Terrakotta teáskanna
Az terrakotta teáskanna gyűjtői darab vagy iparosított termék, több évszázada létezik, és túlélte a korszakokat, hogy még mindig a legszélesebb körben használt teáskanna legyen a világon.
A terrakotta teáskannát kerámia teáskannának vagy kerámia teáskannának is nevezik. Szeretne többet megtudni a terrakotta teáskannák különböző típusairól ? Nézze meg cikkünket, hogy eligazodjon.
Kínai agyag teáskanna
Agyag teáskanna./span>
Kínában az agyag teáskannát elsősorban a teakészítés a Gong-Fu Cha, kínai teakóstoló szertartás. Egy teaszertartáshoz hasonlítható, de nem egészen az. Semmi ünnepélyes nincs benne, csak nagy gondossággal ügyelünk minden egyes gesztusra, amit teszünk. A fordítás lehet „a tea elkészítésének művészete alkalmazással” vagy „időt szánni a teára”.
A kínai terrakotta teáskannák gyakran mázatlanok. A felhasznált agyag enyhén porózus marad, és a tea tanninok a teáskanna belsejében felhalmozódnak. Idővel a föld lágyítja a tea ízét és javítja azt azáltal, hogy a felhalmozódott tanninoktól sajátos „ízt” ad hozzá.
A különböző teákat ezért nem szabad ugyanabban a teáskannában főzni, kivéve, ha ugyanabból a teacsaládból vagy -osztályból származnak, például különböző típusú teák fekete vagy Oolong. A puristáknak még azt is érdemesfenntartani egy teáskannát csak egy tea számára, mivel az ugyanabból a családból származó egyes teák erősebb ízűek, mint mások. Vigyázzon a nagyon finom teákkal is, amelyek ízét túlságosan „felszívhatja” a teáskanna.
A porózus agyag teáskannák
választási területe a Kínában található Yixingben gyártott és megmunkált Yixing.
Kerámia teáskanna
A megoldás azoknak, akik egy agyag teáskannát szeretnének használni különböző teákhoz./strong> vagy finom zöld teákhoz használnak, anem porózus terrakottából (porcelánból, kőedényből vagy mázas agyagból) készült modelleket választják. Akettős égetésnek magas hőmérsékleten és/vagy a máz jelenlétének, köszönhetően. ez a fajta teáskanna nem szívja magába az áztatott teát (teáskanna úgynevezettno memory vagy semleges).
Kínában a városok Jingdezhen és Dehua híresek kiváló minőségű kerámiaműhelyeikről.
Japán agyag teáskanna
A Japánból származó agyag teáskannákat kyusu néven ismerik. Minden, amit a japán teáskannákról tudni kell, kövesse az útmutatót!
Összefoglalva, a Kyusunak többféle változata létezik:
-
Az oldalsó fogantyú: yokodé kyūsu, a leggyakoribb
-
Hátul, a kiöntővel szemben lévő fogantyú : ushiro plated kyūsu,
-
Fogantyú a teáskanna felett: uwadé kyūsu,
-
Fogantyú nélkül, szűrővel:hohin kyūsu,
-
Without handle, without filter and with lid: shiboridashi
-
Félfogantyú fedél nélkül: futanashi kyūsu.
A kyusu figyelemre méltó jellemzője a beépített szűrő. A szűrő mérete tökéletesen igazodik a zöld tea készítéséhez. Ha a szűrőszemek túl nagyok, akkor felesleges részecskék vagy akár levéldarabkák kerülnek a főzetbe. Ha a háló túl finom, az aroma a teáskannában marad, és a zöld tea egészséges mikroszemcséiből túl kevés jut a csészébe.
Ez integrált szűrő a kyusu lehet különböző típusú :
- Obi ami (a teáskanna körül futó fémszűrő),
- Ita ami. (csak a kiöntőcső előtt elhelyezett kerek fémszűrő),
- Sasame (a teáskannával azonos agyagból készült szűrő).
Mivel a kyusu általában nem kosaras főzővel, hanem a kiöntőnél lévő szűrővel van felszerelve, a tea szabadon lebeghet és főzhet a teáskannában, így összetevői és aromái teljes mértékben kioldódnak. A tea így friss marad, és többször is lefőzhető (= többszörös főzés).
A japán agyagedény teáskannákat elsősorban a zöld tea kóstolására használják, amely a japán teatermelés 99%-át teszi ki. Annak érdekében, hogy ne szívja magába a zöld tea finom aromáit, a japán teáskanna nem porózus kerámiából készül. Az elmúlt évtizedekben több száz kerámiagyártó központ alakult ki Japánban, pontosabban minden olyan helyen, ahol a vulkanikus talaj gazdag agyagban. Ezek közül néhány még ma is működik, a 6 legfontosabb „régi kemence” a Bizen, a Shigaraki, a Seto, az Echizen, a Tamba és a leghíresebb: Tokoname.
A tiszta természetes agyag (Shudei) magas vastartalma miatt jellegzetes vörös színű, ami az agyagnak nagyon különleges tulajdonságokat kölcsönöz az íze és a zöld tea számára nyújtott előnyei tekintetében. Más régiókkal ellentétben, ahol az agyaglelőhelyek gyakorlatilag kimerültek, Tokoname szerencsésnek mondhatja magát, hogy még ma is rendelkezik értékes természetes agyaglelőhelyekkel.
A különböző színű kyusuk előállításához a fazekas a formázott kyusukat vörös agyag és természetes színpigmentek (= Char-gake) keverékével permetezi be. A japán agyag teáskannák különösen fényes megjelenésűek, anélkül, hogy mázasak lennének, mivel a teáskannát égetés előtt fémspatulával vagy egy ruhadarabbal fényesítik. A gyártók általában inkább hagyják, hogy a természetes agyag önmagáért beszéljen, a teáskannákat nem mázolják vagy lakkozzák.
Agyag teáskanna kiválasztása, (kínai) fejfájás?
Ateáskanna kétségkívül a legfontosabb elem a teakészítésben (természetesen magát a teát nem számítva). A teáskanna méretét és formáját, az agyag típusát és az égetés hőmérsékletét össze kell hangolni a tea típusával és a felszolgálandó személyek számával.
Mivel a teáskannát mindennap használhatja, az is lehet, kényelmes a kezelése, tartós és kellemes a szemnek.
Az agyag teáskanna előnyei
Az öntöttvas teáskannákhoz hasonlóan a terrakotta teáskannák is ellenállóak és megőrzik a tea hőjét és ízét nagyon jól. A Gong-Fu Cha rajongói sok órát töltenek a teáskannák erényeinek megvitatásával, de ebben a négy pontban mindannyian egyetértenek:
- Minden tea az agyag teáskannában a legjobb, és a legjobb teáskannák/strong> a kínai Yixing (Yee-zhing) régióból származó „lila agyagból” (Zisha) készülnek.
- A Zisha agyag kiváló porozitással és hőtartó tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek jelentősen javítják a tea ízét az üveg, porcelán vagy mázas kerámia teáskannákhoz képest.
- Egy Yixing teáskanna csak egyfajta tea készítéséhez használható.
- A magas hőmérsékleten égetett, finomabb agyaggal készült teáskannák kiválóan alkalmasak mindenféle tea használatára, de zöld, fehér és Oolong teákhoz elengedhetetlenek. Az alacsony hőmérsékletű teáskannák, amelyekben vastagabb, porózusabb agyagot használnak, a fekete teához (Kínában vörös teának nevezik) és a Pu-Erh teához a legalkalmasabbak.
Agyag teáskanna ára
A kínálat széles. (Körülbelül):
40 €-tól a jó minőségű ipari (öntött) modellekért.
70 €-tól a félig kézzel készített teáskannákért.
90 €-tól a teljesen kézzel, tiszta Yixing agyagból készült teáskannákért.
Az ár a következők szerint változik:
Egyedi teáskannák és teáskannák:
- a a valódi Yixing-agyagban lévő aránytól,
- ha a Az keverékből készült teáskannastrong>alakítás kézzel, félig kézzel vagy formázva,
- a tartalom./strong>,
- a modellt tervező művész esetleges hírneve
A yixingi agyag teáskannák így több ezer eurót is elérhetnek a gyűjtői teáskannákért.
A Théières Du Monde kínálatában teljes Yixing agyag teáskannák minőséget kínál tisztességes áron. Válasszon!
Agyag teáskanna kiválasztásának szempontjai :
Az agyag teáskanna kiválasztásának öt fő kritériuma a következők:
- Méret
- A forma
- Gyártás
- Agyag (minőség, összetétel és égetés)
- Hőmérséklet
./strong>