Kínai teaszerviz: Miért és hogyan válasszon?

A tea (茶) több évezredes múltra tekint vissza, és több, mint egy ital; Kínában társadalmi és kulináris intézmény. A kínai mindennapi élet központi része, a teát egész nap isszák, otthon és a munkahelyen egyaránt. A teát, különösen a híres teát, alkalmanként egy teaházban is fogyaszthatják, vagy ajándékba adják valakinek, akit meg akarnak tisztelni.

Míg nyugaton a teázók megszokták, hogy a tealeveleket csak egyszer áztatják, Ázsiában nagyon népszerű a többszöri áztatás gyakorlata. Valójában a többszöri felöntés kóstolása körül forog a Gong Fu Cha, a kínai teakészítés rituáléja, amelyet a legjobb fajták fogyasztása érdekében kedvelnek.

Ez a fajta kóstolás magyarázza a kínai teáskészlet legfőbb jellemzőjét: a kis befogadóképességet. Íme egy rövid áttekintés a létező kínai teáskészletekről, hogy segítsünk a helyes választásnál.

Melyik kínai teáskanna melyik teához?

A kínaiak nagy jelentőséget tulajdonítanak a kedvenc italuk elkészítéséhez használt teáskészlet modelljének. A teáskészlet az anyag jellegétől függően befolyásolja a tea ízét és aromáit. Ezért a teáskészlet kiválasztása előtt tudnia kell, hogy milyen típusú teát fog leggyakrabban készíteni. 

Milyen teáskanna a zöld és a fehér teához?

A zöld vagy fehér tea fogyasztásához egy memória nélküli kerámia teáskanna (porcelán, memória nélküli agyag, kőedény vagy mázas agyagáru) vagy egy üveg teáskanna lesz a megfelelő eszköz, mivel ezek valószínűleg nem szívják magukba a finom aromákat.A törékeny teák, mint a zöld tea, a korai zöld tea, a fehér tea, a sárga tea és a formázott teák (teagolyók vagy teavirágok) mérsékelt főzési hőmérsékletet igényelnek.A kerámia és az üveg olyan anyagok, amelyek tiszteletben tartják törékenységüket.

Hogyan kell inni a fekete teát?

A fekete tea, amelyet Kínában a főzet színe miatt vörös teának is neveznek, magas főzési hőmérsékletet igényel. Ezért minden típusú teáskanna használható, de a hőt jól megtartó anyagok alkalmasabbak. Egy öntöttvas zománcozott teáskanna vagy egy kőedény teáskanna ezért kiváló választás lesz.

A teljes levelű fekete teák könnyen elkészíthetők egy gaiwan vagy egy kis teáskannában, főzőkosár nélkül, elég egy egyszerű szűrő a kiöntő elé beépítve.

Oolong tea fogyasztása

AzOolong, vagy wulong, tea egy félig erjesztett tea amit kék vagy kékeszöld teának is neveznek.Megkülönböztetünk enyhén oxidált oolongokat (10-30%) és erősen oxidált oolongokat (40-70%). Az aromák az oxidáció mértékének megfelelően fejlődnek, a zöld teához hasonló virágos és édes jegyektől az erősen oxidált teák fásabb és gyümölcsösebb jegyeiig.

A wu-long teát oxidáltsági fokától függetlenül magas hőmérsékleten, gyakran forráspont közelében (95°C) kell főzni ahhoz, hogy minden aromája felszabaduljon. Ezért, bár minden típusú teáskanna alkalmas lehet, javasoljuk, hogy kiváló hőtechnikai tulajdonságokkal rendelkező agyag, kőedény vagy öntöttvas teáskannát használjunk. 

Ha szeretné felfedezni az oolongok széles skáláját, javasoljuk, hogy készítse el őket egy kerámia gaiwanban amely semleges beállítást kínál a főzési kísérletekhez.

GaiwanHa csak egy oolong-kategóriára szorítkozol, akkor beruházhatsz egy Yixingből, a híres kínai memória-agyagból készült teáskannába, amely tökéletes a Gong Fu Cha kóstolásához. Amikor Yixing teáskannát választ kedvenc oolongjaihoz, vegye figyelembe a levelek formáját, mivel a teáskanna formájának lehetővé kell tennie, hogy azok teljesen kitáguljanak. Minél kisebb a teáskanna, annál koncentráltabbak lesznek az aromák! 

Pu Erh tea fogyasztása

A híres kínai sötét tea (Pu Erh tea és Yunnan tea) klasszikus teáskannában is elkészíthető. beépített szűrővel felszerelve, vagy egy levélszűrővel vagy teaszűrővel kombinálva, a teáscsészére vagy kancsóra helyezve .

A memória nélküli teáskannát új teák felfedezéséhez ajánljuk: az öntöttvasból és mázas kerámiából (kőedény, porcelán, agyag) készült teáskannákat. Ezek közül a memória nélküli anyagok közül a magas főzési hőmérséklet miatt a kőedény és az öntöttvas teáskannák a legalkalmasabbak.

A Pu Erh tea hagyományos módon történő fogyasztásához a gaiwan, a híres kínai fedeles teáskanna csésze vagy a Yixing agyag teáskanna használata ajánlott. 

Gaiwan vs. Yixing teáskanna

A kőedény vagy porcelán gaiwan nem befolyásolja a tea ízét. Ezért bármilyen főzetet elkészíthet benne anélkül, hogy megjegyezné az ízeket. A gaiwan ezért előnyben részesítendő, ha még csak most kóstolja a pu erh teát.

Ha viszont a Yixing teáskannát választja, akkor teáskannánként egy teafajtát kell elkülönítenie (például egyet az érett pu erh-nek, egyet pedig a nyers pu erh-nek). Ennek oka, hogy a Yixing agyag kétszeresen porózus, így a tea lélegezni tud, és az áztatás során megtartja aromáit. A Yixing-agyagból készült teáskanna idővel gazdagítani fogja a teafőzetet, ezért a hozzá választott teafajtához kell igazítani. Bármilyen pu-erh -típust is használjon is az agyag teáskannához, a sötétebb teákhoz vastagabb falú teáskannákat ajánlunk, amelyek jobban megtartják a magas hőmérsékletet. Ügyeljen arra, hogy a teáskannát forró vízzel melegítse fel a tea elkészítése előtt a maximális hőtartás  érdekében!

Nézze meg bátran cikkünket, amely segít az agyag teáskanna kiválasztásában.

Amint bizonyára rájött, nem mindegy, milyen típusú teáskannát választ. Ha azonban kínai teáskészletet szeretne ajándékozni, és nem ismeri az ajándékozott ízlését, vagy ha variálni szeretné az élvezeteket, és a kínai teáskészletet különböző teafajtákhoz szeretné használni, válasszon sokoldalú kerámia teáskészletet, például porcelánt vagy kőedényt.

Kínai teáskészlet összetétele

Gong Fu Cha teáskészlet

A hagyományos kínai teáskészletet a Gong Fu Cha kóstolásra szánják. Legalább egy 100 és 400 ml közötti űrtartalmú kis teáskannából és 30 és 100 ml közötti űrtartalmú kis csészékből áll. Ehhez különféle kiegészítők adhatók:

  • egy kancsó, amelynek űrtartalma legalább a teáskanna űrtartalmával kell, hogy megegyezzen. 
  • egy teáskanna
  • egy nagy tál vagy teáshajó
  • egy teás tálca víztartállyal vagy anélkül
  • egy teaszerszámos kanna
  • teás eszközök:

Kínai teaszerviz nyugati stílusú kóstoláshoz

.Nyugodt lehetsz, ha szeretnéd élvezni a kínai teáskészletek szépségét és élményét a nyugati stílusú kóstoláshoz, vannak kiváló teáskészletek nagyobb kapacitással is. Ez a fajta szerviz általában egy nagy teáskannából áll, amelynek rozsdamentes acél kiöntője vagy főzőkosara elé lyukakkal ellátott szűrő van beépítve, valamint hozzá illő csészékből

Kínai teáskészlet nagy teáskanna

Utazás teaszerviz

A tea útja sokfelé elvezethet. Hogy elkísérhesse Önt ezen az úton, a hagyományos kínai teaszerviz nomáddá válik, és ötletes kemény tokokban vagy táskákban szállítható.

Utazási teáskészlet

Most nézzük meg közelebbről a különböző kínai teáskészlet anyagokat amelyekkel találkozhatunk :

Kínai kerámia teáskészlet – A legjobb eszköz a teakészítéshez

A kínai teáskészletek készítéséhez használt elsődleges anyagot a kerámia jelenti. Sokszínűségük és szépségük páratlan, és a Gong Fu Cha legjobb választás a teakészítéshez. Vannak agyagból, porcelánból és kőedényből készült kínai teáskészletek.

Kerámia kínai teáskészlet

Kínai agyag teáskészlet – a teáskészletek királya

Yixing teáskanna

A kerámia teáskészletek közül a kínaiak a Yixing lila agyagból készülteket tartják a legalkalmasabbnak a tea főzésére. Ennek az agyagnak a porozitása biztosítja a teáskannának azt az egyedülálló képességet, hogy megőrzi a tea aromáit, miközben magába szív egy kis mennyiségű tannin -t, amelyet a későbbi áztatások során felszabadít, ezt a jelenséget „culottage”-nak nevezik . 

Yixing teáskészlet

Míg a Yixing agyag előnyös magához a teafőzéshez, és ezért a teáskanna egyik legmegfelelőbb anyagát jelenti, addig a csészék vagy a kancsó összeállítása szempontjából előnyei kevésbé érdekesek. Ezért kevés olyan teáskészlet létezik, amely teljes egészében Yixing-agyagból készült.

 Agyag teáskészlet

Ezért javasoljuk hogy Yixing teáskészletét úgy állítsa össze, hogy külön választja ki a minőségi Yixing agyag teáskannát és a készlet többi részét porcelánból vagy üvegből: kancsó, tál, csészék. Egy tea tálca fából, kerámiából vagy akár öntöttvasból is kiegészítheti a Gong Fu Cha teaszervizét.

Tea tálca

Kínai porcelán teáskészletek – a legszélesebb körben használt

A porcelán kétségkívül a  kínai teáskészletek készítésénél leggyakrabban használt kerámia. A kínai porcelán nemcsak világszerte nagy hírnévnek örvend, hanem a hosszú hagyományai miatt a kínai porcelán teáskészlet az ország minden háztartásának szívébe bekerül.

A porcelán semleges és ellenálló kerámia, és többféle formában is megtalálható: kemény, lágy, Bone China, celadon, rizsszemcsés, festett, mázas vagy mázatlan porcelán. A legnehezebb a stílusok és minták közül választani!

Miért válasszon kínai porcelán teáskészletet?

  • A porcelán egy sima kerámia, amely ellenáll a hőnek, a korróziónak, a karcolásoknak és a savaknak
  • A legsemlegesebb kerámia. Mivel nincs memóriája, a porcelán teáskészlet minden lefőzött felfedezéshez használható
  • A porcelán könnyen tisztítható kerámia

Kínai porcelán teáskészlet

Kínai kőedény teáskészlet – a leg változatosabb

A kőedény egy nagyon magas hőmérsékleten égetett kerámia, amely szilárdságot és jó hőtartást biztosít.

Mázolatlan kőedény teáskészlet

Ha mázatlan kőedény teáskannát választasz, kihasználhatod a durva belsejét a teáskanna megöntéséhez, így a tea tanninjai fokozatosan leülepednek a falán. Az egyes kóstolások közötti tisztítással a teáskannát különböző teafajtákhoz is használhatja, mivel a kőedény egy olyan kerámia, amelynek nincs memóriája. 

Mázas kőedény teáskészlet

Mázak felvitelével vagy lakk, egy félig folyékony gyanta a különböző cserjék nedvéből nyert lakk, a zománcozott és lakkozott teáskészletek számos előnnyel rendelkeznek. Amellett, hogy rendkívül ellenállóak a hőhatásokkal, a korrózióval és a savassággal szemben, és a zománc a teáskanna belsejére felhordva fokozza sokoldalúságukat, nagyszerű művészi minőséget is képviselnek, ha csodálatos kézzel festett motívumokkal díszítik őket.

Gong Fu Cha teáskészlet

Üveg teáskészlet – vizuális szépség és sokoldalúság

A legátláthatóbb és legsemlegesebb anyagból, üvegből készült teáskészlet használatával jobban értékelheti a teafőzés folyamatát és az összes teafőzetet, amelyet el kíván készíteni. Az üveg viszonylag olcsó és könnyen formázható.

Az ilyen típusú teáskészlet két fő hátránya azonban a törékenység és a gyenge hőtani tulajdonságok. Így nem fogja tudni sokáig forrón tartani a főzetét, és fennáll a veszélye, hogy a csészék kezelése közben megégeti az ujjait.

Azért, hogy elkerülje ezeket a kellemetlenségeket, fontolja meg a duplafalú üvegcsészékkel ellátott teáskészletet!

Duplafalú üveg teáskészlet

Fém teáskészlet – a legrégebbi

Kínában a fém teáskészlet az egyik legrégebbi típusú háztartási cikk. Napjainkban azonban gyakorlatilag feledésbe merült. A réz és bronz teáskészletek szépsége nem kárpótol sokoldalúságuk hiányáért és nehézkes karbantartásukért.

Kínai teáskészleteket öntöttvasból vagy ezüstből is találhatunk, amelyeket Kínában nemigen használnak. Az öntöttvas teáskannát Kínában leggyakrabban mázatlan vízforraló formájában használják. A modern, zománcozott belsővel ellátott változatot főleg nyugaton használják.

Miért válasszunk kínai teáskészletet?

Multiple infúziók

A kínai teáskészlet fő felhasználási területe a többszörös teafőzet elkészítése. Egy kis kapacitású, 100 és 300 ml közötti teáskanna ajánlott a jobb felöntésvezérlés érdekében. Miután kiválasztotta a kínai teakészletet, fedezze fel a kóstolás művészetét a Gong Fu Cha segítségével.

A többszöri felöntés előnyei

  • Minden egyes felöntés lehetővé teszi, hogy felfedezze ugyanazon tea kissé eltérő ízét. Ez azt jelenti, hogy ugyanazokkal a levelekkel sokféle ízzel kísérletezhet.

  • A teinszint minden egyes felöntéssel csökken, így anélkül hidratálhat, hogy túl sok teint szívna fel

  • .Több felöntés elkészítése lehetővé teszi, hogy időt szánjon a teára, és megossza az érzéseit 

  • Minden egyes adag teából a legtöbbet hozza ki. A minőségi teának ára van, ezért érdemes a legtöbbet kihozni belőle

Gyors teafőzés

A Gong Fu Cha teakészítésénél használt gyors teafőzés a mindennapokban is használható minden teafajtánál.

A gyorsfőzés előnyei

Az egyes teák (pu erh, wulong) ízei és tanninjai gyorsan kivonódnak az ilyen típusú főzés során, ami általában előnyös számukra. Olyan teáskannát érdemes választani, amelynek kis térfogata (80-200 ml) gyorsan kiüríthető, így jobban szabályozható az áztatási idő. Javasoljuk, hogy üveg helyett kerámiából (porcelán, agyag vagy kőedény) készültet válasszon, mivel az kevésbé tartja meg a hőt.

Gyors felöntés készítése

  • a felhasznált teamennyiség nagyobb, mint a hagyományos felöntésnél (4-8 g tea 100 ml vízhez).

  • a víznek a lehető legforróbbnak kell lennie, közel a forráshoz.

  • ha a tealevelek porosak (különösen egyes puerh-ok), akkor azokat az első gyorsteával együtt kell kimosni, amit el kell dobni.

  • nyitja a teáskanna fedelét, öntse bele a vizet, zárja le a teáskanna fedelét, és azonnal ürítse ki a teáskannát egy kancsóba, tálba vagy csészébe. Az első felöntési idő legyen a lehető legrövidebb kivéve bizonyos tömörített vagy göngyölt teák esetében az első felöntésnek hosszabbnak kell lennie, hogy a levelek kinyíljanak.

  • A további felöntéseknél a felöntési időt néhány másodperctől 1 percig növelheti, vagy ha úgy kívánja, nagyon rövidre is csökkentheti.

Ez az! Most már tudja, hogyan (és miért!) válasszon kínai teáskészletet a teázás élvezetéhez. Fedezze fel teljes gyűjteményünket!

    Leave a Reply

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük