Yokode kyusu Tokoname agyagból, egyszerű alacsony forma, ergonomikus oldalsó fogantyú, tökéletes kiöntés, széles nyílás, ultrahatékony beépített szűrő,…a Made in Japan teáskannánk tulajdonságainak listája hosszú! A magas hőmérsékleten égetett kerámia lehetővé teszi a különféle teák főzését, és a zománc hiánya a belsejében lehetővé teszi a teáskanna fokozatos szüretelését. Tökéletes japán teáskanna zöld teához!
Gyors kiszállítás Franciaországban – Megérkezik hozzánk 3-5 munkanapon belül
Anyag : Földedény – kerámia – mázatlan kőedény
Origine: Tokoname – Japán
Típus : Yokode Kyusu (oldalsó fogantyú)
Térfogat : 240ml (0,24L)
Szín: Homok és kék
Szűrő: Rozsdamentes acél, Obi ami típusú (nagyon finom szita, körbejárja a teáskannát)
Készítés : Kézzel
Készítő műhely : Utsuwa
Tudjon meg többet a termékről
Kyusu
A vagy Kyusu egy hagyományos japán teáskanna, ideális a japán zöld tea elkészítéséhez. A leggyakrabban égetett természetes agyagból készült teáskanna belülről lehet mázatlan, ilyenkor a vízzel és a teával érintkezve reakcióba lép, és a tea minden aromáját feltárja.
Mivel a kyusu nem kosaras infúzióval, hanem a kiöntőjénél lévő szűrővel rendelkezik, a tea szabadon úszhat és főzhet a teáskannában, így a tea összetevői és aromái teljesen kioldódnak. A tea így friss marad, és többször is fel lehet főzni (= többszörös főzés). A legelterjedtebb kyusu típus a Yokode Kyusu, amelynek oldalsó fogantyúja van a könnyű és gyors kiöntés érdekében, és megakadályozza, hogy a kéz érintkezzen a forró teáskannával.
Az elmúlt évtizedekben több száz kerámiagyártó központ alakult ki Japánban, különösen ott, ahol a vulkanikus talaj agyagban gazdag. Néhány ilyen központ még ma is működik, a 6 legfontosabb „régi kemence” a Bizen, Shigaraki, Seto, Echizen, Tamba és a leghíresebb: Tokoname.
Tokoname kemence
Tokoname Yaki (常滑焼, Aicsi prefektúra)
Tokoname a legrégebbi a hat „régi kemence” (roku koyo, 日本六古窯) közül Japánban. Mintegy 200 hagyományos kerámia kemencéjével Japán legfontosabb kerámiagyártó központja.
Tokoname teáskanna ápolása
A teáskanna külső tisztítása
Kizárólag tiszta vizet és puha ruhát használjon.
Ha a teáskanna foltos vagy piszkos, dörzsölje át egy előzőleg lefőzött zöld teába mártott puha ruhával.
A teáskanna belső tisztítása
Ha lehetséges, csak tiszta, vízkőmentes vízzel öblítse ki. A használat során a Kyusu belsején patina fog megjelenni, ezt nem szabad eltávolítani.
Szárítás
A Kyusu szárításához hagyja a szabad levegőn fejjel lefelé egy tiszta ruhán, vagy óvatosan dörzsölje át a külsejét egy puha, tiszta ruhával.
Még ha a Tokoname teáskannája sokoldalúan felhasználható teáskanna is, mert az agyag nem porózus, ha belülről nem mázas, hosszú távon ajánlott hasonló teafajtákat ugyanabban a Kyusuban készíteni, mert a lefőzött teával érintkezve fokozatosan kialakul a belső patina. Ez a patina idővel javítja és intenzívebbé teszi a tea ízét. Szintén emiatt az elkészítés és a tisztítás során a legjobb, ha lágy, kevés vízkővel szennyezett vizet használunk.