtudj mindent, amit az öntöttvas teáskannáról tudni kell. mint ahogyan tippjeinket aaz öntöttvas teáskanna ápolása.

 Összefoglalva, íme az öntöttvas teáskanna előnyei:

  • kivételes

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük