Hogyan válasszak agyag teáskannát?

Terrakotta teáskanna

Az terrakotta teáskanna gyűjtői darab vagy iparosított termék, több évszázada létezik, és túlélte a korszakokat, hogy még mindig a legszélesebb körben használt teáskanna legyen a világon. 

A terrakotta teáskannát kerámia teáskannának vagy kerámia teáskannának is nevezik. Szeretne többet megtudni a terrakotta teáskannák különböző típusairól ? Nézze meg cikkünket, hogy eligazodjon.

collection theiere yixing

Gong Fu Cha teaszerviz

Kínai agyag teáskanna

Agyag teáskanna./span>

Kínában az agyag teáskannát elsősorban a teakészítés a Gong-Fu Cha, kínai teakóstoló szertartás. Egy teaszertartáshoz hasonlítható, de nem egészen az. Semmi ünnepélyes nincs benne, csak nagy gondossággal ügyelünk minden egyes gesztusra, amit teszünk. A fordítás lehet „a tea elkészítésének művészete alkalmazással” vagy „időt szánni a teára”.

Gong Fu Cha teáskanna

A kínai terrakotta teáskannák gyakran mázatlanok. A felhasznált agyag enyhén porózus marad, és a tea tanninok a teáskanna belsejében felhalmozódnak. Idővel a föld lágyítja a tea ízét és javítja azt azáltal, hogy a felhalmozódott tanninoktól sajátos „ízt” ad hozzá.

A különböző teákat ezért nem szabad ugyanabban a teáskannában főzni, kivéve, ha ugyanabból a teacsaládból vagy -osztályból származnak, például különböző típusú teák fekete vagy Oolong. A puristáknak még azt is érdemesfenntartani egy teáskannát csak egy tea számára, mivel az ugyanabból a családból származó egyes teák erősebb ízűek, mint mások. Vigyázzon a nagyon finom teákkal is, amelyek ízét túlságosan „felszívhatja” a teáskanna.

A porózus agyag teáskannák

választási területe a Kínában található Yixingben gyártott és megmunkált Yixing.

Kerámia teáskanna

A megoldás azoknak, akik egy agyag teáskannát szeretnének használni különböző teákhoz./strong> vagy finom zöld teákhoz használnak, anem porózus terrakottából (porcelánból, kőedényből vagy mázas agyagból) készült modelleket választják. Akettős égetésnek magas hőmérsékleten és/vagy a máz jelenlétének, köszönhetően. ez a fajta teáskanna nem szívja magába az áztatott teát (teáskanna úgynevezettno memory vagy semleges).

Kínában a városok Jingdezhen és Dehua híresek kiváló minőségű kerámiaműhelyeikről.

Kerámia teáskanna

Japán agyag teáskanna

Japánból származó agyag teáskannákat kyusu néven ismerik. Minden, amit a japán teáskannákról tudni kell, kövesse az útmutatót!

Összefoglalva, a Kyusunak többféle változata létezik:

  • Az oldalsó fogantyú: yokodé kyūsu, a leggyakoribb

  • Hátul, a kiöntővel szemben lévő fogantyú : ushiro plated kyūsu,

  • Fogantyú a teáskanna felett: uwadé kyūsu,

  • Fogantyú nélkül, szűrővel:hohin kyūsu,

  • Without handle, without filter and with lid: shiboridashi

  • Félfogantyú fedél nélkül: futanashi kyūsu.

Japán kyusu
A kyusu figyelemre méltó jellemzője a beépített szűrő. A szűrő mérete tökéletesen igazodik a zöld tea készítéséhez. Ha a szűrőszemek túl nagyok, akkor felesleges részecskék vagy akár levéldarabkák kerülnek a főzetbe. Ha a háló túl finom, az aroma a teáskannában marad, és a zöld tea egészséges mikroszemcséiből túl kevés jut a csészébe. 
Ez integrált szűrő a kyusu lehet különböző típusú :

  • Obi ami (a teáskanna körül futó fémszűrő),
  • Ita ami. (csak a kiöntőcső előtt elhelyezett kerek fémszűrő),
  • Sasame (a teáskannával azonos agyagból készült szűrő).

Mivel a kyusu általában nem kosaras főzővel, hanem a kiöntőnél lévő szűrővel van felszerelve, a tea szabadon lebeghet és főzhet a teáskannában, így összetevői és aromái teljes mértékben kioldódnak. A tea így friss marad, és többször is lefőzhető (= többszörös főzés).

A japán agyagedény teáskannákat elsősorban a zöld tea kóstolására használják, amely a japán teatermelés 99%-át teszi ki. Annak érdekében, hogy ne szívja magába a zöld tea finom aromáit, a japán teáskanna nem porózus kerámiából készül. Az elmúlt évtizedekben több száz kerámiagyártó központ alakult ki Japánban, pontosabban minden olyan helyen, ahol a vulkanikus talaj gazdag agyagban.  Ezek közül néhány még ma is működik, a 6 legfontosabb „régi kemence” a Bizen, a Shigaraki, a Seto, az Echizen, a Tamba és a leghíresebb: Tokoname.

A tiszta természetes agyag (Shudei) magas vastartalma miatt jellegzetes vörös színű, ami az agyagnak nagyon különleges tulajdonságokat kölcsönöz az íze és a zöld tea számára nyújtott előnyei tekintetében. Más régiókkal ellentétben, ahol az agyaglelőhelyek gyakorlatilag kimerültek, Tokoname szerencsésnek mondhatja magát, hogy még ma is rendelkezik értékes természetes agyaglelőhelyekkel.

A különböző színű kyusuk előállításához a fazekas a formázott kyusukat vörös agyag és természetes színpigmentek (= Char-gake) keverékével permetezi be. A japán agyag teáskannák különösen fényes megjelenésűek, anélkül, hogy mázasak lennének, mivel a teáskannát égetés előtt fémspatulával vagy egy ruhadarabbal fényesítik. A gyártók általában inkább hagyják, hogy a természetes agyag önmagáért beszéljen, a teáskannákat nem mázolják vagy lakkozzák.

Tokoname teáskanna

Agyag teáskanna kiválasztása, (kínai) fejfájás?

Ateáskanna kétségkívül a legfontosabb elem a teakészítésben (természetesen magát a teát nem számítva). A teáskanna méretét és formáját, az agyag típusát és az égetés hőmérsékletét össze kell hangolni a tea típusával és a felszolgálandó személyek számával.

Mivel a teáskannát mindennap használhatja, az is lehet, kényelmes a kezelése, tartós és kellemes a szemnek.

Az agyag teáskanna előnyei

Az öntöttvas teáskannákhoz hasonlóan a terrakotta teáskannák is ellenállóak és megőrzik a tea hőjét és ízét nagyon jól. A Gong-Fu Cha rajongói sok órát töltenek a teáskannák erényeinek megvitatásával, de ebben a négy pontban mindannyian egyetértenek:

  • Minden tea az agyag teáskannában a legjobb, és a legjobb teáskannák/strong> a kínai Yixing (Yee-zhing) régióból származó „lila agyagból” (Zisha) készülnek.
  • A Zisha agyag kiváló porozitással és hőtartó tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek jelentősen javítják a tea ízét az üveg, porcelán vagy mázas kerámia teáskannákhoz képest.
  • Egy Yixing teáskanna csak egyfajta tea készítéséhez használható.
  • A magas hőmérsékleten égetett, finomabb agyaggal készült teáskannák kiválóan alkalmasak mindenféle tea használatára, de zöld, fehér és Oolong teákhoz elengedhetetlenek. Az alacsony hőmérsékletű teáskannák, amelyekben vastagabb, porózusabb agyagot használnak, a fekete teához (Kínában vörös teának nevezik) és a Pu-Erh teához a legalkalmasabbak.

Agyag teáskanna ára

A kínálat széles. (Körülbelül):

40 €-tól a jó minőségű ipari (öntött) modellekért.

70 €-tól a félig kézzel készített teáskannákért.

90 €-tól a teljesen kézzel, tiszta Yixing agyagból készült teáskannákért.

Az ár a következők szerint változik:

Egyedi teáskannák és teáskannák:

  • a a valódi Yixing-agyagban lévő aránytól,
  • ha a Az keverékből készült teáskannastrong>alakítás kézzel, félig kézzel vagy formázva,
  • a tartalom./strong>,
  • a modellt tervező művész esetleges hírneve

A yixingi agyag teáskannák így több ezer eurót is elérhetnek a gyűjtői teáskannákért.

A Théières Du Monde kínálatában teljes Yixing agyag teáskannák minőséget kínál tisztességes áron. Válasszon!

Collection théière Yixing Theieres Du Monde

Agyag teáskanna kiválasztásának szempontjai :

Az agyag teáskanna kiválasztásának öt fő kritériuma a következők:

  • Méret
  • A forma
  • Gyártás
  • ./strong>

  • Agyag (minőség, összetétel és égetés)
  • Hőmérséklet

1) A teáskanna mérete

  Az első dolog, amit figyelembe kell venni, amikor teáskannát keresünk, hogy a méretet aszerint válasszuk ki, hogy hány embernek fogunk leggyakrabban teát főzni.
Az agyag teáskannák sokféle kapacitásúak, de a következőképpen csoportosíthatók:

<./tbody>

Közelítő térfogat (ml)
A kiszolgált személyek száma
70
1 – 2
100 2 – 4
175 3 – 5
225
 4 – 6

  Bizonyára észrevetted, hogy a mennyiségek alacsonyak, de ez nem tévedés. A Gong Fu Cha teakészítési elve, hogy a tea minden cseppjét kiélvezzük, és az ízlelés minőségét a mennyiséggel szemben előtérbe helyezzük. Egyébként a csészék is sokkal kisebbek, mint a nyugati teáscsészék.

2) A teáskanna formája

  A teáskanna fogantyújának és fedelének illeszkednie kell az ujjainkhoz, a fedélnek pedig megfelel.pontosan illeszkedjen a felső nyílásba, mégis könnyen kivehető legyen, és a nyílás legyen elég nagy ahhoz, hogy a használni kívánt méretű levelek elférjenek benne.

A kisebb nyílás hajlamos megtartani a tea illatát a teáskannában, míg a nagyobb nyílás lehetővé teszi az illat távozását. Tehát egy kisebb vagy göngyölt levelű és intenzív illatú tea (zöld, fehér, oolong) esetében előnyös a kisebb nyílás. A nagyobb nyílás előnyösebb a nagy levelű és gyenge illatú (fekete és Pu-Erh) teák esetében.

A kiöntőcső legyen nem túl nagy, hogy a tea szabadon folyhasson. A Gong Fu Cha (a kínai teakészítési módszer) rövid főzési idővel gyorsan fejleszti a tea ízét, így a P>

teastrong>kiöntőnyílásnak a lehető legszélesebbnek kell lennie, hogy ne akadályozza a kiöntött tea áramlását, ami miatt az áztatás tovább tartana.

kiöntő kiöntő teáskanna yixing

A legtöbb legújabb teáskanna szűrővel beépített van ellátva. Ha az Ön teáskannájában nincs szűrő, akkor be kell szereznie egyet.

A teáskannák különböző formái lehetővé teszik, hogy a különböző típusú levelek a maguk egyedi módján kitáguljanak, így maximalizálva a víznek kitett felületet a teáskannában történő főzés során. A teáskannák 2 alapprofilban kaphatók: magas profilú és alacsony profilú, és mindegyik számos teafajtához alkalmas.

Teáskanna formák teafajták szerint

Taiwani Oolong (High Profile)

Zöld tea / fehér (magas profil)

Tie Guan Yin (Gun Yam, Vas Buddha, Kínai Oolong, Irgalom Buddhája) (Alacsony profil)

Kínai fekete tea (Kínában vörös teaként ismert)  Pu-Erh (Bow Lay) (High Profile)

Da Hong Pao (Cliff Tea) & Phoenix Tea (Low Profile)

 

  Aeredeti formájú teáskannák gyűjtése nagyon kedves lehet….nbsp;a szemnek és kifizetődő, de nem szabad összetéveszteni a jó agyag teáskannát azzal, amelynek mindenképpen díszítő célja van.

Figyelheted, hogy a fenti formáknak nagyon egyszerű formái vannak. Ennek a díszítésmentességnek az az oka, hogy a tea nagyon érzékeny a hőingadozásra, és a legjobb teáskannák egyenletesen osztják el a hőt. A díszítések eltérő sűrűséget hoznak létre a teáskannában, ami meleg és hideg pontokat hozhat létre.

A Gong Fu Cha készítésénél ráadásul forró vizet öntünk a teáskannára, és bármilyen domborítással a víz esetleg eltérül, ami a főzés során újabb forró és hideg foltokat hoz létre a teáskannában.

3) A teáskanna készítése

  A nyugati fazekas technikákkal ellentétben, ahol az agyagföldet keréken forgatják, a merevebb minősége a Zisha agyagnak lehetővé teszi, hogy a teáskanna alkotóelemeit előre elkészítsék, majd darabonként összeállítsák. A gyártásnak 3 típusa van:

A kézzel készült teáskannákat egy művész formázza, aki kézzel vágja ki a darabokat és hagyományos szerszámokkal, például facsákányokkal és lapátokkal rakja össze őket.

hagyományos szerszámok agyag teáskanna készítés

Az Zisha agyag előkészítésekor a kézzel készített teáskanna különböző részeinek elkészítéséhez a művész többször hajtogatja, hasonlóan a japán katana (szamurájkard) készítéséhez. Ez a hajtogatás megerősíti az agyagot és levegőzsebeket hoz létre az agyagban, amelyek lehetővé teszik, hogy a levegő mindkét irányban keringjen a teáskannában. Ez a „kettős porozitás” tulajdonság úgy gondolják, hogy többlet oxigént biztosít a teának a főzés során és, ahogy a borivók tudják, az oxigén fokozza az ízeket.

A kézi összeszerelés hagyományos eszközökkel gépi öntésű alkatrészekből (prés) adja a „félig kézzel készült” elnevezést. Sok jó agyag teáskanna készül így.

Kék teáskanna

   Az öntött teáskannák sorozatgyártási eljárással készülnek. Ennek során Gépi összeszereléssel előre megformázott részeket, például a teáskanna két felét és a fedelet, valamint egy előre megformázott kiöntőt és fogantyút illesztenek hozzá. Bár a formázott teáskannák nem olyan értékesek, mint a kézzel vagy félig kézzel készített teáskannák, sok közülük Yixing agyagból készül, és ezért a Gong-Fu Cha tea készítéséhez még mindig jobbak a zománcozott vagy porcelán teáskannáknál.

 Természetesen van egy bizonyos büszkeség egy kézzel készített teáskanna birtoklásában, különösen, ha azt egy híres művész készítette. A teáskannakészítés magasan képzett művészet, és néhány híres művész által készített Zisha teáskanna gyűjtői darab, és nagyon magas árakat ér el, különösen, ha az 1980-as vagy 1950-es évekből vagy akár a Qing-dinasztia (1644-1912) idejéből származik. Az antik teáskannákat azért becsülik, mert nincs két egyforma, mindegyiknek megvan a maga egyedi története, patinája, „ízlése” és „személyisége”. Az igazi antik darabok megismerése rendkívül speciális tudást igényel, ezért csak olyan szakértővel üzleteljen, akiben megbízik.

4) Argile

a) Az agyag minősége

Az Yixing agyag (kiejtése Yee-zhing)) a közép-kínai Jiangsu tartomány Yixing régiójának híres agyaga, ahol évszázadok óta a legfinomabb teáskannákat készítik. A Yixing-agyagnak számos típusa létezik, de általában két minőségi kategóriába sorolhatók:

A agyag agyagot általában közepes és jó minőségű teáskannák készítésére használják, amelyek széles körben elérhetőek sokféle kivitelben, megfizethető áron. Természetes színe fehér, és könnyen színezhető.

A kőagyag, superior, a Zisha néven ismert.” vagy „lila agyag” (bár az agyag színe nem feltétlenül lila), és a természetben többféle színben létezik. Így a Zisha agyagot „természetes” vagy „eredeti” agyagként is ismerik.

  A Zisha agyag szemcsés szerkezete és egyedi ásványi összetétele a Zisha agyagnak megfelelővé teszi kiváló hőkezelési tulajdonságokat, amelyek páratlanok a stabil hőmérséklet fenntartásához a teáskannában, mérsékelve a tea ízét rontó hőmérséklet-ingadozásokat.

  A Zisha ásványi anyag- és fémtartalma vasoxidot, kaolinitot, kvarcot és csillámot tartalmaz, ami ezeket a kerámiákat a finomabb nyugati kerámiákhoz képest rendkívül ellenállóvá teszi az égetéssel és a sérülésekkel szemben. A kiváló minőségű Yixing agyag 3-6-szor kevésbé nedvszívó, mint más agyagok, ami segít ezeknek a teáskannáknak megőrizni a teák illatát.

A Yixing-agyag minősége

Yixing „földi” agyag (ez a példa mesterségesen színezett, hogy hasonlítson a Zisha fekete „Wuni” agyagjára)

Yixing „kő” agyag 

(más néven Zisha „lila agyag”, „természetes agyag” vagy „eredeti agyag”) .


b) Az agyag összetétele

Az agyagoknak 3 alapvető összetétele van, amelyeket gyakran végtelen sokféle kombinációban kevernek össze.

  • Zisha agyag, amelyet „Qing Shui Ni” néven is ismerünk, ha nem keverték vagy színezték.
  • Kevert agyag (Pingni). Lehet Yixing, nem Yixing és mesterséges agyagok bármilyen kombinációja.
  • Mesterséges agyag = Színezett. Vegyes agyagként is használható.

Grafika:  Az agyag összetétele

Yixing Zisha vagy lila agyag. Ebbe a példába nem kevertek agyagot, így nevezhetnénk Qing Shui Ni

<

Kevert agyag (Pingni)

Argile artificielle (colorée)

<

Az agyagokat keverve pinginek nevezik. A „természetes” vagy „eredeti” Zisha agyagokat gyakran keverik, hogy hagyományos és új színeket kapjanak. A természetes és mesterséges színeket különböző mintákban lehet keverni vagy rétegezni. Nagyon gyakran egy kis mennyiségű Yixing vagy akár Zisha agyagot adnak egy gyengébb minőségű nem Yixing agyaghoz, és a teáskannát ezután „Yixing teáskannaként” árulják.

A „mesterséges” agyag (Yixing „föld” agyag és/vagy nem Yixing agyag) mesterséges festékekkel színezett agyag, amely gyakran a természetes Zisha színeket utánozza. Ezek a teáskannák nem teljesítenek olyan jól, mint a Zisha teáskannák, és idővel nem lesznek olyan szépek, mivel a színük kifakul, ellentétben a Zisha agyag teáskannákkal, amelyek megőrzik természetes színüket.

A teáskanna minőségének értékelése az agyag színe alapján nagyon speciális készség, és a szakértők között sok vita tárgya. Íme néhány információ, amely segít a kínai teáskannák színének jobb megítélésében.

A Yixing „agyag” természetes színe fehér. A Zisha agyag számos természetes színben kapható, amelyek közül a legnépszerűbbek a következők:

  • Vörös (Hongni)
  • Lila (Zhini)

  • Az alábbi színekben kapható:

    • Vörös (Hongni)
    • Lila (Zhini)
    • Zöld (Luni) – általában más agyagokkal keverve vagy bevonva.

    A Zisha agyag színei

    Hongni (piros)

    <

    Leave a Reply

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük