A kis teáskanna előnyei

Yixing kínai teáskanna

A kínai kultúrában a teát a nap bármely szakában fogyasztható italnak tekintik. Ezért tűnhet ellentmondásosnak, hogy a Kínában fogyasztott nagy mennyiségű tea ellenére a hagyományos teáskannák (például a Yixingből származóak) ritkán tartalmaznak 250 ml-nél több vizet.

A nyugati hagyományokhoz szokott emberek számára a kínai vagy japán teáskannák kis mérete szokatlannak, ha nem egyenesen praktikátlannak tűnhet. Azonban számos nagyon logikus oka van annak, hogy miért használjunk kis teáskannát, még akkor is, ha nem vagyunk kínaiak. Íme, melyek ezek:

1. Egyedi teáskanna személyes használatra

Teáskanna 1 személy számára

Míg az európai teáskannát arra tervezték, hogy sok vendéget szolgáljon ki arisztokrata lakomákon, addig az azt megelőző kínai teáskanna&bsp.nbsp;az egyszerű munkások népszerűsítették, akik a Ming-dinasztia idején a munkanapjaik során magukkal vitték a személyes teáskannájukat.

A múltban a teát porrá őrölték, és művészien felverték, hasonlóan a mai matchához. De amikor az egész tealevelek váltak az új normává (egy császári rendeletnek köszönhetően), a teáskannák a beépített szűrőrendszerüknek köszönhetően megkönnyítették a teafőzést, és az egyszerű emberek elkezdték a teát a mindennapi életük részévé tenni. 

Kis teáskanna

Nomád teáskanna

A kis teáskanna könnyen becsúszik egy zsebbe, táskába vagy bőröndbe, és bármikor használatra készen áll. Nincs több kifogás arra, hogy elhatározza, hogy elfogyasztja a szállodai reggelinél vagy a munkahelyi kávéautomatában kínált ipari teafiltereket, nincs több kifogás arra, hogy műanyag flakonokban vásároljon ízesített vizet és egyéb „teás” italokat a munkahelyén.

Egy kis teáskanna mindenhová elkíséri Önt különböző formákban, Fedezze fel a nomád teáskannák különböző típusait !

2. Teáskannák többszörös teafőzéshez: többszörös teafőzés

többszörös teafőzés

Lépjünk vissza néhány évszázadot. A tea növekvő népszerűsége ellenére még mindig értékes árucikk volt, és az egész levelek sokkal lassabban adták ki aromájukat, mint a régi porított stílusok. Hogy ne vesszen kárba ez az értékes aroma, a kínai teázók elkezdték többször is felhasználni ugyanazokat a tealeveleket. Felfedezték, hogy sok tea még jobb volt a második vagy harmadik felöntésnél, mint az elsőnél.

Ahelyett, hogy nagy mennyiségű keserű, forró teát készítettek volna a főzőlapon, a teázók egy adag levelet tároltak kis hordozható teáskannáikban, és a nap folyamán egyszerűen forró vizet adtak minden egyes teaszünethez.

Kis térfogatú teáskanna

Rövid áztatás

A rövid áztatás korlátozza a teák keserűségét, még a gyengébb minőségűekét is. A rövid és többszöri áztatás lehetővé teszi, hogy minden egyes tealevél a lehető legteljesebben és legjobban hasznosuljon.

3. A jobb hőmérséklet-szabályozásért

Meleg tea keserűség nélkül

A kisebb vízmennyiség pontosabb hőmérséklet-szabályozást tesz lehetővé. A rövid felöntések biztosítják, hogy a tea még forró legyen, amikor kiöntjük, míg a kis mennyiségek lehetővé teszik, hogy a tea gyorsan lehűljön iváshoz.

Egy kis teáskanna tehát sok szempontból egyszerűen nagyobb pontosságot biztosít a főzés során, mivel a víz gyorsabban átveszi az ízeket, és a levelekkel való érintkezés is könnyebben megszűnik, elkerülve a keserűségért felelős túlzott felöntést.

Kis méretű teáskanna

A kis kapacitású teáskanna egyszerre korlátozza a kész tea keserűségét és maximalizálja az ízét, ami végül a gong fu cha eljárást eredményezi, amelyet ma a kínai teaszertartás során vagy új teák tesztelésére használnak. 

Új tea tesztelése

A kis méretű teáskanna lehetővé teszi egy koncentrált főzet elkészítését (az eszpresszóhoz hasonlóan), amely segít megízlelni a finom ízbeli különbségeket, és meghatározni az értékelni kívánt tea általános minőségét.

Kis térfogatú teáskanna

4. A Gong Fu Cha: Egy lehetőség a társasági életre

Most sok kínai teázó modern utazó termoszban vagy nagy csészében főzi a tealeveleket, ahogyan sok nyugati ember is. A kis teáskanna azonban még mindig jelen van a gong fu cha főzési módban, ahol több kis csészével szolgálnak fel. Az európai stílusú teaszervizhez szokott emberek megint csak praktikátlannak, sőt fukarnak találhatják a kis mennyiséget, de közelebbről szemügyre véve világossá válik, hogy a beszélgetésre való invitálás nem a kóstolásban, hanem a kiöntésben rejlik.

Sőt, a teáskanna kis térfogata arra ösztönzi az egész társaságot, hogy maradjanak és folytassák a beszélgetést több rövid főzet mellett, bármilyen témáról is legyen szó. A kis csészék újratöltődnek, amint kiürülnek, így minden vendég annyi vagy annyi teát ihat, amennyit vagy amennyit szeretne. Végül pedig a kis főzőedény által kínált kiváló kontroll lehetővé teszi a házigazdának, hogy menet közben állítsa be a főzetet, így mindenki lemondhat az olyan adalékanyagokról, mint a cukor, méz, tej vagy citrom.

Ha rendszeresen szeretné gyakorolni a Gong Fu Cha kóstolást, javasoljuk, hogy részesítse előnyben a Yixing agyag teáskanna és magyarázza el hogyan válasszuk ki.

Most már meggyőződött arról, hogy a kis teáskanna a megfelelő méret az Ön számára? Íme, a létező különböző típusú kis kapacitású teáskannák:

Kis kerámia teáskanna

Gaiwan

Gaiwan

A kínai eredetű kis teáskanna, a gaiwan vagy zhong./span>, a „chong” ige deformációja, amely kínaiul azt jelenti, hogy „vizet önteni”, lefordítható  „fedeles tál”-nak. A gaiwan egy fogantyú nélküli csésze, fedéllel és néha csészealjjal felszerelve. Méretét úgy tervezték, hogy egy kézzel lehessen kezelni. 

Ez egy nagyon praktikus teáskanna, és 5 jó ok

Kyusu

Kyusu

A hagyományos japán teáskanna neve Kyusu (急須 ). Nagyon gyakran terrakottából készül.

A legelterjedtebb kyusu modellek az oldalsó fogantyúval ellátott, úgynevezett yokode kyusu. A kyusunak még öt másik változata létezik: ushirode kyusu (a kiöntővel szembeni fogantyú), dobin vagy uwade kyusu (a teáskanna feletti fogantyú), houhin kyusu (fogantyú nélküli, szűrővel), shiboridashi (fogantyú nélküli, szűrő nélküli) és futanashi kyusu (oldalsó fogantyú fedél nélkül). bővítheti ismereteit a japán teáskannákról néhány perc alatt, ha szüksége van rá.

A shiboridashi nevű kis japán teáskanna tehát tökéletes lesz a tekintélyes japán zöld teák, például a gyokuro elkészítéséhez:

shiboridashi

Yixing teáskanna

Théière en Terre de Yixing

A Téières en Terre Cuite de Yixing azt mondják , hogy „emlékezet” mert a lefőzött tea aromái átkerülnek az agyagba, amelyet a legjobbnak tartanak Kínában.

Ezért ajánlott egy agyag teáskannát csak egy teacsalád, vagy akár csak egy tea számára fenntartani.

Ez a legjobb teáskanna a gong fu cha kóstolásához.

Kis üveg teáskanna

A kis üveg teáskannával megcsodálhatja a főzet színét, így a többi érzékszerv élvezetéhez a szem gyönyörét is hozzáadhatja. Az üveg ráadásul a legsemlegesebb anyag, így tökéletesen alkalmas a különféle teák felfedezésére.

Kis öntöttvas teáskanna

A kis öntöttvas teáskanna legfőbb előnye, hogy hosszabb ideig megőrzi a főzet hőjét, mint egy másik típusú kis teáskanna. Ez különösen hasznos, mivel egy kis teáskanna kevesebb ideig tartja meg a hőt, mint egy nagyobb teáskanna.

Théière Nomade

Ironikus módon a kis teáskannákat, amelyek évszázadokon át a mindennapi főzést táplálták, ma már gyakran a teaszakértők hiánypótló eszközeinek tekintik, míg az európai arisztokrata teapartikra kifejlesztett nagy teáskannák széles körben elfogadott használati tárgyak.

Hála Istennek, modern teázóként az Ön kiváltsága, hogy kiválaszthassa az Önnek legmegfelelőbb méretet!

A kis teáskannák által nyújtott kontrollt vagy a nagy mennyiségű tea elkészítésének kényelmét kedveli? Ossza meg velünk az alábbi hozzászólásokban!

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük