A Gaiwan, mi az?
A kínai eredetű kis teáskanna, a gaiwan vagy zhong, ahogy a kantoni régióban nevezik, tökéletes társa minden teakedvelőnek. Fordítása „fedeles tál”: valójában leggyakrabban egy 80 és 200 ml közötti térfogatú csészéből, egy fedeles csészéből és egy csészealjból áll.
Bár az első gaiwanokat a Ming-dinasztia idején, nagyjából az első teáskannákkal egy időben fejlesztették ki, a „tál fedővel” soha nem élvezte ugyanazt a lelkesedést világszerte. Ma a gaiwan és a kínai teák közötti szoros kapcsolat egzotikus hírnevet kölcsönöz neki, ami megfélemlítő lehet az új teakedvelők számára, de valójában egy nagyon praktikus eszköz a mindennapi elkészítéshez és az igényes kóstoláshoz. Különösen tökéletes a gong fu cha-val készített tea élvezetéhez.
Itt van öt ok, amiért mi szeretjük a gaiwant, és szerintünk te is imádni fogod!
1. Gaiwan: Gaiwan vs. Yixing
Gaiwan vs. Yixing
.A hagyományos kínai teakészítő eszközök közül a Yixing teáskannák gyakran azok, amelyek a legnagyobb figyelmet keltik. A finom részletek, a gazdag színek, a rusztikus mázatlan textúrák és a formák sokasága ellenállhatatlanná teszik ezeket a kis teáskannákat. A mázas felület azonban, amely a Yixing teáskannák alapvető jellemzője, porózussá teszi őket. Ezek felszívják a bennük főzött teák ízének egy részét, és a teáskannák idővel lassan „kulotálódnak”. Emiatt a teáskannának egy teastílusnak kell szentelnie magát, hogy a culotting inkább fokozza a tea ízét, mintsem elhomályosítsa azt. A gaiwanok viszont mindenféle tea felöntésére használhatók. A legmegfelelőbbek természetesen a laza, egész leveles teák és a többszöri felöntésre alkalmas teák. Mivel a gaiwan általában mázas kerámiából készül./strong> (porcelán, kőedény) vagy üvegből, felülete nem szívja magába az ízeket a főzés során. Szeretne ma egy finom pu-erh-t, holnap pedig egy finom zöldet kortyolni? Csak rajta, és biztos lehetsz benne, hogy nem lesz olyan földes pu-erh-maradék, amely elrontja a ropogós zöld ízét. A kínai tea szerelmeseinek a gaiwan megkönnyíti a különböző stílusok megkóstolását anélkül, hogy a hagyományos teáskannák hatalmas gyűjteményébe kellene beruházniuk. Az széles nyílás a gaiwan tetején megkönnyíti a tealevelek megfigyelését, ahogyan azok főnek, ami egy újabb előny minden új teákat kipróbáló teázó számára. A levelek kinyílását és kibontakozását figyelve jól lemérhetjük a főzet erősségét. Az akadálytalan kilátás azt is lehetővé teszi, hogy könnyen beállítsuk a főzési időt, és a legjobbat hozzuk ki minden egyes teából, ami határozott előny a legtöbb teáskanna szűk, homályos nyílásával szemben.Milyen tea egy gaiwanba?
2. A gaiwan lehetővé teszi, hogy megcsodálhassa a főzetét
Gaiwan vs. teáskanna
Porcelán Gaiwan
Az fehér porcelánból készült gaiwánoknál ezen kívül a fehér porcelán, vagy belül fehérre zománcozott, nemcsak a levelek, hanem a főzet színe is látható. Nagyon gyorsan nagyon sötét lesz? A levelek vágottak vagy töröttek? Bár ezek a megfigyelések nem mindig kapcsolódnak az íz erősségéhez, segítenek megérteni a teát, és hasonló teákkal összehasonlítva értékelni a minőségét. Amikor először kóstolunk teát, szeretünk egy fehér mázas gaiwant használni, hogy semleges infúziót kapjunk és tisztán láthassuk a leveleket.
3. A gaiwan lehetővé teszi az infúzió szabályozását
Láthatóság és hőmérséklet-szabályozás
.span face=”Quicksand”>A gaiwanokat az ínyencek gyakran előnyben részesítik a törékeny vagy „finom” teák elkészítéséhez, mivel teljes ellenőrzést biztosítanak a főzési folyamat minden aspektusa felett. A jobb láthatóság mellett a széles nyílás lehetővé teszi, hogy a hő könnyebb teák főzésekor vagy eloszoljon./strong>, vagy lefedhető a fedéllel, hogy megtartsa a hőt erősebb teák készítéséhez.
Bögre fedővel
Még fontosabb, hogy az a fedél használata a levelek szűrésére lehetővé teszi a kiöntési sebesség teljes és pontos szabályozását. A teáskannákkal ellentétben, ahol az áramlást gyakran a kiöntő szűk nyílása korlátozza, a gaiwan teljesen kiürül a főzetből mindössze 5 másodperc alatt. Ez lehetővé teszi, hogy ne folytassa a főzést, miközben a víz folyik, és biztosítja, hogy a megfelelő pillanatban megálljon a főzés.
4. Gaiwan: egy esztétikus teáskanna
Bár a gaiwan nagyon sokféle formában kapható, az alapvető kialakítás elegáns egyszerűségű. Egy egyszerű tál tartja a tealeveleket, miközben azok áztatódnak, és egy fedővel van lefedve. Általában egy csészealj vagy csészealj is tartozik hozzá, amely segíthet a tál manipulálásában, amikor az forró. Néhány gyakori tervezési részlet egyszerre praktikus és kecses, mint például a tipikus vékony, szélesített peremű tál, amely lehetővé teszi a tea egyenletes és csöpögésmentes kiöntését. A gaiwan formájánál mindent átgondoltak, hogy praktikus és esztétikus legyen.
A gaiwan használata esztétikailag is nagyon kellemes, ami egy másik ok, amiért gyakran használják a teaeseményeken. Mivel nincs fogantyú vagy kiöntő, a gaiwan valójában sokkal kiegyensúlyozottabban fekszik a kézben, mint egy teáskanna. Egy kis gyakorlással könnyen, simán és természetesen lehet teát önteni, és ez lenyűgözi a vendégeket.
<
5. Gaiwan: Könnyű használat
Bár első pillantásra bonyolultnak tűnik a használata, a gaiwant valójában egyszerű használni. A nagy nyílás még inkább előnyös, ha nagyméretű tealeveleket kell beletenni, és a leveleket a főzés után meg kell tisztítani. A fedelet infúzióként használva lehetővé teszi, hogy beállítsa a nyílás méretét, hogy még a kisebb tealeveleket is le tudja szűrni, bár néhány gaiwan-használó egy kis szűrőt is használ a gaiwan (vagy csésze) tetején, amelybe a teát önti, hogy a kicsúszó darabokat felfogja.
A gaiwan használata hasonló a hagyományos teáskanna használatához. Általában 2 és 7 gramm közötti mennyiségű teát (egy és 3 teáskanál közötti mennyiséget) használunk a gaiwan kapacitásától függően. Ezután 3/4-ig kell megtölteni vízzel. A felöntés időtartamára (ami meglehetősen rövid) ezután ráhelyezed a fedelet, majd egyszerűen kiöntöd a felöntést a csészékbe vagy egy kancsóba.
A gaiwan első használatának egyik legijesztőbb szempontja, hogy tudd, hogyan tartsd a gaiwant töltés közben, de valójában többféleképpen is megteheted ezt anélkül, hogy megégetnéd az ujjaidat. Míg a legtöbb tapasztalt felhasználó csak egy kézzel tartja a gaiwant, Ön két kézzel is biztonságosan tarthatja a gaiwant, miközben önti. Egyszerűen csúsztassa ujjait a tányér alá, hüvelykujjait helyezze a fedél gombjára, és döntse a gaiwant maga felé, hogy öntsön.
Nézze meg bátran a tanulja meg, hogyan kell használni a gaiwant. Figyelmeztetlek, egyszer-kétszer megégeted az ujjaidat, mielőtt elsajátítod a technikát!
A gaiwanok ismeretlen formájuk ellenére sok szempontból megkönnyíthetik a sörfőzést.
Szóval, meggyőztél? Ön viszont gaiwant használ a napi főzéshez? Ossza meg velünk az alábbi hozzászólásokban!
Meggyőzött és keresi a gaiwant, hogy belevágjon ebbe a mesés új kalandba? Jöjjön és fedezze fel a gaiwan kollekció !