Hogyan tisztítsam a terrakotta teáskannát?

Vettél egy terrakotta teáskannát, gratulálok!

A nagy kérdés most az: hogyan tartod karban? Minden attól függ, hogy porózus terrakotta teáskannáról van-e szó vagy sem.

Yixing teáskanna vagy más porózus agyag teáskanna

Hogyan kell agyag teáskannát készíteni

A porózus agyag teáskanna első használata

  Az új teáskannák viaszbevonattal vannak ellátva, hogy védjék az agyagot és fényes legyen a polcokon (és gyakran azért is, hogy úgy nézzen ki, mint a drágább antik teáskannák…). Ezt az réteget el kell távolítani a teafőzés előtt, mivel a teáskannában lévő agyag porózus, és meg kell jegyeznie a benne főzött teát. Ezt nevezik a teáskanna művelésének. Íme, hogyan távolítsa el a bevonatot és készítse elő az agyagot:

  1. Öblítsd ki a teáskannát forró vízzel, és keféld át a belsejét és a külsejét erőteljesen fogkrémmel (ami enyhén csiszoló hatású) és fogkefével. Igen, jól olvastad!
  2. Tegyél egy nagy fazéknyi vizet a főzőlapra, amelyet belülről egy ruhával bélelsz ki. A lábasnak elég nagynak kell lennie ahhoz, hogy a teáskanna teljesen elmerüljön benne.
  3. Tekerje a fedelet (és a teáskannát) egy ruhába, és tegye a nagy lábasba a teáskannával együtt. A kendő megakadályozza, hogy a teáskanna és a fedő összetörjön, mivel megakadályozza, hogy a teáskanna és a fedő a víz forralása közben a lábas oldalának ütközzön és összeütközzön.
  4. Főzzük fel a vizet, fedjük le, és forraljuk a teáskannát és a fedelet 30 percig.készítsünk agyag teáskannát
  5. 30 perc elteltével kapcsolja ki a hőfokot, és hagyja a vizet kihűlni.
  6. Vegye ki a teáskannát és a fedelet, és öblítse le alaposan meleg vízzel.

     Opcionális – Ha igazán elő akarod készíteni a teáskannát, mint egy profi:

  • Töltsd meg újra a nagy teáskannát vízzel,
  • Főzzük fel, és adjunk hozzá 2 vagy 3 teafüvet abból a tealevélből, amelyet a teáskannához használunk.
  • Húzza le a lángot, fedje le a kannát, és hagyja a leveleket körülbelül 30 percig ázni, hogy erős teát kapjon.
  • Szűrje le a leveleket és az apró szemcséket. A szitálás eltávolítja a vízből az apró levélszemcséket, amelyek eltömíthetik az agyag pórusait és csökkenthetik a teáskanna hatékonyságát
  • Ismételje meg a 2-6. lépést, víz helyett ezt az erős teát használva.

A teáskannája most már készen áll a teakészítésre!

Agyag teáskannám teafajtáját szeretném megváltoztatni

Ha valaha úgy dönt, hogy a teáskannáját új típusú tea készítésére kívánja használni, egyszerűen készítse elő újra a teáskannát a fenti lépésekkel. A régebbi teáskannáknál előfordulhat, hogy van egy bejáratási idő.

Agyag teáskanna karbantartása

A minőségének megőrzése érdekében az agyag teáskannát karbantartani kell.

Minden használat előtt forrázza le a teáskannát, mielőtt beleönti a tealeveleket, majd hagyja megszáradni a levegőn.

A teáskannára mindig öntse rá a maradék teát, és időnként egy lágy habverővel fényezze meg. Ez segít kifejleszteni az aromákat, amelyek lehetővé teszik, hogy a teáskanna saját „ízt” adjon a teának, és létrehozza a saját egyedi patináját.

A legfontosabb, SEMMILYEN TÖRTÉNELMI MÉRLEGET HASZNÁLJ! Ez elronthatja a tea ízét, a tanninok lerakódása normális, sőt a kívánt hatást is!

Az agyag teáskannát száraz helyen, főzési szagoktól és füsttől távol tárolja…Tárolja fedél nélkül a penészesedés elkerülése érdekében.

Gondoskodjon róla, hogy a teáskanna használat után lefolyjon, ne hagyjon benne sok vizet, ami keserű ízzel itathatja át a teáskannát.

Még ha kiváló minőségű agyagból formázzák is őket, az agyag teáskannák érzékenyek a hőhatásokra. Ne futtassa a teáskannát hideg víz alá, amíg még forró, mert megrepedhet.

Nem porózus kerámia teáskanna vagy memória nélküli teáskanna

Hogyan kell tisztítani a kőedény teáskannát?

>Mázolatlan kőedény teáskanna

Bár a mázatlan kőedény teáskanna a magas égetési hőmérséklet miatt nem porózus, durvább megjelenése miatt nem szabad mosószert használni a tisztításhoz. Leginkább egy egyszerű, tiszta vízzel történő öblítés ajánlott.

Ha kőedény teáskannája foltos, használhat természetes termékeket, például szódabikarbónát vagy fehér ecetet. A teáskannát például egy éjszakára beáztathatja szódabikarbónaoldatba.

Mázas kőedény teáskanna

Mázas kerámia teáskannádnak sima falai lesznek, amelyeket nedves szivaccsal vagy ruhával tisztíthatsz. Szappant, szódabikarbónát vagy ecetet is használhatsz. Egyes teáskannák mosogatógépben is moshatók, de mielőtt ezt a módszert választja, nézzen utána.

Hogyan tisztítsam a porcelán teáskannát?

A porcelán teáskanna, amelynek sima, nem porózus a fala, meleg vízzel és szappannal tisztítható, vagy akár mosogatógépbe is tehető (ügyeljünk arra, hogy kövessük a gyártó ajánlásait, nem minden porcelán teáskanna mosogatógépben mosható).

Használhat természetes termékeket, például szódabikarbónát vagy ecetet is, ha a porcelán teáskanna elszíneződött.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük