Ez a vintage stílusú zománcozott porcelán Gaiwan egy kis kínai teáskanna, csésze fedéllel, amelyet széles körben használnak Ázsiában mindenféle laza, többféle teafüveget tartalmazó tea mindennapi fogyasztására. A gaiwan használata néhány próbálkozást igényel, mire folyékonyan használod, de ha egyszer elsajátítottad a technikát, nem fogod tudni nélkülözni ezt a sokoldalú kis teáskannát.
Anyag: agyagedény – kerámia – porcelán
Eredet: Kína
Tartalom: 110ml (0,11L)
Méretek: 8,9 x 7.5cm
Szín: Kék-zöld
Szállítás 3-4 hét
Egyszerűen megtanulja, hogyan kell használni a gaiwant
Learn more:
What is a Gaiwan?
A gaiwan egy kis edény a tea főzésére.
Ez a kínai szó „fedeles tálat” jelent, és a kis teáskanna vagy csésze helyét veszi át. A gaiwant a Csing-dinasztia (1644-1912) óta használják Kínában. A gaiwan (ejtsd: gaïwan) három részből áll: egy tálból, egy fedélből és egy csészealjból vagy csészealjcsészéből. Általában elég kicsi ahhoz, hogy mindhárom rész egy kézben megragadható legyen.
A gaiwan előnyei
A gaiwan lehetővé teszi a teázó számára, hogy a tealeveleket többször is átöntse.
Tökéletes a többszöri felöntéshez, amit leggyakrabban az oolong, a zöld, a fehér és a pu erh teák esetében gyakorolnak. Az úgynevezett fekete teák (Kínában vörös teaként ismertek) kevésbé őrzik meg az ízüket többszöri felöntés során.
A gaiwan emellett nagyon jó kontrollt biztosít a felöntés felett.
Mivel a levelek szabadon úsznak a gaiwanban, megfigyelhetjük, hogyan fejlődnek ki és adják ki teljes ízüket, és jobban meg tudjuk ítélni, mikor van itt az ideje, hogy abbahagyjuk a felöntést. A gaiwan segítségével úgy érezheted, hogy te vezeted a teaélményt, nem pedig csak néző vagy.
Hogyan használd a gaiwant
Blogbejegyzésünkben megtalálod a gaiwan használatára vonatkozó összes tippet képekben. Dióhéjban:
Tegye a tealeveleket a tálba.
A mennyiség a tea erősségétől, a gaiwan méretétől és a személyes ízlésétől függően változik. Általánosságban elmondható, hogy többet kell használni, mint egy teáskannában, és kevesebb ideig kell főzni. Javasoljuk, hogy végezzen saját kóstolási kísérleteket, és jegyzeteljen.
Töltsön forró vizet a tálba
A víz hőmérsékletének a használt teafajtától függően kell változnia. A gaiwan fedelével keverje meg a leveleket, és csodálattal figyelje, ahogy táncolnak és duzzadnak.
Zárja le a fedelet.
Amikor a főzés befejeződött (10 másodperc és néhány perc között), tegye vissza a fedelet a csészére. Döntse meg a fedelet úgy, hogy kissé ferdén álljon. Legyen egy elég nagy nyílás ahhoz, hogy a víz lefolyhasson, de elég kicsi ahhoz, hogy a levelek ne tudjanak kiszökni.
A gaiwan tartása.
A gaiwant többféleképpen is tarthatjuk. Kísérletezzen, és találja meg azt a módszert, amelyik a legtermészetesebbnek tűnik Önnek. Próbálja meg a hüvelyk- és középső ujjával tartani a tál peremét. (Csak a tetejét tartsa, hogy ne forrázza le az ujjait.) Ezután a mutatóujjával, illetve a mutatóízületével tartsa a fedelet szilárdan a helyén. Használhatja mindkét kezét, és a csészealjnál fogva emelje fel a gaiwant. Egyszer-kétszer meg fogod égetni az ujjaidat, mire sikerül, ez normális!
Töltsd a teát a gaiwanból egy csészébe.
Feszesen fogd meg a gaiwant, döntsd a csésze felé vagy egy kancsó felé, ha ezután több embernek szeretnél egyenletes főzettel szolgálni. Tegye ezt magabiztosan, és a tea egyenletesen fog kiömleni. Ehhez egy kis gyakorlásra van szükség. Az első néhány alkalommal ne gyakoroljon számítógép vagy néző előtt. Rázza meg néhányszor erősen a gaiwant, hogy megbizonyosodjon arról, hogy minden folyadék kijött. Ha a teát a gaiwanban hagyod, az tovább fog főni, és kesernyés íze lesz.