Hogyan használjak öntöttvas teáskannát?

Öntöttvas teáskanna használata

A történelemmel és hagyományokkal átszőtt öntöttvas teáskanna kiállta az idők próbáját, és a teakészítés divatos eszközévé vált. De hogyan használja helyesen az öntöttvas teáskannát?

Tudnia kell, hogy ahhoz, hogy öntöttvas teáskannája tartós legyen, rendeltetésszerűen, azaz teáskannaként vagy vízforralóként kell használnia. Mielőtt tehát megtudná, hogyan kell használni az öntöttvas teáskannát, fel kell tennie magának a kérdést, hogy miért használjon öntöttvas teáskannát?

Miért használjon öntöttvas teáskannát

Az öntöttvas teáskanna nem keverendő össze az öntöttvas vízforralóval. Az öntöttvas teáskannát arra használják, hogy a tealeveleket – akár lazán, akár zacskóban – leforrázzák, és hosszú ideig megtartsák a főzet hőjét. Ez az ősi tetsubin modern származéka, amely viszont arra szolgál, hogy vizet melegítsen a tea elkészítéséhez vagy a szoba párásításához.

Zománcozott öntöttvas teáskanna : Kyusu Tetsubin

Az öntöttvas teáskannák belsejét leggyakrabban zománcos védőréteg borítja. Ez a szigetelőréteg megakadályozza a víz és az öntöttvas közötti cserét, és megvédi a rozsdásodástól. Azt is lehetővé teszi, hogy a teát közvetlenül a teáskannában főzzék meg anélkül, hogy az ízeket átadná vagy megjegyezné az öntöttvas, amely zománc hiányában természetesen enyhén porózus anyag.

Japán öntöttvas teáskanna

Ha öntöttvas teáskannáról van szó, minden minőség és minden ár létezik. Használja zománcozott öntöttvas teáskannáját teljes biztonságban, ha a hagyományos japán gyártást választja egy jó hírű öntödében. Oigen, Iwachu, Wazuqu, ezek a japán gyártók garantálják a páratlan minőséget és a biztonságos használatot. Kövesse az útmutatót, hogy megkönnyítse a választást.

Japán öntöttvas teáskanna

Az öntöttvas teáskanna előnyei

A tea melegen tartása

Miért használjunk öntöttvas teáskannát? Mindenekelőtt azért, mert az öntöttvas kivételes hőtani tulajdonságokkal rendelkezik. Az öntöttvas teáskannában elkészített tea ezért hosszabb ideig marad forró, mint például egy üveg- vagy porcelánteáskannában, mégpedig egy azonos kapacitású teáskanna esetében.

Teáskanna fekete teához, rooiboshoz és gyógyteához

Az öntöttvas teáskanna ideális a fekete tea főzéséhez és a magas, 80 és 100 °C közötti hőmérsékletű vizet igénylő gyógyteák elkészítéséhez. Tökéletes lesz a rooibos főzéséhez is, különösen azért, mert az öntöttvas teáskannához általában egy kivehető, finom szitával ellátott rozsdamentes acél főzőkosár tartozik.

A törékenyebb zöld, fehér és sárga teák főzéséhez a hőmérséklet-szabályozással ellátott vízforralóban vagy szabályozható hőmérsékletű elektromos vízforralóban felmelegített vizet kell választania. Ez az óvintézkedés megakadályozza, hogy a levelek megfőjenek és denaturálódjanak a víz túlzott hőjétől.

Az egyetlen olyan főzet, amelyet öntöttvas teáskannában kerülni kell? Azt, amely savas gyümölcsdarabokat tartalmaz, mivel a tartós savasság károsíthatja a zománcot.

Hogyan használja az öntöttvas teáskannát

FONTOS: Ne melegítsen vizet közvetlenül az öntöttvas teáskannában és ne használja az öntöttvas teáskannát tűzhelyen, tűzön vagy mikrohullámú sütőben.

Az öntöttvas teáskanna első használata

Az új öntöttvas teáskanna első használata előtt töltse meg 2-3 alkalommal forró vízzel, majd dobja ki a vizet.

Az öntöttvas teáskanna használatának szabályai

1) Forraljon vizet egy lábasban vagy vízforralóban

2) Öntsön 1 cm forró vizet a teáskannába, és óvatosan rázza meg, hogy a víz érintkezzen az oldalával.

3) Dobd ki a vizet

Ezt közvetlenül a tealevelek beletétele előtt tedd meg, hogy azok részesüljenek a gyengéd, nedves melegben.

4) Forraljuk fel a vizet (lehetőleg alacsony ásványi anyag tartalmú vagy szűrt) a kívánt hőmérsékletre, attól függően, hogy milyen teát szeretnénk készíteni (gondoljunk a hőmérséklet-szabályozóval ellátott vízforralóra vagy az állítható hőmérsékletű vízforralóra)

5) Tegye a tealeveleket ( 2-2,5 g vagy egy kanálnyi csészénként) a rozsdamentes acél szűrőbe, ha laza teát szeretne, majd tegye a teáskannába, vagy tegye a teafilterét közvetlenül a teáskannába, és öntse a vizet a teáskannába<<>

./p>

6) Hagyja főni a megfelelő ideig, az elkészített teától függően (kövesse a teaszállító utasításait)

7) Vegye ki a teafőzőt, hogy megállítsa a főzést, és végül élvezze!

Az öntöttvas teáskanna ugyan nem bírja a közvetlen hőt, mert félő, hogy megsérül a zománcbevonat, de teáskanna-melegítőre helyezhető. Ez az eszköz nagyon kíméletes, távolabbi hőt termel, és segít hosszabb ideig tartani a tea hőmérsékletét.

Öntöttvas teáskanna használata

Miért használjunk öntöttvas teáskannát

Az öntöttvas teáskanna közvetlenül a hőforráson melegíti a vizet.

Mázatlan öntöttvas vízforraló : Tetsubin

Az öntöttvas vízforraló, más néven tetsubin nyers öntöttvasból készül, zománcbevonat nélkül. A forralási folyamat során a vasrészecskék a vízbe vándorolnak, és fokozatosan gazdagítják azt biológiailag hasznosítható vassal. Ahhoz, hogy jelentős vaspótlást kapjunk, a víznek körülbelül 30 percig kell főnie a tetsubinban. Az öntöttvas a vízben lévő vízkő egy részét is magába szívja, ami enyhébb, édesebb ízt kölcsönöz a víznek.

Ha közvetlenül a vízforralóban készítünk egy főzetet annak színe sötétebb lesz (normális, ártalmatlan reakció).

Tetsubin Iwachu

Az öntöttvas teáskannák és a vízforralók esetében egyaránt a minőségi gyártást javasoljuk. Íme például egy Iwachu öntöttvas kanna gyártási folyamata, amelyet egy neves japán öntöde készít:

Az öntöttvas vízforraló előnyei

Míg az öntöttvas vízforraló nem teafőzésre szolgál, a jó minőségű tetsubinak számos előnye van azon túl, hogy egyszerű eszköz a víz melegítésére.

Zöld tea elkészítése

A tetsubin tökéletes eszköz a zöld tea elkészítéséhez, egy minőségi agyag teáskannával, például egy Tokoname agyag teáskanna. Ez a kombináció lehetővé teszi a zöld teában rejlő teljes potenciál kibontakozását.”

Mindennel kompatibilis vízforraló

Az öntöttvas vízforraló minden hőforráson használható, még indukciósan is, amennyiben az alja lapos és megfelelő átmérőjű.

Biológiailag hozzáférhető vas az italban

Míg a tetsubin vízét felhasználhatja, amint az 1 percig főtt a vízforralóban, ajánlott 30 percig főni hagyni a vizet, hogy a jelentős víz vassal való gazdagodását élvezhesse. Ügyeljen arra, hogy a vízforraló eléggé tele legyen, nehogy üresen melegedjen fel.

Tartós öntöttvas vízforraló

A megfelelő gondoskodás mellett egy minőségi öntöttvas vízforraló olyan tárgy, amely egy életen át Önnel lesz, és továbbadható leszármazottainak.

A hagyományos zöld tea készítésének szimbolikája

Az öntöttvas vízforralónak az esztétikai értékén túl szimbolikus értéke is van. Ősi vízforraló formájában a tetsubin a „békés élet” kvintesszenciája, és a tea elkészítésének egy ősi rituálé ünnepélyességét adja. A tetsubint hagyományosan a japán teaszertartás, a Cha No Yu során a matcha tea elkészítéséhez szükséges víz felmelegítésére használják.

Hogyan kell használni az öntöttvas vízforralót

Először használjuk a tetsubint

  Amikor először használjuk a tetsubint, vizet kell forralni, majd eldobni, és a folyamatot többször megismételni. Ez eltávolítja az új vízforraló szagát. Ha ez a lépés nem távolítja el teljesen az öntöttvas teáskannából a szagot, tegyen néhány tealevelet vagy gyömbért a forró vízbe. Ezek a természetes összetevők antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek, és védik a vas felületét, miközben megszüntetik az új öntöttvas vízforraló szagát.

Az öntöttvas vízforraló használatának szabályai

1) Az egyik legfontosabb szabály, amit nem szabad elfelejteni? Soha ne melegítsünk üres vízforralót, mert ezzel azt kockáztatjuk, hogy megsérül vagy akár repedések keletkeznek rajta.

2) Ha többször forral vizet, hagyjon egy kis mennyiségű forró vizet a teáskannában mielőtt további hideg vizet adna hozzá. Hideg víz hozzáadása a forró teáskannához azzal a kockázattal jár, hogy az öntöttvas összezsugorodik és megrepedezik.

3) A hagyományosan szenes kályhák mellett használták, amelyek kívülről nem hoztak létre rozsdásodást okozó nedvességet, a mai teakedvelőknek be kell érniük a tetején.strong>fafűtéses kályhák, elektromos tányérok és vitrocerámiák segítségével.

öntöttvas bogrács fatüzelésen

4) Mind a gázzal, mind az indukciós tűzhely biztonságosan használható, de az utóbbi esetben a bogrács védelme és a használat meghosszabbítása érdekében alacsonyabb hőfokozatra kell állítani a hőfokot. Ha indukciós főzőlapon intenzív hővel melegítik, a tetsubin idővel törékennyé válhat, és akár meg is repedhet. Az ilyen modern hőforrások használata vízgőzt is termel, ami rozsda képződését okozza a teáskanna alján. Ez teljesen normális és ártalmatlan. Ha azonban esztétikai okokból el akarja távolítani a külső rozsdát, vagy ha túl sok a lerakódás, használhat zöld teát, ami – figyelmeztetésképpen – kissé sötétíti a kanna színét.

5) Ne dörzsölje a tetsubin belsejét, és álljon ellen a gyakori tanácsnak, hogy olajozza be. Idővel ásványi anyagokból álló fehér patina képződik, ezt a patinát nem szabad eltávolítani.

5) Végezetül, soha ne hagyja a vizet sohasem túl sokáig a vízforralóban, és ne hagyja, hogy a víz kihűljön benne, ez felgyorsítja a rozsda kialakulását.

Az öntöttvas teáskanna és a rozsda

Apropó rozsda, az öntöttvas teáskannádban idővel és a használat során rozsda fog kialakulni. Ez elkerülhetetlen és természetes jelenség, még egy japán gyártmányú öntöttvas teáskannánál is, amelyet a gyártás során kamayaki technikával védtek.

Kamayaki technika

Az öntöttvasat, amely általában hajlamos a rozsdásodásra (chūtetsu, 鋳鉄), faszénnel magas hőmérsékleten (800°C) égetik. Ez az égetés oxidált réteget képez a belső felületen, és megakadályozza a rozsda megtelepedését. A kifejezetten oxidált és aktivált öntöttvas így természetes védelmet kap a rozsda ellen.

Rozsdás öntöttvas vízforraló

A rozsdás vas vízforralóban lévő víz biztonságosan iható. Japánban néhány hagyományos receptben még rozsdás szöget is tesznek hozzá, hogy színt adjanak az ételeknek. Mégis tanácsos eltávolítani a rozsdát, amint az felhalmozódik, mivel az idővel meggyengíti az öntöttvasat, és csökkenti a teáskanna tartósságát.

Rozsda eltávolítása az öntöttvas vízforralóból

Az öntöttvas vízforralók rozsdamentesítéséhez forraljon fel egy főzetet zöld teából. vagy oolong teáskannában elkészített teát, vagy közvetlenül a zöld tealeveleket a vízben, majd hagyjuk a keveréket a teáskannában kihűlni. Ezek a természetes antioxidánsok csökkentik a rozsdát, és sötétebb színt adnak a belsejének.

A külső rozsdára használhat egy puha ruhát és folyékony zöld teát. Ezzel az eljárással a fényes lakkfelületet is megfiatalíthatja, és a teáskannát újszerűvé varázsolhatja.

A megfelelő ápolással egy tetsubin egy életen át tarthat. Ezek a kannák arra rendeltetnek, hogy családi ereklyékké váljanak, amelyek generációról generációra szállnak.

Találja meg az öntöttvas teáskannák és teáskannák ápolásának szentelt teljes cikk

Théières en Fonte

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük