Kínai tea felszolgálása

A tea egy ősi ital, amelyet évszázadok óta fogyasztanak világszerte az egészségre gyakorolt jótékony hatásai és változatos íze miatt. Kínában a tea már több mint 5000 éve a kultúra és a mindennapi élet szerves részét képezi.

A kínai tea története a Shang-dinasztia (i. e. 1600-1046) idejére nyúlik vissza, amikor a teát gyógyhatásai miatt fogyasztották. Az évszázadok során a tea népszerű itallá vált, amelyet minden társadalmi réteg fogyasztott. A Tang-dinasztia (618-907) idején a tea szertartási és élvezeti itallá vált, és megjelentek az első teakertek.

A kínai tea ma már kedvelt ital Kínában és világszerte, és mindennapi fogyasztása, bár még mindig ősi hagyományokkal átszőtt, széles körben demokratizálódott.

Gong Fu Cha

A kínai tea felszolgálásának legfontosabb lépései

Összefoglalva, itt vannak a kínai tea felszolgálásának legfontosabb lépései :

  1. Felmelegítjük a vizet: a víz hőmérséklete attól függ, hogy milyen típusú teát szeretnénk felszolgálni. Például a kínai zöld teát körülbelül 80 °C-os vízzel kell elkészíteni, míg a kínai fekete teát körülbelül 95 °C-os vízzel

  2. Öblítsük át a tealeveleket: öntsünk egy kevés forró vizet a teáskannában lévő tealevelekre, majd dobjuk el a vizet. Ez a lépés eltávolítja a szennyeződéseket és felébreszti a tea ízét.

  3. Adja a tealeveleket a teáskannába: tegye a tealeveleket a teáskannába. A tea mennyisége a teáskanna méretétől, a tea fajtájától és az Ön személyes preferenciáitól függ. Általános szabályként 100 ml vízhez körülbelül 2-3 gramm teát használjon.

  4. Töltse a vizet a tealevelekre: Öntse a forró vizet a teáskannában lévő tealevelekre. Hagyja főni 1-3 percig, a választott teafajtától és személyes preferenciáitól függően (vagy akár 1 percnél rövidebb ideig is, ha Gong Fu Cha kóstolót szeretne).

  5. Tálalja a teát: öntse a teát egy csészébe vagy tálba, és használjon egy szűrőt a tealevelek felfogására, ha a teáskanna nem rendelkezik beépített szűrővel. A teát tetszés szerint forrón vagy hidegen is tálalhatja.

  6. Megismételheti az áztatást: a tealeveleket többször is fel lehet áztatni (= többszörös áztatás). Minden egyes következő felöntésnél növelje kissé az áztatási időt.

  7. Nyerje meg a teát: élvezze a kínai teát úgy, hogy minden egyes csepp aromáját értékeli. A kínaiak cukor és tej nélkül szeretik inni a teát, de ha szeretné, adhat hozzá cukrot vagy tejet.

A kínai kultúrában érdemes megjegyezni, hogy a tea elkészítése nagyon fontos. Anélkül, hogy a szó szoros értelmében teaszertartás lenne, a főzés elsajátítása elengedhetetlen. Ha tehát autentikus élményt szeretne nyújtani, olvasson tovább, hogy többet tudjon meg. 

Azt is megtudhatja, hogyan kell a teát az ezeréves kínai hagyomány szerint elkészíteni és felszolgálni ha elolvassa cikkünket a a Gong Fu Cha

A különböző kínai teák

A kínai teát a Camellia Sinensis teanövény leveleiből készítik, amelyet Kína különböző régióiban termesztenek. A leghíresebb termesztési régiók közé tartozik Fujian, Zhejiang, Yunnan, Hunan, Sichuan és Guangdong. Minden régió egyedi teákat termel, amelyeknek sajátos íz-, illat- és színjellemzőik vannak.

A kínai teáknak öt fő kategóriája van: fehér tea, zöld tea, sárga tea, oolong tea és fekete tea (Kínában vörös teának nevezik). Az egyes teakategóriákat a levelek feldolgozásának és fermentálásának módjától függően különbözőképpen állítják elő.

A fehér tea a kínai teák közül a legkevésbé feldolgozott, a teanövény fiatal hajtásaiból készül. A leveleket kézzel szedik és levegőn szárítják, további feldolgozás nélkül. A fehér tea íze könnyű, finom, virágos és édes jegyekkel.

A zöld tea friss tealevelekből készül, amelyeket az oxidáció megállítása érdekében azonnal égetnek vagy pörkölnek. A zöld tea híres az egészségügyi előnyeiről, különösen magas antioxidáns-tartalmáról. A zöld teák íze füves, mogyorós vagy füves jegyekkel.

A sárga tea hasonló a zöld teához, de a leveleket általában alacsonyabb hőmérsékleten pörkölik és enyhén fermentálják. A sárga tea édes, virágos ízű, mézes és mogyorós jegyekkel.

Az oolong tea félig fermentált tea, a zöld és a fekete tea között helyezkedik el. A leveleket részben oxidálják, mielőtt pörkölnék vagy égetnék. Az oolong teák íze széles skálán mozog, a virágos és gyümölcsös ízektől a gazdagabb és összetettebb, karamellás és mézes jegyekkel.

A fekete tea az összes kínai tea közül a leginkább fermentált, a levelek teljes oxidációjával. A leveleket ezután pörkölik és szárítják, hogy gazdag, testes fekete teát kapjanak. A fekete teát a kulturális szokásoktól függően ihatjuk simán vagy tejjel és cukorral. 

A különböző kínai teáskannák

Néhány különböző kínai teáskanna létezik, mindegyiknek megvannak a maga sajátos jellemzői és felhasználási területei. A hagyományos kínai teáskannák egyik fő jellemzője a kis űrtartalom. A kínai teáskannák kis térfogata hasznos a főzés elsajátításához, de nem csak!

gaiwan

Itt van néhány a leggyakoribb kínai teáskannák közül:

  1. Porcelán teáskanna: Ez a teáskanna könnyű és finom, ideális a finom, illatos teákhoz, például a fehér és a zöld teához.

  2. Yixing terrakotta teáskanna: Ez a teáskanna sötétvörös agyagból készül, és gyakran használják oolong tea és pu-erh tea készítéséhez. Az égetett agyag képes megtartani a tea ízét és aromáját, így ideális erős teákhoz. Kövesse az útmutatót, hogy mindent megtudjon a a teáskannák királynőjének gyártásáról.

  3. üveg teáskanna: Ez a teáskanna ideális a finom teákhoz, mivel az üveg kevés hőt tart vissza, és lehetővé teszi, hogy megcsodálhassa a tea színét, miközben főzik. Az üveg teáskannák ráadásul könnyen tisztíthatók.

  4. Emelyezett öntöttvas teáskanna: Ez a teáskanna stabil és jól tartja a hőt, így ideális a fekete teákhoz és a gyógyteákhoz. 

  5. Gaiwan : A gaiwan egy kis hagyományos kínai teáskanna, amelyet gyakran használnak a tea elkészítéséhez és felszolgálásához. A gaiwan 2 vagy három részből áll: egy tálból, egy fedélből többé-kevésbé egy csészealjból.

    A tál általában semleges, memóriamentes kerámiából vagy üvegből készül, és különböző formájú és méretű lehet. A fedő, amely leggyakrabban ugyanabból az anyagból készül, szorosan illeszkedik a tál peremére, hogy segítsen megtartani a tea hőjét és ízét a főzés során. A csészealj arra szolgál, hogy a gaiwant a helyén tartsa, és felfogja a felesleges forró vizet.

    A gaiwant gyakran használják finom, illatos teákhoz, például fehér és zöld teákhoz, mivel így könnyen szabályozható a víz hőmérséklete és a főzési idő, így elkerülhető a túlzott felöntés keserűsége. Ideális új teakóstolókhoz is, mivel lehetővé teszi, hogy a teát koncentráltan élvezze, és teljes mértékben érzékelje aromáit és ízét. A gaiwant a hagyományos kínai tea szerelmesei nélkülözhetetlen eszköznek tartják, és javasoljuk, hogy fedezze fel 5 jó okot arra, hogy gaiwant válasszon a tea felszolgálásához.

A következőkben a Kínában a kínai tea felszolgálásához leggyakrabban használt 2 teáskanna gyakorlati használatára összpontosítunk: a Yixing teáskanna és a gaiwan.

A Yixing teáskanna használata

Itt láthatunk képeket arról, hogyan kell teát felszolgálni egy Yixing agyag teáskannával:

A Yixing agyag teáskanna Kínában a teakedvelők nagy becsben tartják, mivel idővel képes javítani a tea ízét és aromáját. Íme, hogyan kell teát felszolgálni egy Yixing terrakotta teáskannával:

  1. Készítse elő a teáskannát: Az első használat előtt elő kell készítenie a teáskannát, legalább úgy, hogy körülbelül 10-15 percig langyos vízben áztatja. Ez lehetővé teszi, hogy a terrakotta „felszívja” a vizet, és felkészüljön a teára.

  2. Adja a tealeveleket a teáskannába: Tegye a tealeveleket a teáskannába. A teamennyiség a teáskanna méretétől, a tea fajtájától és az Ön személyes preferenciáitól függ. A kínai tea felszolgálásakor a leggyakoribb, hogy nagy mennyiségű teát teszünk egy kis teáskannába. 

  3. Öblítsük le a tealeveleket: mint minden teakészítésnél, a tealeveleket is úgy kell leöblíteni, hogy a teáskannába öntjük, forró vizet adunk hozzá, és azonnal lecsöpögtetjük.

  4. Felmelegítse a teáskannát: öntsön forró vizet a teáskannába (és a teáskanna fölé, ha levesestányérral ellátott teás tálcát használ, amelynek tartálya van), és hagyja állni körülbelül 1 percig. Ez lehetővé teszi, hogy az agyag felmelegedjen, és előkészítse a teáskannát a teakészítésre.

  5. Folyós vizet öntsön a tealevelekre: Öntsön forró vizet a teáskannában lévő tealevelekre. A víz hőmérséklete a használt teafajtától függ.

  6. A tea áztatása: hagyja a teát körülbelül 30 másodperctől 1 percig ázni, a használt teafajtától és a személyes preferenciáktól függően.

  7. Tálald a teát: öntsd a teát egy csészébe vagy tálba, és használj egy szűrőt, hogy visszatartsd a tealeveleket.

  8. Megismételheti az áztatást: a tealevelek többször is áztathatók a Yixing agyag teáskannában. Minden egyes következő felöntésnél növelje kissé az áztatási időt.

  9. Gondoskodjon a teáskannáról: minden használat után öblítse ki a teáskannát forró vízzel, és hagyja természetesen megszáradni. Soha ne használjon szappant vagy mosószert a teáskanna tisztításához, mivel ez megváltoztathatja a tea ízét és aromáját a későbbi főzések során.

A Yixing terrakotta teáskanna kényes és értékes tárgy, ezért fontos, hogy gondosan használja és ápolja, hogy teljes mértékben élvezhesse előnyeit. Ha szeretne többet megtudni az az agyag teáskanna kiválasztásának kritériumairól, akkor tájékozódjon.

A gaiwan használata

 Íme néhány egyszerű lépés a gaiwan használatához:

Íme, hogyan kell teát felszolgálni egy gaiwan, kis kínai teás tál fedővel és csészealjjal :

  1. Öblítse ki a gaiwant: Az első használat előtt öblítse ki a gaiwant forró vízzel, hogy megtisztítsa és felmelegítse.

  2. Adja a tealeveleket a gaiwanba: Tegye a tealeveleket a gaiwan aljára. A teamennyiség a gaiwan méretétől, a tea fajtájától és a személyes preferenciáktól függ.

  3. Folyóvíz hozzáadása: öntsön forró vizet a gaiwanban lévő tealevelekre. A víz hőmérséklete az Ön által használt teafajtától függ.

  4. Fedje le a gaiwant: a tea áztatásához helyezze a gaiwanra a fedelet.

  5. Lefedje a teát: hagyja a teát körülbelül 30 másodperctől 1 percig ázni, a használt teafajtától és a személyes preferenciáktól függően.

  6. Tálalja a teát: tartsa a gaiwant a hüvelykujjával a fedelén, a többi ujjával pedig a csészealj alatt. Öntse a teát egy csészébe vagy tálba, a fedő segítségével tartsa a tealeveleket.

  7. Megismételjük az áztatást: a tealevelek többször is áztathatók a gaiwanban. Minden egyes következő felöntésnél növelje kissé az áztatási időt.

gaiwan használata

A gaiwan sokoldalúan használható a tea elkészítéséhez és tálalásához. A gaiwan használatával a tea illatát és a lötty színét is élvezheti az elkészítés során. Ez a kínai teakultúrában a tea tálalásának nagyon népszerű módja.

Íme, (majdnem) tudja, hogyan kell a kínai teát felszolgálni!

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük