A víz testünk fő alkotóeleme, Mivel az emberi szervezet nem képes vizet tárolni, ezért azt rendszeresen táplálékkal és itallal kell pótolni. Ha a szervezet hidratáltsága nem elegendő, szomjúság jelentkezik. A kiszáradás lehet enyhe, közepes vagy súlyos, attól függően, hogy a szervezet mennyi folyadékot veszített vagy nem pótolt. Az átlagos napi 2,5 liter vízveszteség – a szervezetünk számára egyetlen nélkülözhetetlen ital – pótlására ajánlott 1 és 1,5 liter közötti mennyiségű vizet inni, és a bevitelt táplálékkal kiegészítve körülbelül 2 literre növelni.
Változó folyadékszükséglet
Nagyobb szükséged lehet rá, ha sportolsz, vagy ha különösen meleg az időjárás. Valójában minden olyan tevékenység, amely során megizzadsz, azt jelenti, hogy növelned kell a vízbeviteledet. Miért van szükséged több vízre? Az izzadság szinte teljes egészében vízből áll, és fontos, hogy pótold a folyadékot, amit edzés közben, vagy ha meleged van, vagy lázas vagy.
Az is fontos szerepet játszik a folyadékszükségletedben, hogy milyen környezetben vagy.
Hegyekbe mész? Itt is figyelned kell a folyadékpótlásra. Nagy magasságban két dolog történik: alacsonyabb páratartalom és alacsonyabb oxigénszint. Nagy magasságban a páratartalom alacsonyabb, mint a tengerszinten, így az izzadság gyorsabban elpárolog, és a szervezetednek az alacsony oxigénszint miatt keményebben kell dolgoznia a légzéshez. Amikor az oxigénszint alacsonyabb, a teste úgy reagál, hogy gyorsabban és mélyebben lélegzik be és ki, így a légzéssel vizet veszít.
Franciaországban 3 emberből 2 nem iszik elég vizet naponta!
Hogyan kerüljük el a kiszáradást?
A kiszáradás elleni legjobb védekezés a megelőzés. Meleg időben, ha intenzíven edzel, vagy ha már jelentkeztek a dehidratáció tünetei, például fejfájás vagy szédülés, elengedhetetlen, hogy a vízhez elektrolitokat adj.
Itt vannak tippjeink a hidratáltság megőrzéséhez:
Ne várd meg, amíg megszomjazol az ivással
Ha szomjasnak érzed magad, már enyhén dehidratált vagy. Igyál rendszeresen vizet a nap folyamán, és a szokásosnál több folyadékot igyál, ha meleg van, különösen, ha aktív vagy.
Igyál vizet se nagyon forró, se jeges
Az ember homeotermikus állat, amely képes szabályozni a belső hőmérsékletét, hogy azt nagyjából állandó szinten tartsa. Ehhez energiát használnak fel.
Így, ha nagyon meleg van, a nagyon forró italok fogyasztása megemeli a test hőmérsékletét, amely izzadni kezd, hogy visszatérjen a 37°C-os hőmérsékletre. Vigyázzunk tehát, hogy ne izzadjunk túlságosan, és ne kockáztassuk a kiszáradást.
Másrészt, bármennyire is csábító egy jeges ital, amikor nagyon meleg van, mert gyakran jóleső hűsítő érzést nyújt, a jeges ital fogyasztása nem a legjobb módja a hidratálásnak. Ilyenkor ugyanis belső hőérzékelőink téves információkat kapnak, és az izzadás (és így a hőelvezetés) lelassul, vagy akár le is áll.
Az ideális tehát, ha nagy melegben nem nagyon forró vagy nagyon hideg, hanem langyos, 12 és 14°C közötti italokat iszunk, amelyekkel egyszerre csillapíthatjuk szomjunkat és hidratálhatunk hatékonyan.
Milyen italt jó inni mérsékelt? Természetesen a víz, de készíthetsz teát is forró vízből, amit aztán hagysz kihűlni, vagy egyszerűbben, úgynevezett „hideg” főzetet.
Adj a víznek egy kis ízt
Ha a sima víz unalmasnak tűnik, ízesítheted friss gyümölcsökkel vagy egy kis gyümölcslével. Ha a vízivás nem a teád, íme néhány
Zabpehellyel kezdd a napot
Klasszikus. Nemcsak kiadós és laktató, de nagyon jól hidratál is. Amikor a zabpehely megfő, kitágul és magába szívja a vizet vagy tejet, amellyel összekeveredik. Nem szereted a meleg reggelit egy forró napon? Próbálja ki az éjszakai zabkását. Hidegen tálalva az éjszakai zabkása a forró zabkása minden előnyét kínálja, de nem melegíti fel. Az extra löketet a zabkása elkészítésekor szórja meg chia maggal. Ezek súlyuk 10-szeresét szívják fel az extra folyadéknak, és egész reggel jóllakottan tartanak.
Igyál tejet
A tej jó folyadékforrás, akárcsak a víz vagy a sportitalok, mivel fehérje-, szénhidrát-, kalcium- és elektrolitforrás.
Kortyolj turmixokat
A joghurt és bármilyen friss gyümölcs mellett a turmixok remek és ízletes módja a folyadékpótlásnak. Nem tudja, milyen gyümölcsöt és zöldséget válasszon? Az eper, az őszibarack, az uborka, a spenót és az áfonya mind remek választás.
Igyál levest
Ha laktató, hidratáló ételhez van kedved, ne keress tovább, mint a húsleves alapú levesek vagy a gazpacho. Hűtve tálalva a gazpacho nyáron sem fog megizzasztani. Keverje össze az uborkát, paprikát, paradicsomot, hagymát és fokhagymagerezdeket, hogy elkészítse ezt az ízletes nyári levest.
Fagyassza le a gyümölcsöt
Vágyik vissza a gyerekkorában kedvelt jégkrémekre? Hozd vissza ezt a klasszikus finomságot a rehidratálás finom módjaként. Keverj bele egy hidratáló összetevőt, például görögdinnyét, töltsd meg a nyalókaformákat, és fagyaszd le egy órán át.
Végre a tiszta víz legjobb alternatívája szerintünk:
Hideg infúzió
A hideginfúzió előnyei
A hideg főzési módszer nem csak egyszerű, de gyakran kiegyensúlyozottabb ízeket eredményez a forró tea főzéséhez képest. Egyszerűbb és aromásabb mint a másodlagosan lehűtött forró főzet, a hideg főzés a legjobb módja a jeges tea elkészítésének.
A hideg főzésű tea összefoglalva tökéletes technika, mivel a lépések bolondbiztosak, az ízek egyenletesek és összetettek, és az eljárás fokozhat bizonyos táplálkozási előnyöket.
A hidegfőzés egyszerű
A hidegfőzésű jeges tea elkészítéséhez nem kell vízforralót használni, nem kell aggódni a víz pontos hőmérséklete miatt, és arra sem kell vigyázni, hogy a leveleket ne öntsd túl. A hideg felöntés bolondbiztos!
A minőségi alapanyagok használata természetesen fontos, de nagyon egyszerű, ha a teát és a hideg vagy mérsékelt hőmérsékletű vizet összekevered egy üvegben, és beteszed a hűtőbe.
Hideg felöntés, egy ízletes ital
A forró felöntés gyakran felszabadítja a tanninokat és a velük járó keserűséget, különösen, ha a teát túl sokáig főzöd. A hideg felöntés enyhébb, összetettebb ízű lesz. A hideg felöntés sokkal hosszabb ideig tart, mintha forró lenne. Így egy tea, amely keserű lenne, ha több mint három percig főznénk 80°C-os vízben, könnyedén kibírja, ha több mint egy órán át 15-20°C-os vízben áztatjuk. A lassú folyamat, amelyet a kávé esetében hideg főzésnek nevezünk, lehetővé teszi, hogy a tealevelekből, gyógyteákból, gyümölcsökből és egyéb fűszerekből nagyon gazdag aromapaletta nyerhető ki. A teája így természetes ízű lesz, anélkül, hogy cukorral, édesítőszerrel vagy sziruppal kellene fokozni az ízét.
Hidegen főzés, egészséges ital
Mivel a hideg főzés során az édes és gyümölcsös jegyek kijönnek, az ivók kevesebb cukrot adhatnak a jeges teához.
Ez a lassú, hideg folyamat ráadásul lehetővé teszi, hogy a tea ugyanannyi, vagy még több antioxidáns polifenolt őrizzen meg, mint a forró teafőzet esetében.
A zöld tea esetében különösen ez a fajta főzési mód segít az umami ízének fokozásában. A zöld tea egyik fő jellemzője valójában az aminosavak, különösen az L-teanin gazdag aránya. Ezeket az aminosavakat a forró vizes készítmények jelentősen megváltoztatják, és kevésbé előnyösek, mind az íz, mind az egészség szempontjából. Ezek az aminosavak azok, amelyek hozzájárulnak a titokzatos és értékes Umami ízhez. Egy hidegen főzött jeges teában 50%-kal több aminosav található, mint egy forró vízzel készített teában.
Hidegen főzés, teinmentes ital
Tudta, hogy a koffeintartalmú (= teinmentes) teák hidegen főzése a forró főzéshez képest nem szabadít fel szinte egyáltalán nem tartalmaz koffeint?
A koffein (vagy tein) ugyanis szobahőmérsékleten nagyon rosszul oldódik vízben: Yang és munkatársai tanulmánya(1) így kimutatta, hogy egy 3 g levélből és 150 ml vízből készített, 4°C-on egy órán át főzött teafőzet mindössze 11 mg koffeint tartalmaz. A 25°C-on felöntve a koffeintartalom 13mg körülire emelkedik, 70°C-on 2 percig áztatva pedig a főzet nem kevesebb, mint 20mg koffeint tartalmaz. A tea fajtájától, a víz hőmérsékletétől és a főzési időtől függően, a főzet szinte egyáltalán nem tartalmazhat koffeint!
A jó hír tehát: a hidegen főzött jeges teát egész nap élvezheti, beleértve az estéket és éjszakákat is!
Cukorszegény, kevés vagy egyáltalán nem tartalmaz teát, ahogy mostanra már biztosan rájöttél, a hidegen főzött tea, amelyet számtalan receptben elkészíthetsz, az egész családnak, fiataloknak és időseknek, kismamáknak is megfelel!
A hidegen főzés hátrányai
Az egyetlen hátrány, amit látunk , az a hideg főzés.a hideg vagy szobahőmérsékletű vízben történő teafőzésnek, hogy előre kell tervezni, mivel a folyamat több tíz perctől több óráig tart.Ez a hosszú áztatási idő nem feltétlenül hátrány, hiszen a hidegen főzött teát lefekvés előtt beteheted a hűtőbe, és reggel már élvezheted is. A hidegen főzött teánál nem áll fenn a túlfőzés veszélye, és a leszűrt tea több napig is jól eláll a hűtőben.
Hogyan készítsünk hideg teafőzetet?
Maga a módszer hihetetlenül egyszerű. A hidegen főzött tea elkészítéséhez mindössze egy edényre, teára, vízre és időre van szükséged.
Egyszerűen csak keverd össze a laza levelű teát vagy a teafiltereket és a vizet egy kancsóban, és hagyd a teát diffundálni a vízben néhány tucat perctől néhány óráig (a víz hőmérsékletétől és a tea típusától függ, a részletekért lásd az alábbi utasításokat). Szűrje le, és máris kész a hidegen főzött tea, amely napokig finom lesz!
Hogyan készítsünk hideg jeges teát?
A nyár, a jeges tea szezonja! Még ha a jeges tea, mint fentebb kifejtettük, nem is a legjobb választás a hidratáltság megőrzéséhez a nagyon meleg időben, mérsékelt hőségben még mindig ízletesen frissítő és élvezetes. Íme a jeges tea elkészítésének különböző módjai:
A forrón főzött és a hidegen főzött jeges tea közötti különbség
Az előbbi a hagyományos forrón főzött módszerrel készül. A teát ezután jégre öntik, hogy elkészüljön a nyár kedvenc itala. A hideg teát ezzel szemben hideg vízzel főzik. Ezt is jégre lehet önteni, hogy jeges italt készítsünk belőle.
A „klasszikus” jeges tea és a hideg főzésű jeges tea között tehát a főzési technika (forró vagy hideg) jelenti a főzési technikát.
A forrón főzött jeges tea elkészítése
Ez nem a kedvenc módszerünk, mivel a vizet fel kell melegíteni, majd lehűteni. Elveszítjük a hideg főzés előnyeit, és időt és energiát pazarolunk a forró főzet hűtésére.
Itt egy kevéssé ismert trükk, ha szorít az idő.
A Whittard of Chelsea teaszakértői azt javasolják, hogy a hideg víz hozzáadása előtt használjuk az instant hőkezelést, hogy „felébresszük a teát”. Ehhez egyszerűen fedje le a tealeveleket 5 cm forró vagy majdnem forró vízzel. Ezután a teát felöntjük hideg vízzel, és legalább 4-6 órán át főzzük.
A jeges tea készítésének másik módszere, amely jól alkalmazható a fukamushi teákhoz, amelyek intenzíven gőzölt japán zöld teák, és ezért nagyon porhanyósak, azt jelenti, hogy a csésze felét forrón, jól koncentrálva főzzük, majd jó mennyiségű jégkockát öntünk bele. Kész is!
Szobahőmérsékleten főzött jeges tea elkészítése
Ha már elkészült, nyugodtan adjunk jégkockákat az italhoz vagy tegyük hűvös helyre a hűtőbe, hogy lejjebb vigyük a hőmérsékletet.
Hűtött vízben főzött jeges tea elkészítése: módszer Mizudashi
Mizudashi (jap.: 水出し) japánul „hideg főzetet” jelent.Ez a legidőigényesebb módszer, de elvégezhető éjszaka, amíg alszol, vagy napközben, amíg dolgozol, így a munkából hazaérve finom jeges teát találsz. Egy speciálisan kialakított teáskanna nagyon jól jön, még ha nem is elengedhetetlen: egy teáskanna a hűtő ajtajához! Karcsú formájával és szűrőfedelével praktikus és műanyagmentes.
Fagyasztott tea készítése kizárólag jégkockák felhasználásával: a Koridashi módszer
A jeges tea készítésének e japán módszere szerint a tealevelekhez jégkockákat adunk, és hagyjuk, hogy az egész megolvadjon. Egy kis türelmet igényel, de ez a módszer megéri, mivel kihozza az umami ízét.
A kori-dashi módszer a kis mennyiségben elkészített csúcs teákhoz, például a gyokurohoz vagy a grand cru sencha teához ajánlott. Itt szó sincs nagy, 1 literes teáskanna elkészítéséről! Ehelyett válasszon egy kis, néhány tucat milliliteres kerámia teáskannát ehhez a fajta hideg felöntéshez, például egy shiboridashi, egy hohin kyusu vagy egy gaiwan.
Milyen teával készítsünk hideg főzetet?
A laza teával jobb eredményt érhetünk el, de egy „lustább” verzió, ha a teafiltereket vízbe áztatjuk.
Zöld tea, fehér tea, oolong tea, sőt fekete tea (Kínában vörös teának nevezik), minden tea alkalmas hideg főzésre. Hidegen felöntve olyan növényekből készült gyógyteákat is készíthetünk, mint a verbéna, a kakukkfű, a hársfavirág, a rooibos, a citromfű, a citromfű, de gyümölcsökből is: citrusfélék (citrom, narancs, grapefruit,…), piros gyümölcsök (áfonya, eper, málna…), csak a képzelet szab határt.
Milyen vízzel készítsünk hideg teát?
A víz a tea alapvető összetevője, ezért a minősége kiemelkedő fontosságú.
A hideg tea elkészítéséhez ideális esetben friss, oxigéndús vizet használjunk. Emellett erősen ajánlott szűrt vagy alacsony ásványi anyag tartalmú vizet használni. Ha nincs módja a víz szűrésére, akkor a szűretlen csapvíz helyett inkább palackozott alacsony ásványi anyag tartalmú vizet használjon.
Mennyi tea kell egy hideg teához?
A hideg főzött jeges tea készítéséhez használt tea mennyisége függ a tea típusától, a csomagolás módjától (laza, zacskós vagy tasakos) és az elérni kívánt koncentrációtól.
Készen iható jeges tea
A készen iható tea esetében jó ökölszabály, hogy a tea csomagolásán ajánlott mennyiség 1-1,5-szeresét használja fel egy csésze vízhez.
Ha például a tea csomagolásán az áll, hogy egy teáskanálnyi tea 200 ml vízhez forró főzéshez, akkor hideg főzéshez 1,5 teáskanálnyit használjon.
Más szóval, ha 8 csésze hideg teát szeretne készíteni, akkor 8 csésze vízhez 8-12 teáskanálnyi teát (3-4 evőkanálnyi) keverjen.
Teakoncentrátum hideg főzéshez
A teakoncentrátum egyszerűen erősebb tea, általában dupla erősségű.
Mivel igazán szórakoztató és ízletes italokat készíthetsz. Mindössze annyit kell tenned, hogy a teakoncentrátumot 1:1 arányban kombinálod egy másik itallal.
Például 1 rész teakoncentrátumot kombinálj 1 rész limonádéval, hogy jeges tealimonádét készíts. A lehetőségek tárháza végtelen.
A hideg teakoncentrátum elkészítéséhez duplázza meg a kész hideg teához használt teamennyiséget. Természetesen a tea mennyiségét ízléséhez igazíthatja. Ha tehát erős, koncentrált hideg főzetet szeretne készíteni, a csomagoláson ajánlott teamennyiség 2-3-szorosát használja.
Milyen teáskanna a hideg főzéshez?
Még ha nincs is szüksége kifinomult felszerelésre a hideg főzéshez, találhat olyan praktikus és olcsó teáskannát, amellyel még könnyebb lesz az ízletes jeges teák elkészítése, különösen, ha gyakran szereti elkészíteni őket.
Üveg teáskanna
A tartós, újrahasznosítható és sokoldalú, az üveg teáskanna ideális eszköz a hidegen főzött jeges tea elkészítéséhez.Az üveg inert és természetes, ellenáll a karcolásoknak és a savaknak. Az üveg teáskanna képes lesz citrusféléket, apró ágú növényeket, jégkockákat tartani anélkül, hogy félnie kellene a sérüléstől.
Az üveg teljesen semleges és inert, ellentétben a műanyaggal, amely a vegyi anyagok kioldódásának kockázatát rejti magában, különösen a hővel vagy savval való érintkezéskor. A tea aromái, ízei és illatai változatlanul megmaradnak az üveg teáskannában.
Mindenféle főzethez alkalmas (zöld, fekete, fehér, oolong, pu-erh, gyógyteák, rooibos, virágok, gyümölcsök.), az üveg teáskanna kevés hőt vezet és tart meg, ami pontosan az a tulajdonsága, amire hideg teafőzéskor szükség van. Válasszon inkább boroszilikát üveg teáskannát, különösen, ha a jeges teát forró főzetként szeretné elkészíteni, mivel a boroszilikát üveg kiválóan ellenáll a hőhatásnak, és -20°C (fagyasztó) és +150°C közötti hőmérséklet-ingadozást is kibír.
Jeges tea karafa
A jeges tea elkészítése szűrővel ellátott üvegkarafában nagyon egyszerű :
Felhasználjuk a szobahőmérsékletű (18 °C körüli) vizet. Az átlagos felöntési idő körülbelül 30 perc és 1 óra között van, ha illatos teáról van szó. Más teáknál (fekete vagy oolong tea) akár 3 óra is lehet.
Azt kell csak tennie, hogy a karafét a hűtőszekrénybe teszi, vagy jégkockákat tesz bele, hogy a főzetet jéghidegre hűtse. Nem kell eltávolítani a tealeveleket, gyógynövényeket vagy gyümölcsöket, mivel a „hideg” főzéssel nem áll fenn a túlfőzés veszélye, és a fedélbe épített rozsdamentes acél szűrő visszatart minden darabot és darabkát.
üvegkaraffe infúzióval
Ez a fajta teáskanna tökéletes lesz az apró darabokra vágott levelek és gyümölcsök vagy őrölt fűszerek hideg infúziójához, mivel a rozsdamentes acél infúzió hatékonyan tartja őket.
Teáskanna
Az ideális kancsó egy nagy kancsó jeges tea vagy gyümölcsös víz elkészítéséhez, vagy a teavirág virágzásának megcsodálásához.Válassza rozsdamentes acél szűrővel a fedelén, ez visszatartja a teaszilánkokat és a gyümölcsdarabokat, miközben kedvenc italát kiönti.
Dugattyús teáskanna
A laza tea vagy gyógytea áztatása egy dugattyús teáskannában, más néven „francia presszóban” gyerekjáték.
Tegye a leveleket és/vagy a gyümölcsöt a teáskannába, töltse fel vízzel, hagyja ázni. Egyszerűen nyomja meg a szűrőt, hogy az esetleges leveleket és gyümölcsöket az aljára nyomja, amikor le akarja állítani az áztatást, és tálalja!”
Nincs teáskannád vagy teáskanna infúziós vagy szűrőfedéllel? Semmi gond, egy egyszerű kancsó vagy üvegedény fedővel is megteszi, ha tea- vagy gyógyteafiltereket használ, vagy ha a csészében lévő tealeveleket egy finom hálós szűrővel, például bögre teafőző, teaszűrő vagy filtre feuille.
Hogyan mennyi ideig főzöd hidegen a különböző teákat?
Az úgynevezett temperált vízben vagy szobahőmérsékleten, azaz egyenesen a csapból vagy szobahőmérsékleten tárolt üvegből történő felöntésnél a fehér teánál legalább 30 perc, a zöld teánál 1 óra, a fekete teánál 2 óra.
Hűtött vízben történő felöntéshez a fehér vagy zöld teát 6-8 órán át, a fekete vagy oolong teát 8-12 órán át áztassa.
A teát önmagában vagy tetszés szerinti kiegészítésekkel tálalja. A tea lefedve és hűtve 3-5 napig is eláll.
Fogyasszon vízben gazdag gyümölcsöket és zöldségeket.
A turmixokhoz hasonlóan a saláták is remek módja a folyadékpótlásnak. A legtöbb saláta legalább 94%-ban tartalmaz vizet, és ez még azelőtt van, hogy más zöldségeket is hozzáadnánk. Legközelebb, amikor salátát készítesz, adj hozzá zellert, paradicsomot, paprikát és sárgarépát.
Egyes gyümölcsök és zöldségek az egészségre ható tápanyagok mellett sok vizet is tartalmaznak. A görögdinnye, az eper, a sárgadinnye, az őszibarack és az ananász magas víztartalmú gyümölcsök. A vízben gazdag zöldségek közé tartozik az uborka, a leveles zöldségek, a retek, a zeller, a cukkini és a paradicsom.
Az étkezések megtervezésekor hagyja ki a száraz, szénhidrátban gazdag ételeket, például a tésztákat. Válassza a cukkinitésztát és más tökféléket vagy sárgarépát, amelyek körülbelül 95%-ban tartalmaznak vizet. Egy paradicsomszósszal párosítva, amely általában körülbelül 90% vizet tartalmaz, ez az étel igazi hidratálást és egészségjavulást jelent.
Maradjon bent, ha túl meleg van
A forró napokon maradjon bent, hűvös környezetben. Ha otthon nincs légkondicionáló, próbáljon ki egy bevásárlóközpontot, mozit vagy nyilvános könyvtárat. Kerülje a napsütést, különösen délelőtt 10 és délután 2 óra között, amikor a napsugarak a legerősebbek. A szabadtéri tevékenységeket kora reggelre vagy estére tervezze.
Az időjárásnak megfelelően öltözzön
Viseljen könnyű, bő ruházatot, amely hagyja a bőrét lélegezni. A sötét színek elnyelik a hőt, ezért részesítse előnyben a világos árnyalatokat. A napon viseljen széles karimájú kalapot, hogy hűvösen tartsa a fejét, és használjon napkrémet, hogy elkerülje a leégést, amely megemelheti a bőr hőmérsékletét, és megakadályozhatja, hogy hűvös maradjon.
Vigyázzon a kiszáradás jeleire
Ha valaki beteg a családjában, figyeljen arra, hogy mennyit tud inni, különösen a kisgyermekek és az idősek. Akinek láza van, hány vagy hasmenése van, az igyon sok folyadékot.
Figyeljen a kiszáradás bármelyik jelére:
- a szokásosnál sötétebb vizelet
- a vizeletürítés elmaradása a rendszeres vízivás ellenére
- ./li>
- izomgörcsök
- rossz lehelet
- fáradtság
- láz vagy hidegrázás
- .li>Édesség utáni sóvárgás
- Száraz száj/bőr
- Szapora szívverés
- Újra ingerlékenység
- Zavarodottság
- Somnolencia
.
Íme, már (majdnem) mindent tudsz a hideg infúzió előnyeiről!
(1)Yang, Deng-Jye; Hwang, Lucy Sun; Lin, Jau-Tien: „Effects of different steeping methods and storage on caffeine, catechins and gallic acid in bag tea infusions”, Journal of Chromatography, A, 1156 (2007), S. 312–320.