Tokoname Shiboridashi Mogake teáskanna 60ml

57,003.00Ft

Ezt a Tokoname Mogake Shiboridashi-t Hakusan mester készítette, a harmadik a nevéből. A Mogake egy minta a földön, amelyhez „amamo” tengeri moszatot használnak.

Tokoname Shiboridashi Mogake teáskanna 60ml
Tokoname Shiboridashi Mogake teáskanna 60ml
Tokoname Shiboridashi Mogake teáskanna 60ml
Tokoname Shiboridashi Mogake teáskanna 60ml
Tokoname Shiboridashi Mogake teáskanna 60ml

Ez kiváló Shiboridashi a Tokoname Mogake -t kézzel formázta Hakusan mester, a harmadik a nevéből. Ez a japán Tokoname-ból származókanna a mogake-technikában jeleskedik, amelynek lényege, hogy az agyagon finom, szabálytalan mintázatokat alakítanak ki a ” amamo ” tengeri moszat segítségével, amelyet a teáskanna köré fektetnek és tekernek, miközben azt kiégetik. Ez a kiváló japán teáskanna különösen alkalmas erős zöld teákhoz, mint például a Sencha, a Tamaryokucha és a Kamairicha vagy a híres gyokuro.

Gyors kiszállítás Franciaországban – 3-5 munkanap

Anyag : Égetett agyag – kerámia – agyag

Stílus : Japán, típus Shiboridashi

Eredete : Tokoname Yaki – Japan

Capacity : about 60ml (0,06L)

Colour: Barna-piros és fekete

Szűrő nélkül, a fedél szolgál szűrőként

Készítés : Teljesen kézzel.

A színvisszaadás és a mogake minta egyedi, és minden egyes példánynál kissé eltérhet a fotókhoz képest. 

A szerző : Hakusan mester, harmadik névre. Hakusan egy fazekas generáció harmadik tagjaként közel 50 éve dolgozik Tokoname-ban

A mogake-technikát, de a hatást is elsajátítja…nbsp;Yohen (jap 窯変), az oxidációs és redukciós égetés kombinációját, amely zöldtől feketéig változó színt eredményez.

Tudjon meg többet:

Shiboridashi : A gaiwan japán megfelelője

Ez egy kis térfogatú infúziós edény amelynek fedél azzal zárja a leveleket az öntéskor. A nagyvonalú nyílás lehetővé teszi, hogy a tealevelek teljesen kitáguljanak.

A shiboridashi használata megfelel azmegfelelő  törékeny teák mint például zöld tea, korai zöld tea, fehér tea, sárga tea. Ideális az értékes hosszúlevelű teákhoz, mint például a temomicha (kézzel sodort japán zöld tea) vagy a gyokuro, egy finom japán umbra zöld tea. A „drága harmat” vagy „harmatgyöngy” néven emlegetett ombre tea úgy készül, hogy 3 héttel a szüret előtt a teabokrokat megfosztják a fénytől, hogy elősegítsék az umami íz kialakulását.

A Japánban (agyagban gazdag vulkanikus talajon) az elmúlt évtizedekben létrehozott több száz kerámiagyártó központ közül néhány még ma is működik. A 6 „régi kemence” a Bizen, Shigaraki, Seto, Echizen, Tamba és a leghíresebb: Tokoname.

Tokoname kemence

Tokoname Yaki (常滑焼), a hat „régi kemence” (roku koyo, 日本六古窯) közül a legrégebbi és a legfontosabb kerámiakészítő központ.

A tiszta természetes agyag (Shudei) magas vastartalma miatt jellegzetes vörös színű (különleges tulajdonságai az íz és a zöld tea által nyújtott előnyök szempontjából). Más régiókkal ellentétben, ahol az agyag gyakorlatilag kimerült, Tokoname-ban még ma is vannak lelőhelyek.

A különböző színű kyusuk előállításához a fazekas a kialakított kyusut vörös agyagból és természetes színpigmentekből álló keverékkel permetezi be = Char-gake). A Shudei agyagból készült teáskannák jellegzetes fényesített megjelenésűek, de nem mázasak, mivel a kyusut égetés előtt fémspatulával vagy ruhadarabbal fényesítik. A gyártók inkább hagyják, hogy a természetes agyag önmagáért beszéljen, a teáskannákat nem mázolják vagy lakkozzák.

A Tokoname kyusut ezután oxidációval (vörös agyag, 1100 és 1200 °C között) vagy redukcióval (fekete agyag) égetik. Egyes stúdiók, különösen azok, amelyek neves művészek jelenlétének előnyeit élvezik, kombinálják a két technikát, ami lehetővé teszi a kyusu színeinek igen széles skáláját.

Tisztítás

Külső

Kizárólag tiszta vizet és puha kendőt használjunk. Foltok esetén dörzsölje át egy zöldtea-főzetbe áztatott ruhával.

Belső

Kizárólag tiszta vízzel öblítse le, lehetőleg vízkőmentes vízzel. A használat során patina jelenik meg a belsejében : ne távolítsa el (kulottage).

Szárítsa

a szabadban fejjel lefelé egy tiszta ruhán, vagy dörzsölje meg finoman a külsejét egy puha ruhával.

Célszerű teáskanna (nem porózus agyag) belülről mázatlan: hosszú távon ajánlott benne hasonló teafajtákat készíteni, mivel a főzettel érintkezve fokozatosan patina képződik. Ez a csészésedés idővel javítja és intenzívebbé teszi a tea ízét.

Figyelmeztetés 

A kerámia még a legjobb minőségű is, olyan anyag amely érzékeny a hőhatásokra amelyek megrepeszthetik :

– Melegítse a teáskannát forró vízzel, mielőtt forró vizet öntene bele

– Soha ne tegye a még forró teáskannát közvetlenül hideg víz alá

Tokoname Shiboridashi Mogake teáskanna 60ml
Tokoname Shiboridashi Mogake teáskanna 60ml

57,003.00Ft

57,003.00Ft