Kerámia teáskanna, porcelán, kőedény… Hogyan tájékozódjon?
Minden, amit a kerámia teáskannákról tudni kell
A kerámia teáskannákkal kapcsolatban gyakran tesznek fel nekünk kérdéseket. Íme a válaszok dióhéjban, majd részletesebb magyarázat:
Mi a különbség a porcelán és a kerámia között?
A porcelán a kerámia, míg a kerámia a terrakotta több fajtáját, köztük a porcelánt is magában foglalja
Kerámia vagy porcelán teáskannát válasszon?
A porcelán teáskanna választásával kerámia teáskannát választ. De más típusú kerámiák közül is választhat, amelyek a kőedények, agyagáruk…
Különbség az agyagáru, a kőedények és a porcelán között?
A fő különbség e különböző kerámiák között az agyag összetételében és az égetési hőmérsékletben rejlik.
A kerámia és a kerámia közötti különbség?
Ez ugyanaz, égetett agyag.
Mi az a kerámia teáskanna?
Ez egy többé-kevésbé magas hőmérsékleten égetett agyagból készült teáskanna.
Ez a cikk egy alapvető magyarázat ezekre az általánosan használt kifejezésekre, valamint a különböző teáskannák rövid bemutatása, hátrányaik és előnyeik ismertetése.
Kerámia teáskanna = agyag teáskanna = agyag teáskanna = fazekas teáskanna
Azt kell megjegyezni, hogy a fazekas és a kerámia egy és ugyanaz.
A kerámia szó a görögből származik, amit úgy fordítunk, hogy „cserépből” vagy „cseréphez”.
A fazekasság és a kerámia általános kifejezések, amelyek olyan földből készült tárgyakat írnak le, amelyeket agyagból formáltak, majd égetéssel megkeményítettek és díszítettek vagy mázasak. A „kerámia teáskanna” (vagy agyagteáskanna, agyagteáskanna vagy agyagteáskanna vagy agyagteáskanna) gyűjtőfogalom alatt aporcelán teáskanna, a kőedény teáskanna, a porózus agyag teáskanna és az agyagteáskanna rejtőzik.
Ez nagyon sok ember! Nézzük meg, miben különböznek ezek a teáskannák, mert van köztük különbség!
Agyag teáskanna
Az agyag egy természetes anyag, amelyet az időjárásból származó kőzet alkot. Lágy, képlékeny és magas hőmérsékleten égetve tartósan megkeményedik, így praktikus anyag az edények, különösen a teáskannák készítéséhez. Az agyag teáskanna tehát fazekas teáskanna vagy kerámia teáskanna, ez mind ugyanaz.
Egy kis árnyalat, amikor az „agyag teáskanna” kifejezést látja, vegye figyelembe, hogy az gyakran a mázatlan, kissé porózus agyagra utal./strong>, amelyből terrakotta teáskannák memóriával készülnek, amely a főzések során megbarnul, és visszaadja a lefőzött tea bizonyos ízét. Az ilyen teáskannákhoz a legértékesebb agyagot a kínai Yixingben állítják elő. Teljes cikkünket a Agyag teáskanna kiválasztása témában találja.
Kerámia teáskanna
A kerámia teáskanna kifejezés terrakotta teáskannát vagy kerámia teáskannát jelent. A kerámia/kerámia három fő típusa létezik. Ezek a földedények, a kőedények és a porcelán. A fő különbség a különböző kerámiák között? Az égetési hőmérséklet.
Earthenware teáskanna
Az agyag egy viszonylag alacsony hőmérsékleten, 1000 és 1150 fok között égetett agyag. Az eredmény egy megkeményedett, de törékeny anyag, amely enyhén porózus (kis lyukak, amelyeken keresztül folyadék vagy levegő tud áthatolni), így nem használható víz tárolására. Nem ideális egy teáskannának!
Azért, hogy ezt orvosolják, egy zománcból készült mázzal fedik be a teáskannát, mielőtt másodszorra kiégetik a sütőben, és lezárják.
Ez az alacsony égetési hőmérséklet lehetővé teszi, hogy a mázas agyag teáskannák nagyon élénk színekkel rendelkezzenek a vidámsággal és fantáziával teli tárgyakhoz, általában alacsonyabb áron, mint a porcelán. Másrészt az agyag nem túl erős kerámia, így jó esély van arra, hogy a gyakran használt agyag teáskannája „csak” néhány évig bírja.
Itt vannak a mázas agyag teáskanna előnyei:
- az anyag memória nélküli, semleges, minden teát le lehet főzni ugyanabban a teáskannában, a leglágyabbtól a legaromásabbon át a testesig.
- kerámia kevésbé drága elkészítéséhez a kis költségvetésnek megfelelő teáskannák és teáskészletek
- az agyagedények mérsékelten adják át a hőt, és rosszul tartják meg, ezért .nbsp;megfelelő a törékeny teákhoz (zöld teák) és a nagyon törékeny teákhoz (fehér és sárga teák)
- .színek, minták, a kiváló mázas agyag teáskannák nagyon sokféle létezik
- egy memória nélküli, semleges anyag, hogy minden teát ugyanabban a teáskannában élvezhessen, anélkül, hogy az ízek keverednének
- .magas hőmérsékleten égetett, a kőedény egy kerámia nagyon ellenálló, különösen a karcolásokkal, a korrózióval és a savassággal szemben
- az&.nbsp;falak gyakran elég vastagok a kőedény teáskannák a hőt jól átadják és megtartják .nbsp;hosszabb ideig, mint a porcelán
- szeretjük autentikus színeiket közel állnak a természetes földhöz. A kőedény teáskannák stílusa gyakran rusztikusabb, kevésbé kifinomult, de annyira szép.
- A kőedény teáskannák stílusa, a lehetőségek tárháza a mázak széles palettájával, különböző színekben, ősi receptekkel és másokkal, amelyek modernebbek.
- Az lágy paszta porcelánból készült edényeket úgy állítják elő, hogy fehér agyagot üveges anyaggal keverik össze, amely egy keverék .nbsp;fehér homok, gipsz, szóda, só, timföld és salétrom keveréke, amelyet aztán alacsonyabb hőmérsékleten égetnek ki, mint a keményporcelánt.
- A kemény porcelánban kaolint és petuncét vagy más agyagokat, őrölt üveges anyagokat, szteatitot és más elemeket használnak, amelyek fényes megjelenését adják. Ezt magasabb hőmérsékleten égetik.
- A porcelán harmadik kategóriája, a „csontporcelán„, vagy csonthamu porcelán, a világ egyik legjobbja. Ez ellenállóbb, mint a kemény porcelán, és a tipikus összetevőkön kívül csonthamut tartalmaz. Ennek eredményeként megjelenése inkább elefántcsont vagy lágy fehér, mint a klasszikus kemény porcelán ragyogó fehérje.
-
az anyag memória nélküli, a kerámiák közül a legsemlegesebb, nagyon különböző teák főzése ugyanabban a teáskannában anélkül, hogy .nbsp; az ízek keveredése a főzések során
-
a legvízállóbb és legstrapabíróbb kerámia, nagyon egyszerű az ápolása./strong>
-
a porcelán mérsékelten adja át a hőt és rosszul tartja meg, ezért nagyon alkalmas a törékeny teák (zöld teák) és a nagyon törékeny teák (fehér és sárga teák)
-
a szemet gyönyörködtetik elegáns, kifinomult vagy eredeti mintáikkal és gyönyörű színeikkel.
<>
-
Kínait „biscuit„-ként ismerik: nem borítja ez a vékony, áttetsző üvegesedési réteg. A teáskanna (vagy akár az egész teáskanna) nem „szinterezett” területei ebben az esetben porózusabbak lesznek, ezt használat közben is könnyen megfigyelheted, hiszen a porcelán a teával érintkezve elszíneződik.
-
Overglázált porcelánok (gyakran ősi porcelánok): Ezeket gyakran valamivel alacsonyabb hőmérsékleten égetik, ami miatt a porcelán nagyon enyhén porózus lesz
-
„Terrakotta” teáskanna, amely porózus agyag teáskannaként ismert
-
Mázas agyag teáskanna
-
Máz nélküli kőedény teáskanna
<./li>
-
Mázas kőedény teáskanna
-
Antik porcelán vagy keksz teáskanna
-
/p>
-
Újkori porcelán teáskanna
Stoneware teáskanna
A kőedényt bizonyos agyagból készül, és a legtöbbször magasabb hőmérsékleten, 1200°C felett égetik ki. A kőedények azonban a kerámiák meglehetősen széles családja, a különböző kőedények között több száz Celsius-fok van (750°C és 1250°C közötti égetés). A Raku égetés például nagyon porózus eredményt ad.
A magas hőmérsékletű égetés eredménye egy tartósabb, sűrűbb, kőszerű anyag. A kész termék vízálló lesz, mivel a hőmérséklet hatására üvegesedik, és a cserépedényektől eltérően nem kell egy második égetés során mázazni. Bizonyos értelemben a lángok által természetes módon mázasodik. Természetesen másodlagosan mázazható sötétebb színű mázzal, mint az agyag, mivel a színek nem bírják jól a magas hőmérsékletet.
A porcelán után a kőedény a második helyet foglalja el a magas hőmérsékleten égetett kerámia előállításában, amelyet sokáig nemesebbnek tartottak, mint az alacsony hőmérsékleten égetett agyagot.
Összefoglalva, íme a kőből készült teáskanna előnyei :
Porcelán teáskanna
A porcelán finomított agyagból készül, amelyet nagyon magas, körülbelül 1.200-1.450 °C hőmérsékleten égetnek ki. Az eredmény egy extrém kemény, fényes, gyakran fehér és áttetsző megjelenésű anyag. A porcelán nehezen megmunkálható, kiváló minőségű agyagból készülő kerámia, ami megmagyarázza, hogy gyakran drágább, mint más kerámiák.
A porcelán első formái i.e. 1600 körül jelentek meg Kínában. Ez a kínai születés tette népszerűvé a „finom porcelán”, vagy „csontporcelán” kifejezést, amikor az ottani porcelánt zúzott állati csontokkal dúsították, hogy még tartósabb anyagot hozzanak létre.
Az agyag, a kőedények és a porcelán közötti fő összehasonlítási pontok az agyag égetési hőmérséklete, valamint az így kapott késztermékek vízállósága és tartóssága lesz.
A termékek minősége a készítésükhöz használt agyag minőségétől és tisztaságától függ, de általános szabályként a kőedények és a porcelán a kerámia két legtartósabb formája, amelyeket általában háztartási edényként használnak.
Porcelain körülbelül ugyanazon a hőmérsékleten ég, mint a kőedények, és a kőedényekhez hasonlóan mázasodik az égetéskor. De a kőedénytől eltérően a porcelán, feltéve, hogy vékony falú á válik áttetszővé. Ez a legellenállóbb a hő- és mechanikai sokkokkal szemben, a legleginkább vízálló és a leg keményebb. Vigyázat, továbbra is mindemellett törhető marad, ha rosszul bánsz vele!
A minőségi díszített darabokon a pigmentek beépülhetnek a porcelán mázába, ami a díszítést és a színeket megváltoztathatatlanná teszi.
A porcelánnak három típusa van:
Összefoglalva, íme a porcelán teáskanna előnyei:
Teáskanna méretezése
Szeretne kerámia teáskannát választani a teaiváshoz? Választását több tényező is vezérli. Esztétikai szempontok természetesen, de esetleg a teáskanna teára gyakorolt hatását is keresi. E kritérium szempontjából a kerámia porozitása lesz a döntő.
Ha a porcelán a kerámia teáskannák elitjének számít a többi agyagtípussal szemben, annak elsősorban a gyártás technikai fölénye, szilárdsága és fényfogó képessége az oka. Ez a legsemlegesebb, legkevésbé porózus kerámia. Két apró árnyalattal azonban élni kell:
.Ha tehát olyan teáskannát keresel, amely teljesen tökéletesen semleges és teljesen tökéletesen nem porózus, akkor nem a kerámia teáskanna a megfelelő, hanem egy üveg teáskanna. Kövesse az útmutatót, hogy többet megtudjon az üveg teáskanna jellemzőiről és előnyeiről.
Ami a kerámia teáskannákat illeti, itt a rangsor a legporózusabbtól (tehát a legkevésbé semleges) a legkevésbé porózusig (tehát a legsemlegesebb):
Ezeket így lehet összefoglalni:
Mennél magasabb az égetési hőmérséklet, annál kevésbé lesz porózus a teáskanna, és annál kevésbé befolyásolja a tea ízét. Ebben a játékban az üveg teáskanna győz, a kerámia teáskannák esetében pedig a porcelán teáskanna következik.
Egy fontos pontosítás: a porozitás nem egyenlő a gyengébb minőséggel. Ennek bizonyítéka a Yixing teáskanna, a porózus teáskanna par excellence, amelyet sok szakértő a teáskannák királynőjének tart… Csak a tények teljes ismeretében kell kiválasztani a teáskannát.
Végezetül, akár az üvegesítés megbízhatóságát, akár a porózus agyag titokzatos alkímiáját részesítjük előnyben, a választék olyan nagy, mint a teához vezető utak száma. És mint azt Ön is tudja, Önön múlik, hogy követi-e a saját teaútját…..