Ez a kőedény Gaiwan mázas belsővel a teáskanna kínai kerámia csésze par excellence. Ez a modell a mindennapok eszköze, de finom, kézzel festett arany motívumaival egy igazi kis műtárgy is, amelyet akkor is kiállíthat, amikor éppen nem használja mindenféle tea fogyasztására. Sőt, a magas hőmérsékleten égetett agyagnak köszönhetően ez a teáskanna semleges, és nem jegyzi meg a benne főzött teák aromáit.
Material: Fired clay – Ceramic – Glazed stoneware
Origin: China
Content: 130ml (0.13L)
Dimensions: 12 x 9cm
Szín: Sötétszürke és arany
Készítés: Kézzel festett
Szállítás 2-től 4 hétig
Egyszerűen megtanulhatja, hogyan kell használni a gaiwant
Tudjon meg többet:
Mi az a Gaiwan?
A gaiwan egy kis edény a tea főzésére.
Ez a kínai szó egy „fedeles tálat” jelent, és egy kis teáskanna vagy csésze helyét foglalja el. A gaiwanokat a Csing-dinasztia (1644-1912) óta használják Kínában. A gaiwan (ejtsd: gaïwan) három részből áll: egy tálból, egy fedélből és egy csészealjból vagy csészealjcsészéből. Általában elég kicsi ahhoz, hogy mindhárom rész egy kézben megragadható legyen.
A gaiwan előnyei
A gaiwan lehetővé teszi a teázó számára, hogy a tealeveleket többször is átöntse.
Tökéletes többszöri felöntéshez, leggyakrabban oolong, zöld, fehér és pu erh teákhoz használják. Az úgynevezett fekete teák (Kínában vörös teáknak nevezik) kevésbé őrzik meg az ízüket többszöri felöntés esetén.
A gaiwan is nagyon jó infúziószabályozást biztosít.
Amíg a levelek szabadon úsznak a gaiwanban, megfigyelhetjük, hogyan fejlődnek és adják ki teljes ízüket, és jobban megítélhetjük, mikor van itt az ideje abbahagyni a főzést. A gaiwannal úgy érezheti, hogy Ön vezeti a teaélményt, nem pedig csak néző.
Hogyan használja a gaiwant
blogbejegyzésünkben megtalálod az összes tippet a gaiwan használatához képekben. Dióhéjban:
Tegye a tealeveleket a tálba.
A mennyiség a tea erősségétől, a gaiwan méretétől és a személyes ízléstől függően változik. Általánosságban elmondható, hogy többet kell használni, mint egy teáskannában, és kevesebb ideig kell főzni. Javasoljuk, hogy végezzen saját kóstolási kísérleteket és jegyzeteljen.
Adjunk forró vizet a tálba
A víz hőmérséklete az Ön által használt teafajtától függően változik. A gaiwan fedelével keverje meg a leveleket, és csodálattal nézze, ahogy táncolnak és duzzadnak.
Csukja be a borítót.
Amikor az infúzió befejeződött (10 másodperc és néhány perc között), tegye vissza a fedelet a csészére. Döntse meg a fedelet úgy, hogy kissé ferdén álljon. Elég nagynak kell lennie egy nyílásnak ahhoz, hogy a víz lefolyhasson, de elég kicsinek ahhoz, hogy a levelek ne tudjanak kiszökni.
Hold the Gaiwan.
A gaiwant többféleképpen is tarthatjuk. Kísérletezz, és találd meg azt a módszert, amelyik a legtermészetesebbnek tűnik számodra. Próbálja meg a hüvelyk- és középső ujjával tartani a tál peremét. (Csak a tetejét tartsa, hogy ne forrázza le az ujjait.) Ezután a mutatóujjával, illetve a mutatóízületével tartsa a fedelet szilárdan a helyén. Használhatja mindkét kezét, és a csészealjnál fogva emelje fel a gaiwant. Egyszer-kétszer meg fogod égetni az ujjaidat, mire sikerül, ez normális!
Töltsd a gaiwan teát egy csészébe.
Feszesen tartsa a gaiwant, döntse a csésze felé vagy egy kancsó felé, ha ezután több embernek akar egyenletes főzettel szolgálni. Tegye ezt magabiztosan, és a tea egyenletesen fog ömleni. Ehhez egy kis gyakorlásra van szükség. Az első néhány alkalommal ne számítógép vagy néző előtt gyakorolj. Rázza meg néhányszor erősen a gaiwant, hogy megbizonyosodjon arról, hogy minden folyadék kijött. Ha a gaiwanban hagyja a teát, az tovább fog főni, és keserű íze lesz.